İlk kurulduğu zamanki adı Yarna`dır. Daha sonra Cumhuriyet´in kuruluşu ile birlikte sahildeki bir gemi kalıntısına istinaden Gemiyanı adı verilmiştir. 1957´de Türklerin yerleşim yeri anlamına gelen Türkeli adını alarak ilçe olmuştur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Ayancık ilçesine bağlı olan Türkeli, 1 Mayıs 1957`de ilçe olmuştur.
Sinop ilinin sahil şeridindeki üç ilçesinden biri olan Türkeli, ilin batı kıyısında yer alır. Doğusunda Ayancık, batısında Kastamonu`nun Çatalzeytin ilçesi, güneyinde Taşköprü ilçesi, kuzeyinde ise Karadeniz bulunur. Merkez ilçe nüfusu 21.904, Yüzölçümü 421 km²`dir. Belediye başkanı Ahmet Yıldırım`dır.
İlçeye bağlı köyler: 1. Akçabük, 2. Alagöz (Sırtıvan), 3. Ayaz, 4. Çatakgeriş, 5. Çatakgüney, 6. Çatakörencik, 7. Direkli, 8. Düzköy, 9. Düzler, 10. Gaziler (Dayısta), 11. Gencek, 12. Gökçealan (Cible), 13. Gündoğdu (Kirtoz), 14. Hacıköy, 15. Hamamlı (Ayandun), 16. Işıklı (Moğan), 17. Karabey (Safranlı), 18. Kayabaşı, 19. Kuşçular, 20. Kuz, 21. Oymayaka (Coray), 22. Sarmaşık, 23. Satıköyü, 24. Sazkışla, 25. Taçahmet (Tacamet), 26. Taşgüney, 27. Turhan (Tosos), 28. Yapraklı (Bolla), 29. Yazıcı (Yacıköyü), 30. Yeşiloba (Reyfez), 31. Yusuflu.
6 km doğusunda, Ayancık yolu üzerinde GÜZELKENT beldesi bulunur. Güzelkent Belediye Başkanlığını Hüseyin Özcan yürütmektedir. Bu beldede bir cam fabrikası ve bir balıkçı limanı vardır. Ayrıca Sinop`un Sarıkum`la birlikte doğal kum plaj görülen tek yer Güzelkent`tir.Sahilde turistlere yönelik konaklama merkezleri vardır. Beldenin eski adı Helaldı`dır. 1980 lerdeki bir sel ile köy çok büyük bir yıkımla karşılaşmıştır. Belde olduktan sonra da bu kötü anının silinmesi için ismi Güzelkent olarak değiştirilmiştir. Yaz dönemlerinde sahil şenlikleri ve konserler gerçekleştirilir. Beldede bir sağlık ocağı, iki ilköğretim okulu ve bir jandarma komutanlığı bulunur.
Türkeli limanının yapımı 2001`de tamamlanmıştır. Yat limanı ve balıkçı barınağı olarak çalışmaktadır. Ayrıca belediye turizm gelirlerini arttırmak amacıyla suni kum plaj yaptırmıştır.
Türkeli Lisesi ve Türkeli Çok Programlı Lisesi ilçenin ortaöğrenim kurumlarıdır. Bir yükseköğretim kurumu bulunmamaktadır. İlçenin büyük pazarı perşembe günleri çayın kenarındaki pazar yerinde olur.
Gurbetçilerin desteği ilçenin her yanında görülmektedir. İnsanlar geride bıraktıkları akrabalarını ve bölge insanını düşünerek 50 yatak kapasiteli, 3 polikliniği olan Türkeli Devlet Hastanesi`ni yaptırmıştır. Hastanenin giderlerinin neredeyse tamamı bağışlarla karşılanmaktadır.
İlçede gurbetçilerin etkisi barizdir. Bölge insanı geçim kaynağı bulamayınca Avrupa`ya işçi olarak gitmiştir. Yaz aylarında gurbetçilerin getirdiği kaynak sayesinde ilçe ayakta durmaktadır. Çay bahçeleri ve deniz bölgenin önemli eğlence ve gelir kaynağıdır.
}
}