Turnabalığı

Kısaca: Familyası: Turnabalığıgiller (Esocidae). Yaşadığı yerler: Kuzey Yarımkürenin göl ve akarsularında. Özellikleri: Uzun vücûdu ufak pullarla kaplıdır. Boyu 40-150 cm kadardır. Yırtıcıdır. Birbirlerini bile yerler. Yumurta ile çoğalır. Ömrü: 100 yıl. Çeşitleri: Avrupa turnabalığı (E.lucius), İri turnabalığı (E.masquinongy), Kırmızı yüzgeçli turnabalığı (E.americanus) meşhurlarıdır. ...devamı ☟

turnabalığı
Turnabalığı

Familyası: Turnabalığıgiller (Esocidae). Yaşadığı yerler: Kuzey Yarımkürenin göl ve akarsularında. Özellikleri: Uzun vücudu ufak pullarla kaplıdır. Boyu 40-150 cm kadardır. Yırtıcıdır. Birbirlerini bile yerler. Yumurta ile çoğalır. Ömrü: 100 yıl. Çeşitleri: Avrupa turnabalığı (E.lucius), İri turnabalığı (E.masquinongy), Kırmızı yüzgeçli turnabalığı (E.americanus) meşhurlarıdır.

Turnabalığıgiller familyasından avcı bir tatlı su balığı. Tatlı suların köpekbalığı olarak ün salmıştır. İnce uzun vücudu füzeyi andırır. Çoğunun boyu bir metreden fazladır. İki metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanlarına da rastlanır. Vücudu ince sık pullarla örtülüdür. Pulların üzerinde yer yer sarımsı yeşil benekler bulunur. Ağzı büyük ve keskin dişlidir. Avını yutarken solungaç kapaklarını açar. Çok yırtıcı ve oburdur. Kendi boyundaki balıklara, ördek ve kazlara da saldırır. Su kurbağası, su sıçanı ve su yılanlarının amansız düşmanıdır. O kadar vahşidir ki, kendi yavrularını bile yer. Onun için üreme mevsimlerinde avlanması serbest olan tek balıktır. Kuyruk yüzgeçi büyük olduğundan hızlı yüzer. Küçük olan sırt ve anal yüzgeçleri kuyruğa yakındır. Bu özellik, pusuda bekleyen ve avına ani saldıran balıklarda görülür. Ağzı öne doğru uzamış olup, ördek gagasını andırır. Alt çenesinin ileri doğru çıkıntı yapması tipik özelliğidir. Zaman zaman diş değiştirir. Sazlıklar arasında pusu kurar. Uzun ömürlüdür. 100 yıldan fazla yaşayabilir.

Turnabalığıgillerin türleri; Avrupa, Asya ve Amerika’nın tatlı su, göl ve nehirlerinde yaşar. “Esox lucius”, Avrupa’da yaşayan tek türdür. Yurdumuzda Karadeniz’e dökülen nehir ağızlarında bol rastlanır. Suni olarak da yetiştirilir Yumurtalarından havyar yapılır. Eti lezzetlidir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

turnabalığı Resimleri