Ters Baş ve Omuzlar

Kısaca: Ters Baş ve Omuzlar Piyasanın tabanında oluşan baş ve omuzlar modeli ya da bazen anıldığı şekliyle ters baş ve omuzlar modeli, tepede oluşan baş ve omuzlar modelinin aynadaki görünümü gibidir. İki omuza göre daha aşağıda oluşan baş ile birlikte üç ayrı taban vardır. Modelin tamamlanması için yine omuz çizgisinin üzerinde bir kapanış gerekir ve ölçüm teknikleri de aynıdır. Tabandaki baş ve omuzların küçük bir farklılığı, yukarı doğru kopuş olmadan önce omuz çizgisine doğru bir geri dönüş h ...devamı ☟

Ters Baş ve Omuzlar Piyasanın tabanında oluşan baş ve omuzlar modeli ya da bazen anıldığı şekliyle ters baş ve omuzlar modeli, tepede oluşan baş ve omuzlar modelinin aynadaki görünümü gibidir. İki omuza göre daha aşağıda oluşan baş ile birlikte üç ayrı taban vardır. Modelin tamamlanması için yine omuz çizgisinin üzerinde bir kapanış gerekir ve ölçüm teknikleri de aynıdır. Tabandaki baş ve omuzların küçük bir farklılığı, yukarı doğru kopuş olmadan önce omuz çizgisine doğru bir geri dönüş hareketinin daha sıkça görülmesidir.

Bu modelde, baş'tan yukarıya doğru olan hareket sırasındaki işlem hacmi daha yüksek olmalıdır ve omuz çizgisinin kırılması sırasında işlem hacminde patlama görülmelidir.

Tabandaki baş ve omuzlar formasyonunun tamamlanmasında ve tanımlanmasında işlem hacmi çok daha kritik bir rol oynar. Piyasalar tabanlarda, yeni bir boğa piyasası başlatabilmek için, alım baskısında (yüksek işlem hacmi) önemli bir artışa gereksinme duyarlar.

Bu farklılığı piyasanın yerçekimi kanununa karşı çıkışı olarak düşünebiliriz. Bir cismi bırakırsak cismin başka hiç bir güç gerektirmeden hızla yere düştüğünü biliriz. Ancak, bir şeyi kaldırmak daha farklı bir şeydir ve böyle bir iş için bir güç harcaması gerekir. Koşulacak yol üzerinde tepelerin olduğu bir yarışta harcanan gücü düşünün. Tepeden aşağı indiğimiz sürece tepelerin üzerinde koşmak kolaydır. Yarışın sizin dayanma gücünüzü ölçen bölümü tepelere tırmanma bölümüdür.

Talebin olmayışı ya da alım yönünde bir isteğin olmayışı, piyasanın aşağı gitmesi için yeterlidir fakat durgunluk içindeki bir piyasa yukarıya gidemez. Fiyatlar yalnızca talep, arzı geçtiği zaman ve alıcıların satıcılara göre daha baskın olduğu zaman yükselir.

Fiyat modelinin ilk yarım bölümü için işlem hacmi modeli tabanda ve tepede birbirine çok benzerdir. Şöyle ki, baş'ın oluşumundaki işlem hacmi, sol omuzun oluşumundaki işlem hacminden biraz daha azdır. Baş�tan yukarı doğru olan hareket, yalnızca işlem hacminin artışı olarak kalmayıp sol omuzdan yükselişte gerçekleşen işlem hacmini de genellikle geçer. Sağ omuzun tabanındaki işlem hacmi oldukça düşüktür. Kritik nokta, fiyatın omuz çizgisine doğru yükselişinde ortaya çıkar. Eğer boyun çizgisinin kırılışı gerçek bir kırılış ise, bunun sinyaline işlem hacmindeki şiddetli bir artış eşlik etmelidir.

Bu nokta, tabanların tepelerden en çok ayrıldığı noktadır. Tabanda, taban modelinin tamamlanışında yüksek işlem hacmi mutlak olarak önemli bir yapı taşıdır. Geri dönüş hareketi tepelere oranla tabanlarda daha çok ortaya çıkar ve düşük işlem hacmi ile oluşur. Bunun devamı olarak, yeni yukarı-trend yüksek işlem hacmiyle sürer. Tabandaki ölçüm tekniği tepedeki ölçüm tekniğiyle aynıdır.

Boyun Çizgisinin Eğimi

Tepedeki omuz çizgisi genellikle hafifçe yukarı doğru bir eğim taşır. Ancak bazen omuz çizgisi yatay bir çizgidir. Her iki durumda da ortaya büyük bir farklılık çıkmaz. Nadiren de boyun çizgisi aşağı doğru bir eğim taşır. Bu eğim, piyasanın güçsüzlüğünün bir sinyalidir ve çoğu zaman zayıf bir sağ omuzla birleşir. Tabandaki modellerde, boyun çizgilerinin hemen tamamı aşağı doğru bir eğim taşır. Yukarı doğru eğimli bir boyun çizgisi güçlü bir piyasanın işaretidir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.