Yakakent

Kısaca: Tarihi: Yakakent'in kuruluşu M.Ö. 2. yy'a rastlar. Bizanslıların yaşadığı dönemde adı 'Kominos' olan şehri, Yavuz Sultan Selimin Çaldıran Seferini yapmak üzere Trabzon'a geçerken, halkı Osmanlı İmpartorluğu'nu tanımadığı için, yerle bir ettiği söylenir. Kente daha sonra gelenler adını "Gümenez" şeklinde değiştirmişlerdir. Bu günkü Yakakent'e 1800 yılında Gerze'den gelen üç, dört aile tarafından kurulmuştur. 1893 - 1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizliler ve 1922 yılında Sel ...devamı ☟

Yakakent Haritası

Tarihi:

Yakakent'in kuruluşu M.Ö. 2. yy'a rastlar. Bizanslıların yaşadığı dönemde adı 'Kominos' olan şehri, Yavuz Sultan Selimin Çaldıran Seferini yapmak üzere Trabzon'a geçerken, halkı Osmanlı İmpartorluğu'nu tanımadığı için, yerle bir ettiği söylenir.

Kente daha sonra gelenler adını "Gümenez" şeklinde değiştirmişlerdir. Bu günkü Yakakent'e 1800 yılında Gerze'den gelen üç, dört aile tarafından kurulmuştur. 1893 - 1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizliler ve 1922 yılında Selanik'ten gelen göçmenlerle Yakakent büyümüştür.

1896 yılında muhtarlık, 1Mart 1963 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Aynı yıl Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen Yakakent olarak değiştirilmiştir. 9.5.1991 tarihinde Yakakent ilçe olmuştur.

Coğrafi Konum:

Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı ile Samsun il sınırı arasındaki geçit noktasındadır. Samsun iline bağlı olan ilçenin Samsun'a uzaklığı 84 km. dir. Doğusunda Alaçam, Batısında Gerze, Güneyinde Canik Dağları, Kuzeyinde Karadeniz yeralmaktadır.

Sosyo - Ekonomik Yapısı:

İlçe ekonomisi tarımsal karaktere sahip olmakla beraber; balıkçılıkta ekonominin can damarıdır. Karadeniz de avlanan her türlü balığı ve dünyaca ünlü Mersin balığını burada bulmak mümkündür.

Deniz ürünlerini değerlendiren özel sektöre ait iki fabrika bulunmaktadır. Bunlardan biri Sürsan Balık unu ve yağı fabrikasıdır. Diğeri ise İpek Gıda fabrikasıdır. Burada Vatos, köpek balığı ve kum midyesi gibi bazı deniz ürünleri işlenip, şoklanarak Fransaya ihraç edilmektedir. İlçenin karakteristik tarım ürünü tütündür. Köylerde buğday, mısır ve çeltik de yetiştirilir. Sarıgöl, Köseli ve Büyük kırık köylerinde halıcılık yapılmaktadır.

Ulaşım:

İlçe Samsun - Sinop karayolu üzerinde olduğundan, Samsun ve Sinop'a hergün ulaşım yapılmaktadır. Samsun'a 84 km uzaklıktadır.

Tarihi ve Kültürel Değerleri:

İlçedeki eski yerleşme izine Pilavtepe tümüsülünde rastlanmıştır.

Gezi ve Mesire Yerleri:

İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun - Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikasıdır. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu yaratmıştır. Bu yöre Orman İşletme Müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenmiştir.

Kazköy mahallesi mevkiinde sahil şeridi ise kumsal ve doğal plajı ile ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Şenlikler:

Her yıl belediye tarafından düzenlenen "Yakakent - Kushimato Deniz Oyunları Şenliği" Temmuz ayının ikinci veya üçüncü haftaları arasında uygun bir tarih seçilerek yapılır. İki gün süren şenliklerde müzik, spor yarışmaları, deniz oyunları ve kermes düzenlenir. Yakakent - Kushimato kardeşliği adına hazırlanan Türk - Japon köşesi ve su ürünlerini içeren köşeler oluşturulur. Çeşitli ülkelerden gelen folklor ekiplerinin gösterileri de yer alır.

Folklorik Değerleri:

İlçe düğünleri oldukça eğlenceli geçer. Oyunlar davul ve zurna eşliğinde oynanır.

Yemekleri:

En önemli yemek içli mantıdır. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı sarımsaklı yoğurtla yenir. Ördek ve tavuk etinden tirit de yapılır.

İlgili başlıklar

Samsun'un ilçeleri

Yakakent

Samsun iline bağlı ilçelerden biri.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.