Treap

Kısaca: == Treap (Veri Yapısı) ==Treap arama, ekleme, silme gibi temel işlemler için log(n) zamanı garanti eden dinamik bir ikili arama ağacıdır. İkili arama ağacınasıralı şekilde ekleme yapılırsa binary arama ağacı linked liste dönüşür ve arama ancak O(n) zamanda yapılabilir. Bu durumu ortadankaldırmak için treap her düğümde binary arama ağacında kullanılan asıl değere ek olarak bir de rastgele olusturulmus bir anahtar tutar. ...devamı ☟

Treap (Veri Yapısı)

Treap arama, ekleme, silme gibi temel işlemler için log(n) zamanı garanti eden dinamik bir ikili arama ağacıdır. İkili arama ağacına sıralı şekilde ekleme yapılırsa binary arama ağacı linked liste dönüşür ve arama ancak O(n) zamanda yapılabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için treap her düğümde binary arama ağacında kullanılan asıl değere ek olarak bir de rastgele olusturulmus bir anahtar tutar. Treap veri yapisi hem asıl değere göre veri ağacının kurallarına uyularak hemde rastgele anahtar ata düğümden küçük olacak şekilde kurulur. Treap ilk defa Cecilia R. Aragon ve Raimund Seidel tarafından 1989 yılında onerilmistir . Treap adı İngilizce ağaç anlamina gelen "tree" ve hücre anlamına gelen "heap" sözcüklerinin birlestirilmesinden oluşmuştur. Treap oluşturulurken ağaç yapısını bozmayacak şekilde işlemler icra edilir ardindan treap'in heap yapısını bozmamak adına gerekli düzeltmeler sağa veya sola dondurme (right or left rotate) islemleri ile yapilir. Treap degerlerin rastgele anahtarlara gore sirali olarak eklenmesi seklindede duzeltme islemleri yapilmadan olusturulabilir. Butun degerleri rastgele bir sirayla eklenmis bir agacta rastgele secilen bir elemana uzaklik O(log n)'dir. Kok dugumden secilen herhangi bir baska elemana gidilirken su an bulundugumuz elemanin altinda n elaman oldugunu varsayalim.Su an ki elamanin bizim aradigimiz elaman olma olasiligi n elaman rastgele bicimde dagildigindan 1/n'dir.Sol alt agac p-1 eleman barindirdigindan ayni mantikla gitmek istegimiz elemanin orada olma olasiligi p-1/n'dir. Ayni sekilde sag alt agac n-p dugum barindirdigindan olasilik n-p/n'dir. Bir adimda gelinecek alt agac buyuklugunun beklenen degeri (p-1)·(p-1)/n + (n-p)·(n-p)/n + (1·1/n) olarak ortaya cikar. P'nin butun degerleri 1 ile n arasinda esit olasilikla dagildigindan her adimda ziyaret edilecek agac buyuklugude ayni sekilde dagilir. Yukaridaki ifadenin 1'den n'e kadar degerlerinin n ile bolumu: (1/n)∑ (p-1)2/n + (n-p)2/n + 1 = (1/n)((2/3)n2 - n + 4/3) = (2/3)n + O(1/n) seklinde ortaya cikar. Bu ifadeninde gosterdigi gibi, O(log 3/2n) adimda istenilen noktaya ulasilmasi beklenir. Bu sebepten ekleme, silme ya da arama islemlerinin O(log n) zamanda yapilabilir.

Operasyonlar/Islemler

Arama
Arama islemi ikili arama agacindaki gibi anahtar degerleri goz ardi edilerek yapilir.
Ekleme
Bir x degerini agaca eklemek icin rastgele olacak sekilde bir p anahtar degeri uretilir. Agaca ikili arama yapildiktan sonra uygun dugumde yeni bir yaprak dugum olusturulur.Bu noktadan sonra p degeri dugumun atasindan kucuk olana kadar saga ya da sola dondurme islemi dugum uzerinde uygulanir. Boylece hem agac yapisi hemde heap ozelligi korunmus olur.
Silme
Bir x degerini agactan silmek icin once ikili arama yapilarak dugumun yeri tespit edilir. Eger dugum bir yaprak dugumse silinir. Eger degilse tek cocugu varsa aralarinda dondurme islemi uygulanarak dugum yaprak dugum haline getirilir. Eger birden fazla cocuk varsa p degerine gore uygun olan cocuk secilerek dondurme islemi uygulanir. Bu islemler dugum yaprak dugum oluncaya kadar devam eder.
Treap'in Bolunmesi
Bir Treap istenilen bir noktadan iki ayri treap'e bolunmek istendiginde iki farkli durum ortaya cikar. Bolunmenin istendigi deger treapte mevcut degilse o deger en yuksek anahtar degeriyle treap'e eklenerek degerin kok dugum olmasi saglanir. Ardindan dugumun sol cocugu ve sag cocugu iki ayri treap olarak kok dugumden baglantilari koparilir. Deger Treapin icinde ise degerin bulunmasina mutakip deger uygun dondurme islemleriyle kok dugum yapilir. Kok dugumun sol ya da sag cocugunun kok ile baglantisi koparilarak ayri bir treap olarak kullanilabilir. Bu islem basitce bir ekleme islemi yapmakla ayni zamanda yani O(log n) zamanda tamamlanir.
Bolunen Treap'lerin Birlesmesi
Iki treap birlestirilirken on sart olarak bir treap'teki en buyuk degerin obur treapteki en kucuk degerden kucuk oldugu kabul edilir. Ilk treapteki en buyuk elemandan buyuk diger treapteki en kucuk elemandan kucuk olacak sekilde bir x degeri agaca en kucuk anahtar degeriyle eklenir(sol cocuk ve sag cocuk treap kok dugumleri olacak sekilde). Ekleme isleminden sonra bu dugum yaprak dugum olacagindan kolayca silinir ve elimizde birlesmis bir treap kalir. Bu islemde bolunme islemi gibi ekleme islemi kadar yani O(log n) zamanda tamamlanir.
Eleman Sayisi
Ikili arama agaclarinda kullanilan lokal bir degiskeni ekleme basarili oldugunda arttirmak ve silme islemi basarili oldugunda azaltmak bolunme ve birlesme islemleri sonrasi treap icin hatali sonuc verir. Bu yaklasimin yerine her dugumde sag ve sol cocuk sayilari tutulmali ve bu sayilar dondurme islemleri sonunda guncellenmelidir. Bu yontemle hatasiz bir bicimde treapin eleman sayisi bolunme ve birlesme islemleri sonucu O(1) zamanda ogrenilebilir.
Yararli Kaynaklar
* c# treap implementasyonu http://www.codeproject.com/Articles/8184/Treaps-in-C *java treap implementasyonu http://users.cis.fiu.edu/~weiss/dsaajava/code/DataStructures/Treap.java *c++ treap implementasyonu http://www.cplusplus.happycodings.com/Data-Structures-and-Algorithm-Analysis-in-C++/code105.html *python treap implementasyonu http://stromberg.dnsalias.org/~dstromberg/treap/ *treap applet http://people.ksp.sk/~kuko/bak/index.html *treap dersi (ingilizce) http://www.youtube.com/watch?v=G5vUC5epTwc

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.