Vitis Vinifera

Yaygın üzüm asması olan Vitis vinifera Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa ve güneybatı Asya'da Fas ve Portekiz'den kuzey Almanya'ya ve doğudan kuzey İran'a kadar uzanan bir Vitis türüdür. Şu anda 5.000 ile 10.000 arasında Vitis vinifera üzüm çeşidi vardır ancak sadece birkaçının şarap ve sofralık üzüm üretimi için ticari önemi vardır.

İnce dilimli kabuğu ile liana 32 metre boya kadar büyür. Yapraklar dönüşümlü, avuç içi loblu, 5–20 cm (2-7.9 inç) uzunluğunda ve geniştir. Meyvesi üzüm olarak bilinen meyvedir; vahşi türlerde bu 6 mm (0.24 inç) çaptadır ve soluk balmumu çiçeği ile koyu mordan siyahımsıya kadar renklerde olgunlaşır; ekili bitkilerde genellikle 3 cm'ye (1.2 inç) kadar daha büyüktür, yeşil, kırmızı veya mor (kara) olabilir. Türler tipik olarak nemli ormanlarda ve nehir kenarlarında bulunur.

Yabani üzüm genellikle V. vinifera subsp. sylvestris (bazı sınıflandırmalarda Vitis sylvestris olarak kabul edilir), V. vinifera subsp. vinifera ekili şekillerle sınırlıdır. Evcilleştirilmiş asmaların hermafrodit çiçekleri vardır ancak subsp. sylvestris ikievcidir (ayrı bitkilerde erkek ve dişi çiçekler) ve meyvenin gelişmesi için tozlaşma gereklidir.

Üzüm taze olarak yenir, şarap, sirke veya meyve suyu yapmak için işlenir veya kuru üzüm yapmak için kurutulur. Vitis vinifera çeşitleri dünyada üretilen şarapların çoğunun temelini oluşturur. Bilinen tüm şarap çeşitleri Antarktika hariç her kıtada ve dünyanın tüm önemli şarap bölgelerinde yetiştirilen Vitis vinifera'ya aittir.

Kaynak:

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.