Tortuga ya da Isla Tortuga, resmi olarak íle de la Tortue, Karayiplerde yeralan bir adadır. Haiti`nin kuzeybatı açıklarında bulunur.
Adı (Isla Tortuga) hem İspanyolca hem Fransızca "Kaplumbağa Adası" anlamına gelir. 17. Yüzyıl`da önemli bir korsan limanı olmuştur.
Korsanlık Tarihi
Tortuga 1494 yılında Kristof Kolomb`un Yeni Dünya`ya ikinci yolculuğunda keşfedildi. Kolomb`un denizcilerinin adaya bu adı vermelerinin sebebi şeklinin bir kaplumbağayı andırmasıdır.Adaya ilk olarak birkaç İspanyol koloniciler geldi. 1625 Yılında Fransız ve İngilizler adaya ulaştı ve sonra Hispaniola adasına yerleşmeye karar verdiler. 1629`da İspanyollar Don Fadrique de Toledo önderliğinde adaya saldırdılar ve başarılı olarak ele geçirdiler. Fransız ve İngilizler adadan sürüldü. Tortuga kale ve surlarla korunmaya alındı. Hispaniola`yı almak amacıyla İspanyol ordusunun adadan ayrılması ile Fransızlar Tortuga`yı tekrar ele geçirdiler ve İspanyolların kurduğu korumayı güçlendirip geliştirdiler. 1630`da Fransızlar doğal bir limana Fort de Rocher`ı inşa ettiler. 1630`dan sonra ada Fransız ve İngiliz kolonileri tarafından paylaşıldı ve korsanlar için sık kullanılan bir üs haline geldi. 1633`te yerleşmeye yardımcı olmak üzere ilk Afrikalı köleler getirildi. Ancak köle kullanımı başarılı olmadı ve 1635`te sona erdi. Adada köleler üzerinde kontrol hakimiyeti kurulamamıştı ve Fransız-İngiliz koloniler arası süregelen çatışmalar vardı. Aynı sene İspanyollar geri dönüp adayı fethetti ancak tekrar geri döndüler, ada büyük bir önem taşımayacak kadar küçüktü. İspanyolların bu geri gidişi adayı tekrar İngiliz ve Fransız korsanlara bıraktı. 1638`de İspanyollar üçüncü kez dönerek adayı İngilizlerden ve yeni gelen Hollandalılardan temizlediler, ancak kısa süre içinde aynı koloniciler tarafından geri sürüldüler.
1640 Yılına gelindiğinde Tortugalı korsanlar kendilerine "sahil`in kardeşleri" (brethren of the coast) diyorlardı. Korsan nüfusu çoğunlukla İngiliz ve Fransızlardan oluşuyordu, bunların yanında az sayıda Hollandalı vardı. 1645`te düzen ve kontrol getirmek isteyen ve korsanların kanunsuz hayatını düzenlemeyi ümit eden dönemin Fransız yöneticisi adaya kabaca 1,650 civarında fahişe getirtti.
1670`lere gelindiğinde korsanlık çağı düşüe girmişti ve pekçok korsan ağaç keserek adadan ihraç etme işine başladı. Ancak bu zamanlarda Henry Morgan adında İngiliz bir korsan kendi reklamını yapmaya başladı ve diğer korsanları Tortuga`ya, onun emri altında denize açılmaya davet etti. Bu birlik Fransızlar tarafından bir saldırı timi olarak kullanıldı ve Fransızların Karayiplerde çok daha etkili bir güce ulaşmasını sağladı. Sonuç itibariyle korsanlar hiçbir zaman tam olarak kontrol edilemedi ve Tortuga`yı tarafsız bir korsanlık merkezi olarak tuttular. 1680`de İngiliz hükümeti yabancı bayrak altında gemicilik yapmayı yasakladı ve bu kanun korsanlara büyük bir darbe indirdi. 1684`de korsanlık çok azalmıştı. Pekçok korsan eski arkadaşlarını yakalamak üzere resmi güçlerce kiralandı ve birkaç yıl içinde korsanlık çağı sona erdi.
Kısa Kısa
- Tortuga 1935`te "Captain Blood", 1942`de "The Black Swan", 2003`te "Siyah İnci`nin Laneti" ve 2006`da "Ölü Adamın Sandığı" filmlerinde konu alındı.
- Tortuga "Tortuga - Two Treasures" adlı bilgisayar oyununda geçer.
Göz At:
Kaynaklar
- İngilizce Vikipedi, 16 Temmuz 2006 tarihli Tortuga maddesi
Linkler
- http://www.geocities.com/Tokyo/Garden/5213/
Mark T. Vargas - 9 ay önce
Clara - 9 ay önce
fe3f - 8 ay önce
seo - 3 ay önce
seo - 3 ay önce
seo - 3 ay önce
donna1205 - 3 ay önce