}
TARİHİ Eski Yunan eserlerinden Torul`un M.Ö.kurulmuş bir yerleşim yeri olduğu bahsedilmektedir.4 ncü Haçlı seferi sırasında Trabzon`u ele geçiren Cenevizliler Torul`u da alarak İlçenin bir çok yerinde kaleler ve haberleşmede kullanılan ateş kaleleri inşa etmişlerdir.
Torul adı Tuğrulbey isminden gelmektedir.Selçuklu Sultanının Kuzey doğu seferi sırasında otağı Torul`da kurmasına izafeten daha önce ARDASA diye anılan İlçeye TORUL denmeye başlanmıştır.Torul 1461`de Fatih Sultan Mehmet`in Trabzon Rum Pontus işgaline son vermesinden 1828`e kadar Sancak Beyliği olarak kalmış.1828 den Cumhuriyete kadar Trabzon`a bağlı bir kasaba,Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Gümüşhane`ye bağlı bir İlçe olmuştur. Torul, 1.Dünya Savaşında 1916` da Rum ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş,14 ŞUBAT 1918 `de de düşman işgalinden kurtarılmıştır.
COÄRAFİ YAPISI a) Konumu : Harşit Çayı kenarında Trabzon-İran Transit yolu üzerinde kurulmuş dağlık bir araziye sahip bir ilçedir.Doğuda;Gümüşhane Merkez;Kuzeyde; Trabzon İli Maçka İlçesiyle,Batıda Kürtün ve Giresun Alucra İlçesi ve Güneyde Şiran İlçesi ile çevrilidir.İlçenin yüz ölçümü 969 Km2 olup,İlçe Merkezinin yüksekliği 950 metredir.
b) Akarsuları : Nivene, Çitderesi ve Köstere dereleri ile beslenen Tirebolu`dan denize dökülen Harşit Çayı İlçenin önemli akarsuyudur.
c) İklimi : Doğu Karadeniz iklimi zonu içinde bulunan Kuzey Karadeniz dağlarının iç kısmından itibaren az yağışlı kışları ise sert ve yazları ılık bir iklim manzarası arz etmektedir.
d) Bitki Örtüsü : Arazi orman toprağı karakterindedir.Yağış orman bitkilerinin yetişmesine elverişlidir.Bu nedenle İlçenin bitki örtüsünü ormanlar teşkil eder.
NÜFUS DURUMU - Toplam Nüfus : 15.416 - İlçe Merkez Nüfusu : 4.592 - Toplam Köy Nüfusu : 10.824 - Km2 Düşen Kişi Sayısı : 18 Kişi - Buna Göre İlçe Nüfusunun %29,8`i İlçe Merkezinde % 70,2`si Köylerde Oturmaktadır. - Nüfus Yoğunluğu Olarak Türkiye Ortalamasının Altındadır. Yaşayan Nüfus 15.416 Olup, Bunun 8.013`ü Kadın, 7.403`ü ise Erkektir.Arazi Şartları ve İş Sahalarının Olmayışı Gibi Nedenler Nüfusun Trabzon, Ankara, Bursa, İzmit ve İçel Gibi İllere Göç Etmesine Sebep Olmuş ve Torul` da Yaşayan Nüfusun Yaklaşık Üç Katı Nüfus Göç Etmiştir
Torul İLçesi Hakkında detaylı bilgi almak için
www.torul.gov.tr adresinden faydalanabilirsiniz.
Gümüşhane ili ve ilçeleri hakkında bilgi edinebileceğiniz diğer siteler ise ;
http://www.gumushane.gen.tr
http://www.gumushaneliler.com
http://www.gumushane.gov.tr
http://www.torullular.net