Xml Nedir?
Kısaca: XML (eXtensible Markup Language - Genişletilebilir Betimleme Dili), HTML gibi, SGML'in bir alt kümesidir. XML, bağımsız bir markup dili olmaktan ziyade bir meta dilidir, yani kullanıcıların kendi markup bileşenlerini oluşturmalarını sağlayacak bir araçtır. W3C organizasyonu tarafından bir standart olarak kabul edilen XML, SGML ile kıyaslandığında çok daha basit bir yapıya sahiptir ve XML'in özelliklerinin tanımlandığı W3C dokümanı sadece 26 sayfadan oluşmaktadır. ...devamı ☟
XML'in getirilerinden en önemlisi; veriye kendi kendini tanımlayabilir bir yapı kazandırmasıdır. XML verisi belirli tanımlama tabloları, farklı veritanımlama araçları gibi unsurlara gerek duymaz çünkü verinin tanımı kendi içerisinde bulunmaktadır. XML, verinin sadece görüntülenmesinin yanında tamamı ile kullanılabilir kılınmasını sağlamaktadır. Bu özelliği ile XML, özellikle verinin işlenmesine yönelik iş uygulamaları için önemli bir avantaj sunmaktadır. Ayrıca kullanıcıların kendi taglarını oluşturma imkanına sahip olmaları, XML'in genişleyebilirliğinin önemli bir göstergesidir.
XML dokümanları, metin bazlı verilerden ses ve görüntü içeren çoklu ortam verilerine kadar bir çok farklı veri tipini içerebilmektedir. Bu veri tiplerinin birlikte bulunduğu veri depolarında, özellikle iş amaçlı veriler içerisinde etkin ve çok detaylı arama işlemlerini hızlı şekilde gerçekleştirmek XML sayesinde mümkün olacaktır.Bunların dışında, XML'in en önemli özelliklerinden biri de W3C tarafından bir standart olarak kabul edilmesidir. Özellikle iş dünyasında, birbirleri ile işlem yapacak dolayısıyla veri değişimi gerçekleştirecek işletmelerin veya kurumların birbirleri ile aynı dili konuşmaları sadece standart bir dilin oluşması ile mümkün olacaktır. Aksi halde SGML'de görülen sorunlar ortaya çıkabilecektir. XML, genel yapısı ve özellikle dünyada çok yaygın kabul görmesinin yanı sıra standart olarak kabul edilmesi ile birlikte işletmelere çok daha verimli etkileşim imkanı verecektir.
XML'in belirli bir sahibi yoktur. XML, herkese açık bir kod olmasından dolayı belli bir lisans sahibi veya geliştiricisi olmadığından, herkesin kolaylıkla ve isteyerek kullanabileceği bir yapıya sahiptir. Kullanıcıya yakın yapısı ve kullanımının son derece kolay olması da geniş kabul görmesinde önemli rol oynayan faktörlerden birisidir.
Artan rekabet koşullarında yapılan yatırımın geri dönüşünün ve bundan da öncelikli, doğru yatırımın gerçekleştirilmesinin önemi son derece büyüktür. XML, implementasyondan kullanıma kadar sunduğu bir çok avantaj ve yürütülmesi açısından EDI gibi çok karmaşık ve maliyeti yüksek sistemlere ihtiyaç duymadığından yapılan yatırımın çok daha etkin geri dönüşüne imkan vermektedir.
Bu konuda henüz görüş yok.