Uluru adı , Ananguların (lokal yerleşmiş Aborjinler) Pitjantjatjara dilinden gelir. Bu, derinlemesine bir anlamı olmayan yer tanımlamasıdır.
Coğrafya
Uluru yaklaşık 3,4 km uzunlukta, 2 km`yi bulan genişliktedir ve çevresi 10 kilometredir. Zirve deniz seviyesinden 869 metre yüksekte olup, Orta Avustralya`nın zemini üzerinde 350 metre yükselir. Bir kenarı oval üçgen şeklindedir.Uluru, Uluru-Kata Tjuta Milli Parkı içinde, Alice Springs`in yaklaşık 390 km güneybatısındaki Yulara yerleşim merkezinin yakınındadır. 1336 km² büyüklüğündeki milli park, Uluru`nun yanında, buraya komşu Kata Tjuta`yı da kapsar ve UNESCO tarafından, ``Dünya Kültür`` ve ``Dünya Doğa Mirası`` olarak ilan edilmiştir.
Jeoloji ve oluşum
Uluru komşusu Kata Tjuta ile beraber yaklaşık 600 Milyon yıl önce oluşmuştur. Çakıl birikinti ve çamur, bir arazi çöküntüsünde toplanmış ve yüksek basınçta yoğurulmuştur. Bu yoğrultunun bir kısmı depremlerlerin akabinde tekrar yüzeye çıkmıştır. Uluru`nun arka tarafında, Aborjinler tarafından kutsal olarak kabul edilen su havzaları bulunur. Uluru, o zamandan beri sürekli bir şekilde havanın bozucu etkisine maruz kalan, paslı kırmızı renkte arkose-kumtaşından (arkose: kırmızı bir kayaç) oluşmuştur. Rengi, yüksek oranda demir içermesinden ileri gelir.Uluru, yaygın görüşün aksine, aslında ``monolit`` olmayıp, ayrıca Kata Tjuta`yı da kapsayan ve büyük kısmı yer altındaki bir kaya formasyonunun sadece bir parçasıdır. Formasyonun 5 km kalınlığa ve 100 km genişliğe sahip olduğu tahmin edilir. Buna karşın, bu bünye içinde hesap edilen Mount Conner ise artık bu oluşuma dahil değildir. Uluru`nun dünyanın en büyük monoliti olması iddiası böylece her iki bağlamda yanlıştır. Birincisi Uluru monolit değilidir, diğer yandan aynı şekilde Avustralya`da bulunan Mt. Augustus, Uluru`dan büyük olup, bu iddiayi kendi adına taşır.
Tarihçe
Uluru, 1873 `te Avrupalı kaşif William Gosse tarafından a€Ayers Rock“ olarak (Güney Avustralya`nın o zamanki başbakanı Sir Henry Ayers adıyla) adlandırır. Uluru bölgesinde Anangular yaşar.Dış bağlantılar
}Kaynakça
- } (Kısmi)