14 Mart 1827`de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet`in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı`daki Tulumbacıbaşı Konağı`nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye`de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılını 14 Mart`ında işgal altındaki İstanbul`da gerçekleşmiştir. O gün, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa`daki Yıldırım Darüşşifası`nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
1976`dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart`ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.
Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD`de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan`da ünlü doktor Bindhan Chandra Roy`un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü Doktorlar Günü olarak kutlanır.
} }