Konumu
Kasabanın doğusunda Bostanbaşı Köyü, batısında Beylerderesi, kuzeyinde Şahnahan ve Topsöğüt Köyleri, güneyinde Yeşilyurt ilçesi yer alır.Toprak kalınlığı az bir ovadan oluşan Yakınca`da yükseltiler 100-160 metre arasındadır. Baştan başa bağ ve bahçelerle kaplı kasabanın ortasından Derme Ana Kanalı geçtiğinden turistik yönde daha bir önem kazanmıştır. Buralarda Roma/Bizans döneminde yapılan yerleşmeler kısa süreli ve geçici olmuştur. Bugünkü Yakınca toprakları üzerinde yaşayanlaÂrın hangi tarihte nereden geldikleri kesin olarak bilinmiyor. Buna dair yazıh bir kaynak mevcut değildir. Sözlü anlatımlara bakılırsa Dulkadirli Beyliğinin Malatya`yı elinde bulundurduğu yıllarda güney yönünden bir OÄUZ-TÜRKMEN oymağı gelerek bu havası ve suyu güzel yeri yurt olarak seçmiş olmalıdır. Buna göre buradaki ilk yerleşme suyu bol olan Çalıpınarı yöresinde gerçekleşmiştir.
Tarih
Kileyik (Yakınca) tarihiyle ilgili en önemli yazılı belge Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki ve 1560 tarihini, taşıyan tahrir defteridir. Bu defterin yeni yazımıza aktarılan51.sayfasında şu kayıtlar yer almaktadır.Bu kayıtlara göre, o tarihte 71 evden oluşan bu yerleşim mahallinin, o günün şartlarına göre, hayli kalabalık olduğu anlaşılmaktadır. O günlerde halk çiftçilik, meyvecilik, arıcılık ile uğraşmış pamuk ekimi yapmıştır. Bu durumda yüzyıllarca öncesinden önemli bir yerleşim yeri olan Yakınca Kasabasında ilk yerleşmenin en azından 600-650 yıl önce yapılmış olduğu kesinlik kazanır. Yöre halkının TÜRKMEN boylarından konar-göçer bir topluluk iken burada yerleşik hayata geçmiş olabileceği sanılmaktadır. Şehir merkezine yakınlığı dolayısıyla da sosyal ve kültürel yapı hayli gelişmiştir. Okuma yazma oranının yüzde doksanın üzerinde olması bunun önemli kanıtıdır
Yakınca Kasabasının önemli bir noktada, kervan yolu üzerinde kurulmuş olması, belediye binasının karşısında, yakın tarihe kadar varlığı bilinen büyük handa anlaşılmaktadır. Doğu yönünden gelen kervan, burada konakladıktan sonra Yeşilyurt üzerinden güney yönüne; diğer bir yoldan Sivas ve Elbistan yönüne giderdi. Bu nedenle o yıllarda Yakınca`da katırcılık önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir.
Doğası
Pınarları : Donlu Pınar, Çalıpınarı, Kargapınarı, Davullupınarı. Yakın tarihe kadar kasabada karakucak güreşleri büyük ilgi görürdü. Bu alanda başarılı olan pehlivanlardan Delihasanların Hüseyin, Güdük adı ile bilinen Hüseyin Cansızın Memet, Delihasanm Şükrü, Kalelioğlu adlan günümüzde de sık sık anılmaktadır.Mahalleleri
Mahalleleri : Çalıgülü, Taşköprü, Yeni Mahalle Turgut Özal Belediye teşkilatı 1.6.1964 tarihinde kurulmuş olan kasabada bu güne kadar belediye başkanlığı yapanlar şunlardır : Mehmet Tahir Akgün, Bekir Durak, Mehmet Tahir Akgün, SüleymanSüleymanoğlu, Mehmet Çakaryıldınm (Atama ile getirilmiştir), Süleyman Süleymanoğlu (1984), Süleyman Süleymanoğlu (1989) Fahri ÖZTÜRK (1995), Veysel KATIRCI (2000),Veysel KATIRCI (2004)Nufüs
Bu gün Yakınca genelinde ikamet eden nüfus (2000) 13 722 kişi, günlük hizmet verilen nüfus 25 000 kişidir.Kasabada l0.000 dükkan,l parke şantiyesi.l değirmen mevcuttur.
Belediyenin; 20 Adet hizmet aracı, 89 personeli 2 hizmet şubesi bulunmaktadır.
Belediye
Kasaba genelinde yollar genelde parke taş ya da asfalttır.Yeni açılan ara yollar alt yapıları tamamlandıkça üst kaplamaları yapılacaktır.Eski belediye binasının yetersizliğinden dolayı inşasına başlanan Belediye Sarayı İnşaatı bitme aşamasına gelmiştir.(Yakınca ve Yakınkent`in tam ortasında) Yakınca Kasabası anlatılmaz güzellikte bahçelere ve tabiat güzelliklerine sahiptir.Yakınca anlatılmaz yaşanır.Kasaba merkezindeki parkta içilen bir bardak çayın tadını ve oturduğunuz ortamın güzelliğini tanımlamak mümkün değildir.
Yeni yerleşim yerine yapılan Şelale park Yakıncalılar ve Malatyalılar için bulunmaz bir dinlenme merkezi haline gelmiştir.