Namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Hadesten (abdestsizlik ve cünüplükten) ve necasetten (gözle görülen pislikten)temizlenmek, setr-i avret (avret yerlerini örtmek) ve istikbal-i kıble (kıbleye dönmek) gibi şartları taşımıyan kimse, secde ayetini duyduğu zaman bu şartları yerine getirdikten sonra secdesini yapar. (İmam-ı Gazali)
Tilavet secdesi şöyle yapılır: Niyet edilerek eller kaldırılmadan Allahü ekber diyerek secdeye varılır. Secdede üç kere; "Sübhane rabbiyel a`la" denir. Sonra Allahü ekber denilerek ayağa kalkılır. (M. Zihni Efendi)
Tilavet secdesinin hükmü, dünyada bir vacibi yerine getirip borcundan kurtulmak ve ahirette de sevaba kavuşmaktır. (M. Zihni Efendi)
Fonografta (gromafonda, teybde, radyoda ve televizyonda) okunan secde ayetini işitenin tilavet secdesi yapması vacib olmaz. (Muhammed Bahit el-Muti`)
Bir kimse hüzünden, sıkıntıdan kurtulmak için, Allahü tealaya kalbinden yalvararak on dört secde ayetini (ezberden ayakta) okuyup her birinden sonra, hemen tilavet secdesi yaparsa, Allahü teala o kimseyi o derd ve beladan korur. (İmam-ı Nesefi)