Türkiye Spor Yazarları Derneği

Kısaca: Türk spor yazarlarının mesleki kuruluşu olan "Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Spor Kulübü Derneği" 14 Nisan 1963 günü Spor Yazarları Derneği adıyla doğdu. ...devamı ☟

Türkiye Spor Yazarları Derneği
Türkiye Spor Yazarları Derneği

Türk spor yazarlarının mesleki kuruluşu olan "Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Spor Kulübü Derneği" 14 Nisan 1963 günü Spor Yazarları Derneği adıyla doğdu. Adnan AKIN'ın başkanlığında, Haluk SAN, Necati KARAKAYA, Rıdvan YELEKÇİ, İhsan BİRİCİK, Samim VAR, Aydın BAKANOĞLU, Necati BİLGİÇ, ve Kahraman BABÇUM'dan oluşan geçici yönetim kurulu, bir yandan birliğin kuruluş çalışmalarını yürütürken bir yandan da ilk kongre hazırlıklarını tamamlıyordu. 13 Mayıs 1963 Günü yapılan ilk Genel Kurul toplantısı sonunda Spor Yazarları Birliği'nin ilk genel kurulu belirlendi.

Ve "Spor Yazarları Birliği" nin ilk yönetim kurulu Adnan AKIN' ın başkanlığında faaliyete geçti. Maddi ve manevi imkansızlıklar içinde olsada artık spor yazarlarının bir derneği vardı. Ve bu dernek ilk iş olarak Uluslararası Spor Yazarları Birliği "A.I.P.S" ye üyelik için başvurdu. Türk spor yazarlarının başvurusu, uluslararası örgütte pek çok dostu bulunan Samim VAR' ın unutulmaz çabalarıyla, A.I.P.S. tarafından olumlu karşılandı. Ve Türkiye'nin "Spor Yazarları Birliği" ittifakla A.I.P.S. üyeliği kabul edildi. Bu üyelik , Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 31 Aralık 1965 tarih ve 6/5644 sayılı kararıyla resmen onaylandı.

"Spor Yazarları Birliği" türlü maddi ve manevi imkansızlıkları içinde faaliyete geçmişti. Asla unutmamak gerekir ki başkan Adnan AKIN ve arkadaşları, derneğin tutunması ve ayakları üzerinde kalabilmesi için çok büyük çaba gösterdiler ve büyük mücadeleler verdiler.

Gerçi dernek sadece bir "isim" den ibaretti ama olumlu bir yolda bulunduğu inkar edilemez bir gerçekti. Derneğin varolabilmesi için bu ilk Yönetim Kurulu' nun ne denli özveriyle çalıştığını, o günleri yaşayanlar çok iyi bilirler.

Adnan AKIN daha sonra bu görevi Namık SEVİK'e devretti. "Spor Yazarları Birliği, bu sevgili ve değerli insanın başkanlığı yıllarında gelişti ve köklü bir yapıya kavuştu. Ve yine onun başkanlık yıllarında " Türkiye Spor Yazarları Derneği" adını aldı ve tüm yurda yayıldı.Türkiye adını kullanma imtiyazı da Bakanlar Kurulu kararıyla alındı. Namık SEVİK ve arkadaşları da unutulmaz işler başardılar. Bu arada Maçka' nın Taşlık mevkiinde güzel bir lokal ve olimpik yüzme havuzuna sahip olma imkanı da bu değerli insanların gayretli çalışmalarıyla mümkün olmuştur. Türkiye Spor Yazarları Derneği' nde nöbeti teslim alan her ekip bu derneğin geleceği bakımından olumlu işler başardı. Her ekip büyük hizmetler verdi. Necmi TANYOLAÇ ve arkadaşları, Samim VAR ve arkadaşları, Kahraman BABÇUM ve arkadaşları, Doğan KOLOĞLU ve arkadaşlarının bu uğurda gösterdikleri olumlu ve yararlı çalışmaları burada takdirle ve şükranla anmak gerekmektedir.

Bu insanların ekiplerinin özverili çalışmalarını sonucudur ki Türkiye Spor Yazarları Derneği bugünkü büyük saygınlığını ve büyük gücünü kazanmış, varlığını yanlız burada değil, dünya spor yazarlarının örgütüne de kabul ettirmiştir.

Kaynaklar

* http://www.tsyd.org/tarihce.asp

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.