Yakub-I Çerhi
Kısaca: Yakub-i Çerhi evliyanın büyüklerinden. İnsanların itikad, amel, ibadet ve ahlak hususunda doğruyu öğrenip yapmalarını sağlayan ve Allahü tealanın rızasına kavuşturmak için rehberlik edenve kendilerine Silsile-i aliyye denilen İslam alimlerinin on yedincisidir. İsmi, Yakub bin Osman bin Mahmud'dur. Gazne'nin Çerh köyünde doğdu. Doğum tarihi belli değildir. 1447 (H.851) senesinde Hülfetu'da vefat etti. Burası, sınır köylerinden bir köy olup, kabri oradadır. Derin alim, veliyy-i kamil idi. ...devamı ☟
Yakub-i Çerhi, önce Hirat'a gidip, bir müddet ilim tahsil ettikten sonra Mısır'a gitti. Orada Zeynüddin-i Hafi ile birlikte, zamanının büyük alimi Mevlana Şihabüddin Şirvani'den ve diğer alimlerden akli ve nakli ilimleri öğrendi. Sonra Buhara'ya gitti. Orada da alimlerden ilim öğrenip, icazet aldı. Zahiri ilimlerde yetiştikten sonra tasavvufa yöneldi. Tasavvuf ilminde ve hallerinde önce Şah-ı Nakşibend Behaeddin-i Buhari'nin, sonra da onun halifesi Alaüddin-i Attar'ın sohbetinde yetişti.
Hocası Alaüddin-i Attar'ın halifesi olup, insanlara doğru yolu gösterdi. Onun en başta gelen talebesi ve halifesi de Ubeydullah-i Ahrar'dır. Yakub-i Çerhi hazretlerinin yazdığı, Tebareke ve Amme CüzleriTefsiri ve Farisi Risale-i Ünsiyye adlı eserleri vardır. Bu eserleri Hindistan'da basılmıştır.
Yakub-i Çerhi hazretleri, Şah-ı Nakşibend MuhammedBuhari hazretlerinin sohbetine kavuşmasını ve o büyük rehberden duyduklarının bir kısmını Farsça bir risale halinde yazmış, bu risalesinde o büyükler yolunun edep ve dine bağlılıklarını halisane bildirmiştir.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.