Günümüzde 928 köyü bulunan Balıkesir`in 1845`de Balıkesir kazası iken, 47 köyü vardı. Bunlardan başka değişik yerlerde 20 Aşiret ve bunlara bağlı çok sayıda cemaatler yaşamaktaydı. Bunlar arasında Cemaat-i Çepni aşiretine bağlı alt gurupları arasında bulunan “Tahtacılar” Karye-i Çinge civarında Türkali çiftliği mahallinde yaşamaktaydı. Kayıtlara göre, 12 haneleri ve 47 erkek neferleri bulunmaktaydı. Türkali çiftliğine ilk yerleşen 12 Tahtacı hanesine, 1884`de Balıkesir`in muhtelif yörelerinde konar-göçer olarak yaşayan Çepniler de gelip yerleştiler.1890 yılına gelindiğinde ise, Balıkesir`in 102 olan Merkez köyleri arasında Türkali de bulunmaktaydı.
Türkali`ye önceleri ve ilk yerleşimler sırasında, “1530 Tarihli ve 166 Numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Mufassal Tahrir (sayım) Defteri” kaynaklarına göre, “Türkeri” ve “Türkeli” de denilmekteydi. Çünkü, Ertuğrul zamanında keşif amaçlı ve yöreyi Hiristiyan baskınlarından korumak için “üç yiğit asker” Türkali civarına gönderilir ve bu üç yiğit askere “Türkeri” denilmekteydi.
Türkali köyünden yurt dışında çalışmaya giden çok aile vardır ve eğitim düzeyi oldukça yüksektir. Her nekadar köyde bir okul olmsa da. Gelir düzeyi iyi olan bu köyün geçim kaynağı tarımdır. Hayvancılıkla uğraşan evler vardır her köyde olduğu gibi ama bu özel bir geçim kaynağı değildir. Köyde henüz bir üretim hanı [fabrika, çiftlik vs vs) yoktur fakat zamanla olacağı bekleniyor.
Prof. Dr. Mehmet SEREZ - 5 yıl önce
Bu sayfayı hazırlayan arkadaşlara selam ve sevgilerimi sunarım. Sayfaya, Türkali Köyü'nün tarihçesinin tamamını da koyunuz. için size gönderebilimBenim tarafımdan yazılan köyün tam tarihçesi bende kayıtlıdır.
Bu sayfaya konulması için isterseniz gönderebilirim.