Türkiye-İsrail Ilişkileri

+ Türkiye-İsrail ilişkileri
|Türkiye |İsrail
Türkiye`nin uluslararası politikaları ve ilişkileriTürkiye-İsrail ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti`nin İsrail`le İsrail`in kuruluşundan (1948) bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

İlişkilerin tarihçesi

Bakınız|Türkiye`de Yahudilik

Türkiye-İsrail ilişkileri 28 Mart 1949 tarihinde Türkiye`nin İsrail`in bağımsızlığını tanımasıyla başladı. Böylece Türkiye İsrail`i tanıyan ilk Müslüman ülke oluyordu. Türkiye`nin Yahudi bir ülke olarak kurulan İsrail`le ilişkilerini Türk topraklarında Yahudilerin varlığıın bir parçası olarak düşünürsek bu tarihi çok daha öncelere (15. yüzyıl) götürmek mümkündür. 1491 yılında 200.000`den Yahudi Engizisyon tarafından İspanya`dan sınır dışı edildiğinde Osmanlı Devleti bu insanları topraklarında yerleşmeye davet eden tek ülke olmuştu. Bu tarihten sonra Yahudiler Osmanlı tarihinde çok önemli bir rol oynadılar. Özellikle 16. yüzyılda Yahudiler Osmanlı sarayında hekim, banker, diplomat görevlerini üstlendiler. Bu tarihten sonra saraydaki etkileri azaldıysa da Osmanlı tarihi boyunca ticaret, sanayi ve bankacılık dallarında her zaman ön planda kaldılar.

Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşundan sonra da Türk-Yahudi ilişkileri dostluk düzeyinde gelişmeye devam etti. Türkiye 1930`larda Nasyonel Sosyalist zulümünden kaçan bir çok Yahudi`ye kucak açtı. 1948 yılında İsrai`in kurulmasından sonra Türkiye`nin Yahudi nüfusunun büyük bir bölümü İsrail`e göç ettiyse de geride kalan Yahudiler Türk toplumunda önemli bir rol oynamaya devam etmektedirler. İsrail`de yaşayan Türkiye kökenli Yahudiler ise Türkiye ile İsrail arasında önemli bir köprü oluşturmaya devam etmektedirler.

Günümüzdeki ilişkiler

Günümüzde Türkiye ve İsrail devletleri askeri, stratejik ve diplomatik açıdan çok sıkı bir ilişki içindediler.

Türkiye`nin İsrail`le olan ilişkileri zaman zaman Arap-İsrail Sorunu dolayı olumsuz bir şekilde etkilendiyse de hiç bir zaman ilişkilerde önemli bir bozulma gözlenmemiştir. 1996 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan`ın Kenya`da yakanarak Türkiye`ye getirilmesinde İsrail gizli servisi Mossad`ın etkin olduğu bilinmektedir. Türkiye`de 2002 yılında işbaşına geçen Adalet ve Kalkınma Partisi`nin Arap ülkelere yakınlaşma siyaseti Türkiye-İsrail ilişkilerine olumsuz etki yapmıştır. Örneğin 16 Şubat 2006 tarihinde Filistin`deki Hamas partisinin liderlerinden Halid Meşal`ın Türkiye`ye yaptığı ziyaret, İsrail yetkilileri tarafından eleştiri konusu olmuştur. Ancak 2006 İsrail-Lübnan Krizi sonrasında İsrail`in Lübnan`a yerleştirilecek BM barış güçlerinin çoğunluğunu Türk ordusunun oluşturması isteği, İsrail`le Türkiye arasındaki ilişkilerin olumlu bir düzeyde seyrettiğini göstermektedir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.