Trojan

Kısaca: Bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. ( Bazen "zararlı yük" veya sadece "truva" ibareleriyle de nitelendirilmektedir.) Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir.Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinda zararlıdırlar. ...devamı ☟

Bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. ( Bazen "zararlı yük" veya sadece "truva" ibareleriyle de nitelendirilmektedir.) Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir.Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinda zararlıdırlar.

Truva atlarının iki türü vardır.Birincisi,kullanışlı bir programın bir hacker tarafından tahribata uğrayıp içine zararlı kodlar yüklenip program açıldığında yayılan cinsi. Örnek olarak çeşitli hava durumu uyarı programları, bilgisayar saati ayarlama yazılımları ve paylaşım programları (p2p) verilebilir. Diğer türü ise bağımsız bir program olup başka bir dosya gibi görünür. Örneklemek gerekirse oyun veya kalıp dosyası gibi kullanıcıyı aldatmaya yönelik bir takım yönlendirici karışıklık ile programın harekete geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Truva atları diğer kötücül yazılımlar, virüs ve solucan gibi kendi başlarına işlem yapamazlar. Aynen Yunanların planlarının işleyebilmesi için atın Truvalılar tarafından içeri alınması gerektiği gibi Truva atlarının zararlılığı da kullanıcının hareketlerine bağlıdır. Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın programı (Truvayı) çalıştırması gerekir. Bu yüzden Truva atlarının zararlılığı bilgisayar sistem açıklarına veya ayarlarına değil toplum mühendisliğinin başarılı uygulamalarına bağlıdır.

Truva atına basit bir örnek

Truva atının en basit örneği yüklendiğinde bedava ekran koruyucu vaad eden Waterfalls.scr isimli programdır. Çalıştırıldığında uzaktan bilgisayara giriş sağlayabilecektir.

Truva atı zararlı yükü (payload) çeşitli zararlar vermek için dizayn edilmiş olsa da zararsız da olabilir. Truva atları sistemde nasıl gedik açabildiğine ve nasıl tahribat yaptığına göre sınıflandırılır. 7 ana tür Truva atı zararlı yükü vardır
  • Uzaktan Erişim
  • E-posta Gönderme
  • Veri yıkımı
  • Proxy Truva(zararlı bulaşmış sistemi saklama)
  • Ftp Truva (zararlı bilgisayardan dosya ekleme ya da kopyalama)
  • Güvenlik yazılımını devre dışı bırakma
  • Hizmetin reddi servis saldırıları (Dos Saldırıları)
  • URL truva (zararlı bulaşmış bilgisayarı sadece pahali bir telefon hattı üzerinden intrernete bağlama)


Bazı örnekler;
  • Veriyi silme ya da üzerine yazma
  • Dosyaları zorla kriptoviral alıkoyma (cryptoviral extortion) ile şifreleme
  • Ustaca dosyalara zarar verme
  • Dosyaları internetten çekme veya internete aktarma
  • Kurbanın bilgisayarına uzaktan erişime izin verme. Buna RAT (Uzaktan yönetim aracı) denir.
  • Diğer zararlı yazılımıları üzerinde toplama. Bu noktada Truva atı dropper ve vector diye ikiye ayrılır.
  • DDoS saldırısı yapabilmek veya spam e-posta göndermek için zombi bilgisayar ağı kurma
  • Bilgisayar kullanıcısının alışkanlıklarını başka insanlara gizlice rapor etme kısacası casusluk
  • arkaplan resmi oluşturma
  • Klavye tuşlarını şifreleri ve kredi kartı numaraları gibi bilgileri çalabillmek için kaydetme
  • Suç aktivitelerinde kullanılabilecek banka ya da diğer hesap bilgileri için oltalama
  • Bilgisayar sistemine arka kapı yerleştirme
  • Optik sürücünün kapağını açıp kapama
  • Spam posta göndermek için e-posta adreslerini toplama
  • ilgili program kullanıldığında sistemi yeniden başlatma
  • Güvenlik duvarını veya anti-virüs programına müdahele etmek veya devre dışı bırakma
  • Diğer zararlı çeşitlerine müdahele etmek veya devredışı bırakmak


Zaman ve bilgi bombaları

  • Zaman ve bilgi bombaları truva atı çeşitlerindendir.
  • Zaman bombası uygun tarih ve saat geldiğinde harekete geçerken bilgi bombası bilgisayar uygun duruma geldiğinde harekete geçecektir.


Dropperlar

Dropperlar iki görevi birden gerçekleştirirler. Bu program yasal olarak görevini gerçekleştirirken aynı zamanda bilgisayara virüs veya zararlı da yükler.

Truva atına karşı önlemler

Truva atları kullanıcının kendisinden saklanarak görevini yerine getirir.Virüsler kişisel bilgisayarlara yeteri kadar hasar verirken küçük şirketler için hasar verme oranı çok daha büyük olacaktır çünkü büyük şirketlerin sahip olduğu virüs koruma sistemlerine sahip değildirler.Bir truva atı sisteminize bulaştığı zaman kendini kamufle ettiği için kendinizi veya şirketinizi korumanız oldukça güç olacaktır fakat yine de koruma yöntemleri mevcuttur: Truva atları genel olarak e-posta yoluyla bulaşmaktadır aynı diğer zararlı çeşitlerinde olduğu gibi ancak tek bir farkları vardır truva atları genelde kamufledir.

Truva atından korunma yolları:

  1. Tanımadığınız birinden bir e-posta alırsanız veya bilmediğiniz bir ek alırsanız kesinlikle açmayın.Bir e-posta kullanıcısı olarak mutlaka kaynağı teyit edin. Bazı bilgisayar korsanları adres defterlerini çalabilir bu yüzden tanıdığınız birinden bir e-posta alırsanız bu onun güvenilir olacağı anlamına gelmez
  2. E-posta ayarlarınız yaparken eklerin otomatik olarak açılmayacağından emin olun. Bazı e-posta servis sağlayıcıları kendi bünyesinde ekleri açmadan önce virüs taraması yapılmasını sağlayan programlar sunar.Eğer servis sağlayıcınız bu hizmeti sunmuyorsa ücretsiz bir tane kullanmak veya satın almak mantıklı olacaktır.
  3. Bilgisayarınızın bir antivirüs programına sahip olduğunu ve düzenli olarak kendini güncelleştirdiğinden emin olun.Eğer antivirüs programınızın otomatik güncelleme seçeneği varsa aktif edinç.Bu yolla güncellemeyi unutsanız bile yine de tehditlerden kornumuş olacaksınız.
  4. İşletim sistemleri kullanıcılarını kesin tehdtilerden korumak için güncellemeler yayınlarlar.Micrososft gibi yazılım geliştiricileri Truva atı veya virüslerin kullanabilecekleri açıkları kapatabilmek için yamalar yayınlarlar. Eğer sisteminizi bu yamaları kurarak güncel tutarsanız bilgisayarınız daha güvenli olacaktır. Bununla beraber not olarak bu yamalar sistemlerde daha tehlikeli güvenlik açıklarına neden olabilmektedir.
  5. Peer to peer veya yerel ağı paylaşan Kazaa,Limewire,Ares ve Gnutella gibi programların kullanımının kısılması faydalı olur.Çünkü bu programlar genellikle virüs veya truva atı gibi programlarının yayılması konusunda korumasızdırlar. Bu programlardan bazıları virüs koruma programı barındırmasına rağmen içindeki virüs koruması çok da güçlü değildir.Eğer bu tip programları kullanıyorsanız nadir bulunan kitap, şarkı, resim veya filmleri indrmeniz çok da güvenli olmayacaktır. Bu hassas önlemlerin dışında ücretsiz olarak da bulunabilen bir anti-trojan programı da yüklenilebilir.

Bulaşma Yolları

Truva atı bulaşmasının büyük bir çoğunluğu hileli programların çalıştırılmasıyla oluşur.Bu sebepten dolayı beklenmedik posta eklerinin açılmaması tavsiye edilir.Bu program bazen güzel bir animasyon veya erotik bir resim olabilir ancak arka planda program bilgisayara truva veya solucan yüklemektedir.

Zararlı bulaşmış program direk e-posta yoluyla gelmemesine rağmen size anında mesajlaşma yazılımları ile web Ftp sitesinden indirilerek veya cd ve disket yoluyla ulaştırılabilir. Fiziksel ulaşım çok nadir olmakla birlikte eğer hedef direk sizseniz bu yolda yaygın olarak kullanılabilir.Daha da fazlası hileli program bilgisayarınızın başına oturan biri tarafından manuel olarak da yüklenebilir. Virüsü anında mesajlaşma yazılımları aracılığıyla alma şansı çok düşüktür daha çok internetten indirilmeyle ulaşılır.
Web sitesi yolu ile
Zararlı bir siteyi ziyaret ettiğinizde bulaşabilir.
E-posta ile
Eğer Micrososft Outlook kullanıyorsanız Internet Explorer kullanmasanız bile onun etkilendiği açıklardan sizlerde etkilenirsiniz. E-posta virüsleri genellikle kopyalarını zararlı bulaşmış kullanıcı adres defterlerini yollarlar.
Açık Portlar ile
Bilgisayarlar dosya paylaşımını destekleyen anında mesajlaşma yazılımları(AOL,MSN gibi) veya dosya paylaşımına izin veren (HTTP, FTP, veya SMTP gibi) kendi serverlerini kullanırlar ki bu serverlar yukarıda saydığımız açıklardan etkilenmektedirler. Bu program ve servisler yere ağ portunu açabilirlerken, internet üzerinde herhangi birinin bu açıktan faydalanmasına olanak tanır. Bu tip programlarda açıklardan faydalanılarak oluşturulan yetkisiz uzaktan erişimlere düzenli olarak rastlanmaktadır bu yüzden bu tip programlar kısıtlanmalı veya güvenli hale getirilmelidir. Açık olan portları kısmak için bir ateş duvvarı kullanılabilinir.Açık olan portlardan oluşabilecek zararlar için güvenlik duvarları pratikte çok sıklıkla kullanılmasına rağmen yine de kökten bir çözüm sağlamayacaktır. Bazı modern truva atları doğrudan mesajlarla gelebilirler.Çok önemli gibi görünen mesajlar aslında truva atı içerebilir. Çalıştırılabilen dosyalar sistem dosyalarıyla aynı veya benzer isimleri taşıyabilirler(Svchost.exe gibi) Bazı benzer truva atları:
  • Svchost32.exe
  • svhost.exe
  • back.exe

Yok etme yolları

Truva atları bu kadar çeşitlere ulaşsa da yine kurtulmanın tek yolu var.En basit yolu temporary internet files klasörünü temizlemek veya doğrudan dosyayı bulup silmek. Bazı durumlarda kayıt defteri düzenlemesi veya bazı düzenlemeler gerekebillir.

En fazla bilinen Truva Atları

Downloader-EV Pest Trap Sub7 (SubSeven) Back Orifice Back Orifice 2000 NetBus Flooder

Bu metin GNU Özgür Belgeleme Lisansı ile lisanslandırılmıştır (bu lisansın gayrı-resmi bir Türkçe çevirisi mecuttur). "Trojan horse (computing)" adlı Wikipedia maddesinden alıntı yapmaktadır.


Ayrıca bakınız



Dış bağlantılar

Trojan

1. anlamı Trojan horse Truva atı, Truvalı, like a Trojan çok çahşkan, Trojan War Truva savaşçı; Truva at, yiğit ve cesur; Truva şehrine veya ahalisine ait, s.
2. anlamı (bilgisayar) turuva atı - bir çeşit virüs.

Trojan

Trojan İngilizce anlamı ve tanımı

Trojan anlamları

  1. (noun) One who shows the pluck, endurance, determined energy, or the like, attributed to the defenders of Troy; -- used chiefly or only in the phrase like a Trojan; as, he endured the pain like a Trojan; he studies like a Trojan.
  2. (noun) A native or inhabitant of Troy.
  3. (a.) Of or pertaining to ancient Troy or its inhabitants.

Trojan tanım:

Kelime: Tro·jan
Söyleniş: 'trO-j&n
İşlev: noun
Kökeni: Middle English, from Latin trojanus of Troy, from Troia, Troja Troy, from Greek TrOïa
1 : a native or inhabitant of Troy
2 : one who shows qualities (as pluck, endurance, or determined energy) attributed to the defenders of ancient Troy
3 : a gay, irresponsible, or disreputable companion

Trojan ile eşanlamlı (synonym) kelimeler

Dardanian,

Trojan

İngilizce Trojan kelimesinin İspanyolca karşılığı.
s. Troyano; habitante de Troya; valeroso adj. troyano

Trojan

İngilizce Trojan kelimesinin Fransızca karşılığı.
n. Troyen, habitant de Troie; homme courageux adj. courageux; de la ville de Troie (ancienne ville d'Asie Mineure)

Trojan

İngilizce Trojan kelimesinin Almanca karşılığı.
[trojan] n. (Slang) Kondom n. Trojaner, Einwohner von Troja; mutige Person adj. trojanisch (myth. Schauplatz des Trojanischen Krieges); tapfer

Trojan

İngilizce Trojan kelimesinin İtalyanca karşılığı.
s. troiano; (fig) persona energica e coraggiosa agg. troiano, di Troia

Trojan

İngilizce Trojan kelimesinin Portekizce karşılığı.
s. troiano, residente de Tróia; corajoso adj. troiano, relativo a Tróia; corajoso

Trojan

i. Truvalı s. Truva

Trojan

İngilizce Trojan kelimesinin Flemenkçe karşılığı.
zn. Trojaan, inwoner van Troja; dapper bn. Trojaan (uit Troje); moedig

Trojan

n. resident of Troy; courageous person adj. of Troy; courageous

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Truva atı (bilgisayar)
3 yıl önce

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. (Bazen "zararlı yük" veya sadece "truva"...

Truva atı (bilgisayar), Bilgisayar virüsü, Güvenlik duvarı, Hacker, Toplum mühendisliği, Virüs, Casus yazılım, Kötücül yazılım, Antivirüs yazılımı, Bilgi güvenliği, Bilgisayar solucanı
Makedonya meşesi
3 yıl önce

Makedonya meşesi (Quercus trojana), kayıngiller (Fagaceae) familyasından bir meşe türü. Güney İtalya, Anadolu ve Balkanlar'da yayılış yapar. Buralardan...

Troyan
7 yıl önce

Troyan (Bulgarca: Троян trl: Trojan), Bulgaristan'ın orta kesimlerinde bulunan bir şehirdir. Lofça iline bağlı şehrin nüfusu 26.000 civarındadır. Koordinatlar:...

Troyan, Asenovgrad, Aytos, Belediye Başkanı, Bulgaristan, Bulgaristan`daki şehirler, Bulgaristan`ın illeri, Burgaz, Coğrafi koordinat sistemi, Dimitrovgrad, Dupnitsa
Sen Mutlu Ol (Soner Arıca albümü)
7 yıl önce

director: Nihat Odabaşı Grafik tasarım: Sanart All remixes by: Trojan for Production Department Trojan are Peter Thomas & Ahmet Kunt Sağanak Sen Mutlu Ol, (Söz...

Sen Mutlu Ol (Soner Arıca albümü), 1998, Müzik, Müzik albümü, Pop müzik, Soner Arıca, Taslak
Shy
3 yıl önce

Shy, 1980 yılında "Trojan" adı altına kurulan bir İngiliz metal grubudur. Öncelerde Trojan olarak bilinen Shy solist Tony Mills,gitarist Steve Harris...

Türkiye biteyi, Digitalis
7 yıl önce

lanata Ehrh. Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ. Digitalis trojana Ivanina Balıkesir, Çanakkale. Digitalis viridiflora Lindl. Kırklareli....

3wPlayer
7 yıl önce

çalışan bilgisayarları etkileyen, media player adı altında dağıtılan bir trojan (truva) virüs programıdır. Programın dağıtım amacı internetten bilgisayarlarına...

3wPlayer, Bilgisayar virüsü, Microsoft, Trojan, Windows, Yazılım, Taslak madde
Riskware
7 yıl önce

kodu ile yapılan, fakat kötü amaçlar için kullanılan yeni bir virüs ve trojan çeşididir. İlk kez 2000 yılında görülmüştür. Bilgisayara yanlışlıkla ya...