Sultandağı eteklerinden gelenlerin yerleşim yerlerinin adı İstanbul Başbakanlık arşivindeki Kanuni devrine ait kayıtlarda URDUS veya URANDUS olarak geçmektedir. İbrahim Hakkı KONYALI`nın “Konya İli” adlı kitabında Kanuni Devrinde Tuzlukçu`nun 15 hanelik bir oba olarak yerleştiği görülmektedir.
Aynı kayıtlara göre Tuzlukçunun kuruluş yıllarındaki kayıtları 25 iken, 1872 yılında Konya salnamesinde Akşehir İlçesine bağlı 34 yerleşim yeri içerisinde Tuzlukçu 123 hane 428 nüfus ile en büyük yerleşim yeri konumundadır.
İlçenin ismi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre çevre köy ve kasabalardan tuz getirmek için Tuz Gölüne giden kervanların konaklama yeri olduğu için Tuzlukçu, diğer bir rivayete göre de arazinin kıraç ve ağaçsız olması nedeniyle sert esen rüzgarların kaldırdığı tozlardan dolayı TOZLUKÇU denilmiş zamanla değişime uğrayarak TUZLUKÇU olmuştur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir`e bağlı bir köy olan Tuzlukçu 1929 yılında Aşağı ve Yukarı Tuzlukçu`nun birleşmesiyle Nahiye olmuş, 1949 yılında ise Belediye olmuştur.
9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile Tuzlukçu Kasabası İlçe statüsüne kavuşmuştur. Tuzlukçu`nun ilk Kaymakamı Cemal Hüsnü KANSIZ 1 Ağustos 1991 de görevine başlamıştır.
}