Türkiye'nin Askeri Gücü

Kısaca: Nüfus büyüklüğü açısından dünyada 16'ıncı sırada yer alan Türkiye'nin, 665 bin askeri personeliyle dünyanın en büyük 10'uncu ordusuna sahip olduğu belirlendi. Türkiye'nin silah ithalatı da 504 milyon dolara kadar geriledi.Dünya Bankası Dünya Kalkınma Göstergeleri 2005 Raporu'na göre Türkiye'nin 1995 yılında 1. ...devamı ☟

Nüfus büyüklüğü açısından dünyada 16'ıncı sırada yer alan Türkiye'nin, 665 bin askeri personeliyle dünyanın en büyük 10'uncu ordusuna sahip olduğu belirlendi.

Türkiye'nin silah ithalatı da 504 milyon dolara kadar geriledi.

Dünya Bankası Dünya Kalkınma Göstergeleri 2005 Raporu'na göre Türkiye'nin 1995 yılında 1.2 milyar dolar olan askeri amaçlı ithalatı 2003 yılında 504 milyon dolara geriledi. 1995 yılında hiç askeri ihracatı olmayan bir ülke konumunda bulunan Türkiye, 2003 yılında ise 61 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Rapora verileri yer alan 144 ülke 1995 yılında toplam 17.7 dolar olan silah ithalatı 2003 yılında 17.8 milyar dolara kadar yükseldi. Türkiye'nin 1995 yılında toplam silah ithlatı içerisinde yüzde 7.2 olan payı 2003'te toplam yüzde 2.8'e geriledi. Dünya Bankası verilerine göre 1995 yılında toplam 80 ülkenin diğer dünya ülkelerine 19.3 milyar dolarlık silah ihraç etti. Bu rakam 2003 yılında 18.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat içerisinde Türkiye'nin payı yüzde 0.3 olarak gerçekleşti. En fazla silah ithalatını 3.6 milyar dolarla Hindistan yaptı, ikinci sırayı 2.5 milyar dolarla Çin, üçüncü sırayı da 1.9 milyar dolarla Yunanistan aldı. Diğer ülkelerin 2003 yılı askeri amaçlı ithalatı ise 1 milyar doların altında kaldı. Türkiye 1995 yılında 1.2 milyar dolarlık ithalatla en fazla ithalatı gerçekleştirmiş olan ikinci ülke konumunda bulunuyordu. 2003 yılında Mısır'la birlikte 8'inci sırayı paylaştı. 2003 yılında en fazla silah ihracatını 7 milyar dolarla Rusya gerçekleştirirken, 1995 yılında 9.2 milyar dolar olan silah ihracatı 4.4 milyar dolara gerileyen ABD 2003 ikinci oldu. Rusya'nın 1995 yılındaki silah ihracatı 3.1 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. 2003 yılında Fransa 1.8 milyar, Almanya ise 1.5 milyar dolarlık silah ihracatı gerçekleştirdi.

ASKERİ PERSONEL SAYISI

Türkiye'nin askeri personel sayısı 1995 yılındaki 690 bin düzeyinden 2003 yılında 665 bine gerilemesine karşın, sıralamada yer alan 142 ülke arasında açısından 10'uncu sırada yer alıyor. Çin, 3 milyon 750 bin kişilik askeri gücüyle en büyük orduya sahip olurken, Hindistan 2 milyon 150 bin kişiyle ikinci, ABD 1 milyon 636 bin kişiyle üçüncü,

Rusya 1 milyon 370 bin kişiyle dördüncü Kuzey Kore 1 milyon 271 bin kişiyle Kuzey Kore beşinci oldu.

Türkiye'deki askeri personelin toplam işgücüne oranı ise 1995 yılındaki yüzde 2.5'lik düzeyden 2003'de yüzde 2'ye düştü.

Dünya ülkelerinin sınıflandırılmasında Avrupa ve Merkezi Asya grubunda yer alan Türkiye, bu gruptaki 3 milyon 835 bin kişilik askeri gücün yüzde 17.3'ünü oluşturuyor.

misafir - 9 yıl önce
askeri gücümüz 665 bin olabilir ama savaşta 80 milyon :)

misafir - 9 yıl önce
yoruma gerek yok yukarda yazmıs arkadasımız. askeri gücümüz,665 bin olabilir. ama savaşta 80 milyonuz...

misafir - 9 yıl önce
savaş anında 1 günde 6 milyona çıkabiliomuş yalnız 10 gün de 40 yaş altı herkes askere çağırılıyormuş

misafir - 9 yıl önce
bence askeri gücümüz yetersiz arkadaşlar daha fazla teknolojik silahlar kullanmalıyız ve sayı 1 milyonu geçmeli çünki unutmayalımki dünyanın tam kalbinde yaşıyoruz allah vatanımıza zeval vermesin

misafir - 9 yıl önce
Hem asker sayisini artirip hem daha teknolojik silahlar kullanmak ne kadar mantikli sormak lazim. Gelismis ulkeler teknolojik silah ve araclar kullaniyorlar ve de asker sayisi daha az. Bu sekilde ulkenin ekonomisine de donuyor para. Profesyonel askerlige donulmeli turkiyede. Hali hazirdaki 250bin surekli subay-astsubay uzerine biraz daha eklemeyle 300bin kisilik bir ordu yeter turkiyeye. Profesyonel ordu sayesinde hergun kara haberler duymayiz guneydogudan.

misafir - 9 yıl önce
bence silah sanayimiz göründüğü gibi değil dışa bağımlılığımız 2023 e kadar devam eder uzay sanayinin alt yapısını kurup kendi üreteceğimiz yerli uyduları biranönce uzayla tanıştırmamız gerekiyor gelecek ancak gökleri hakim kılanların olacaktır dilerim bizde bunu gerçekleştiririz

misafir - 9 yıl önce
Türkiye ordusu dünyadaki en güçlü 10 ordudan birisidir. Türkiye kendi başına savaş uçağı hariç tüm askerî araç-gereçlerini karşılayabilmektedir. TSK'yi tutup da sembolik denecek orduları olan bazı Avrupa ülkeleri ile de kıyaslamayın. TSK hem modern, hem de kalabalık envanteri olan bir ordudur. Zaten emperyalizimin hedefi olan bu topraklar, TSK olmasa şimdi kesinlikle başkalarının elindeydi. Eğer şanlı TSK bu kadar güçlü olmasa, Irak'ın başına gelenin 1000 katı şimdi Türkiye'nin başına gelmişti. Asker sayısını güç sananlara sözüm de şudur: 1700'lerden beri asker sayısı değil, silah gücü önemlidir. TSK'nin gücü kalabalık oluşundan değil, 2507 savaş uçağı, 6000'e yakın tank, 25 fırkateyn, 27 denizaltı ve bunların mühimmatından geliyor. Ayrıca burada sadece silah sayılarını kıyaslamak da tam olarak doğru değil. Bir savaş durumunda en önemlisi lojistik ve tedariktir. Yani ülkenin her yerine çok kısa sürede ulaşmak, sağlık, yiyecek, giyecek, mermi gibi ihtiyaçları karşılamak da silah kadar önemlidir. Örneğin Rusya silah ve asker olarak çok güçlüdür ama ufacık Gürcistan'a bile zor girdi. Eğer Gürcistan yerine Türkiye olsaydı (ekonomik çıkarları yüzünden asla olmaz ama varsayım) asla başarılı olamazdı; çünkü lojistiği olmayan ordunun savaşma gücü yoktur. Ayrıca ekonomik bağımsızlık da önemlidir. Türkiye savaş ve ambargo durumunda tarımda (akp yüzünden domates, salatalık ve patlıcan hariç; çünkü yabancı ve kısır tohumlara %50 muhtacız, %50 ise yerli) bağımsızız ve aç kalmayız. Enerji de ayrı bir sorundur. Türkiye maalesef bu yönden eksik. Nükleer güç de önemlidir. Abd, 1945'ten Yalta Konferansı ve füze krizine kadar Türkiye'ye nükleer bomba ve füze (atom bombası da dahildir) konuşlandırdı. Sonra %10'u SSCB dağılınca söküldü. Şu an hâlâ nükleer silahımız vardır. İstihbarat da önemlidir. Maalesef bu açıdan da eksiğiz. 2011 yılında uzaya askerî amaçlı uydu yollanacak. O zaman bu sorunu büyük ölçüde aşacağız. Pkk terörünü (ben Mardinliyim ve Pkk terörüne sonuna kadar karşıyım) bir türlü bitiremediğimizi ve TSK'nin güçsüz olduğunu iddia eden cahillere sözüm şudur:Bu apayrı bir konudur ve sadece askerî olsa 3 güne kalmadan biter. Bölgemiz eğitim, kültür, tarım, hayvancılık, sosyal vs. yönlerden geri kalmıştır. Devlet bunu giderirse (zaten ulu önder Atatürk'ün devletçilik ilkesi de bunu sağlamayı da hedefler, CHP'nin oklarından birisidir)o zaman terör biter ve gençler kandırılıp dağa çıkarılamaz. Sonuç olarak enerji ve istihbarat ihtiyaçlarımız hariç dört dörtlük bir ordumuz var ve çok güçlü. İstihbarat sorunu seneye %90 oranında çözülecek. Düzgün bir nükleer santral ile ve kömür ile enerji sorunu çözülür. Geriye tarımda, sanayide, madende, ticarette, turizimde ilerleyerek; bütçe açığını, ticaret açığını bitirerek, ulusal birliği sağlayarak, Atatürk ilelerine sahip çıkarak; güçlü ordunun yanında güçlü bir ülke olmalıyız.

misafir - 9 yıl önce
ulu önder ne demiş 80 sene önce en büyük güç ekonomik güç tür .tamam asker herzaman güçlü olmalıdır ama günümüzde savaşları bile ekonomik güçler belirler savaşmadan da ülkelere ambargo konarak sonuç sağlananilir

misafir - 9 yıl önce
Arkadaslar. Evvelden okumustum gecen gece yine okudum baska bir kitaptan Canakkale savasini. o zamanlardaki nufus ve silah bakimindan cok gerilerde oldugumuz avrupali ordulara karsi kafa tutup geri puskurtebildiysek simdiki nufus ve ordumuzun gucunu goz onunde bulundurdugumuzda ozellikle sevunma savaslarinda bizim bilegimizi bukemiyeceklerini dusunmuyorum. fakat gunumuzde bize karsi ambargo ile veya surekli havadan bonbardiman ile veya en kotusu atom bombasi ile zarar verebileceklerinide gozardi etmemiz gerekir. bu olabilecek kotu seneryalolara ilaveten ulke icerisinde orenegini irakta gordugumuz gibi kürt kardeslerimizi bize karsi kullanabilmeleride olamasi buyuk bir ihtimal. ozetle; ulke icerisinde olabilecek en cabuk zamanda esitlikci ve birlestirici demokrasi, egitim, ekonomik bagimsizlik ve kalkinma projeleri, profesyonel ordu ile birlikte istihbarat aglarimizin ve komsu ulkelerle stratejik savunma kalkani saglayacak anlasmalarida ivedilikle gerceklestirmemiz gerekiyor. sonuc olarak; tarihte bir cok ornegini gordugumuzde sayi basli basina yetersizdir. oyle olsaydi japonya cini dize getiremezdi, oyle olsaydi bizi coktan dize getirebilirlerdi. fakat anlasilan su ki savasta beyin oldugu kadar yurekte lazim. yeterki o yurekler vatan askiyla dolu iman gucuyle korunuyor olsun. sevgilerle.. Baris.

misafir - 9 yıl önce
Her türlü askeri ihtiyacımızı kendimiz üettiğimiz gün silah,mühimmat insansız hava aracı gibi ihtiyaçlarımızı öz sermayemiz ve kendi teknolojimizle ürettiğimiz gün çok kuvvetli bir orduya sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. tabiki ordumuz şuanda da dünyanın sayılı askeri güçlerinden biridir. özellikle son yıllarda ülkemizde gerek devlet gerekse özel sektör destekli yapılan ar-ge çalışmaları ve yerli imalat sayesinde dışa bağımlılığımız bir ölçüde azaltılmıştır. ülkemizin jeopolitik konumu açısından baktığımızda ise ordumuzun yeniden yapılandırılarak savunma ağırlıklı bir ordu görünümünden saldırı gücü üstün hale getirilmiş bir ordu kimliğini kazanması gerektiğini düşünüyorum.

misafir - 9 yıl önce
arkadaşlar üzülmeyin silah ithalatımız azaldı diye bide aselsan diye bişey var yani dışardan silah almıyoruzz.kendimiz yapıyoruz

misafir - 9 yıl önce
Nufüsla Asker sayısıyla alakası yok..İsrail 7 milyon nüfusta ama cogu 15 20 milyonluk nufusu olan ülkelere kan kusturabilecek güçte.Ama Türkiye bence dünyanın süper gücü olmaya ilerliyor Türkiye bence eski yıllara gore cok iyi yönetiliyor.Ben Bir Yağ Almak icin 6 saat sıra bekledigimi biliyorum o yüzden halımıze sükredelim. Ülkemiz savaslarda büyük savunma yapabilecek bir güçte..

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Kosova Güvenlik Gücü
7 yıl önce

Gücü (Arnavutça: Forca e Sigurisë së Kosovës, Sırpça: Косовске Снаге Безбедности, Kosovske Snage Bezbednosti), Kosova'yı dışarıdan gelebilecek askeri...

Türk Silahlı Kuvvetleri
3 yıl önce

şehrinde askeri eğitim vermek için askeri eğitim üssü kuruldu. Başika Kampı olarak adlandırılan askeri üsse 600 silahlı Türk askeri çıkartıldı. Türkiye'nin Bosna-Hersek'te...

Türk Silahlı Kuvvetleri, Avrupa'nın silahlı kuvvetleri, 1. Hava Kuvvet Komutanlığı, 1. Ordu (Türkiye), 11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, 2. Hava Kuvvet Komutanlığı, 2. Ordu (Türkiye), 2006, 3. Ordu (Türkiye), Abdullah Gül
Kaderin Gücü
6 yıl önce

Kaderin Gücü (İtalyanca: La forza del destino), İtalyan besteci Giuseppe Verdi tarafından hazırlanmış 4 perdelik bir opera eseridir. Eserin librettosu...

Hababam Sınıfı Askerde
3 yıl önce

Hababam Sınıfı Askerde, 2004 yapımı Türk komedi filmi. Yaşıtları çoktan iş güç sahibi olan Hababam Sınıfı'nın dur durak bilmez haylazlıkları artık dayanılmaz...

Hababam Sınıfı Askerde, 14 Ocak, 2004, 2005, Arzu Film, Ceyhun Yılmaz, Fida Film, Güldürü, Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı (film), Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (film)
Azerbaycan-Türkiye ilişkileri
3 yıl önce

güçlükleri aşabilmek için Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duymuştu. Azerbaycan'ın bağımsızlığını yeni kazandığı dönemlerde Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin...

Rusya-Türkiye ilişkileri
3 yıl önce

ederek ilk defa Sovyetler Birliği'ne meydan okudu. Türkiye'nin Truman Doktrini'yle ABD'den askeri yardım alması, Sovyetler Birliği'nin tepkisine yol açtı...

Çelik Harekâtı
3 yıl önce

Harekâta Türkiye tarafından 35.000 asker katılırken, PKK'nın gücü bilinmemektedir. Türkiye 64 askerini kaybederken, PKK'nın kayıp sayısı 568 olarak açıklanmıştır...

Çelik Harekâtı, Türkiye ülke bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti, 1994, 1995, 21 Mart, Abdullah í–calan, Irak`ın kuzeyi, Kuzey Irak, Kürdistan İşçi Partisi, Osman Pamukoğlu
Paralı Askerler (Birleşik Krallık filmi, 1970)
3 yıl önce

askeri bir arada tutan da bu çıkar birliğidir. Çıkarları o an neyi gerektiriyorsa onu yaparlar. İlk çıktıkları liman olan İzmir'de Yunan askerleriyle...