Veysel Güney

Kısaca: Veysel Güney (d. 14 Şubat 1957, Davulku, Hakimhan, Malatya – ö. 10 Haziran 1981, Gaziantep), 12 Eylül Darbesinden sonra idam edilen Devrimci Yol'un İskenderun sorumlusudur. ...devamı ☟

Veysel Güney (d. 14 Şubat 1957, Davulku, Hakimhan, Malatya – ö. 10 Haziran 1981, Gaziantep), 12 Eylül Darbesinden sonra idam edilen Devrimci Yol'un İskenderun sorumlusudur. Yakalanması 28 Aralık 1980 günü sabaha karşı 02.30'da, Gaziantep'te Alleben Mahallesi İncilipınar Sokak'ta bir eve ihbar sonucu polis ve askerler tarafından düzenlenen baskında Veysel Güney yaralı, arkadaşı Ali İhsan Özer ise ölü olarak ele geçirildi.

Yakalanması

nın ardından Güney'in ilk ifadesini alan emekli savcı Mete Göktürk, Adaleti Gördünüz mü? adlı kitabında olayı şöyle anlatmatadır: Yargı süreci ve idamı Çatışmada ölen Teğmen Şahin Akkaya'nin faili olarak Adana Bölgesi Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi'nde yargılanan ve avukat tutmasına izin verilmeyen Güney, "kendisinin cezadan kurtulmasını temin maksadıyla adam öldürmek" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 450/9 maddesi uyarınca idama ve 6136 sayılı Kanun uyarınca 10 yıl hapis ve 50 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı. Güney'in infazı 10 Haziran 1981 tarihinde saat 03:00’da Gaziantep E Tipi Cezaevi'nde gerçekleştirildi. İdam edildiğinde henüz 24 yaşındaydı. Aydın Kışılı, infaza tanık olan bir gardiyandan duyduklarını şöyle aktardı: "Ben kimseyi öldürmedim, suçsuzum" diye yazan Güney, mektubunu tek dörtlük bir şiir ile sonlandırdı: Mezarının akibeti Cenazesi ailesine teslim edilmeyen Güney'in mezarının akibeti bilinmemektedir. Konuyla ilgili Güney'in ailesinin ve bazı dernek ve vakıfların çabaları sonuçsuz kalmıştır. 2006'da Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, Güney'in mezar yerinin Adalet Bakanlığı tarafından bilinip bilinmediğine ve ailesine bildirilmesi için bakanlığın bir çalışma başlatıp başlatmadığına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir soru yönergesi verdi. Önergeyi cevaplayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, idam sonrasında Güney'in cesedinin Gaziantep Belediye görevlilerine teslim edildiğini ve ailesinin girişimleri sonucunda, asılarak idam edildikten sonra "hüviyeti meçhul" olarak defnedildiği tespit edilen bir cesedin 2006'da yapılan DNA testleri neticesinde Güney'e ait olmadığının belirlendiğini kaydetti. İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'in 2008'de verdiği soru önergesini cevaplayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güney'in cesedini teslim aldığı kaydedilen Yüzbaşı Burhan Erdem'in 1997'de emekliye ayrıldığını ve yönergede cevaplandırılması istenen diğer hususlara ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı'nda herhangi bir bilgi veya belge bulunmadığını belirtti. 2012'de Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve 29 milletvekili, Veysel Güney'in mezar yerinin bulunması amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi. Dış bağlantılar * Veysel Güney (devrimciyol.org)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.