Terementi
Kısaca: Değişik çam (Pınus) türlerinin gövdesine yapılan yaralamalar neticesinde elde edilen bir reçineli ürün. Türkiye’de kızılçam (P.brutia) ve kısmen sarıçam (P.sylvestris) türlerinden elde edilir. Muğla bölgesinde kızılçamdan elde edilmektedir. Eskiden Eskişehir havâlisinde sarıçamdan elde edilmekteydi. ...devamı ☟
Terementi bal kıvamında, soluksarı veya yeşilimsi renkli olup, acı lezzettedir. Suda çözünmez. Ancak organik çözücülerde kolaylıkla çözülür.
Elde edilmesi: Terementi elde etmek için önce ağaçların mantar kısmı soyulur. Sonra boyuna bir yara açılır ve akabinde bu yaraya eğik gelmek üzere yaralar açılır. Akan reçineli ürün bir kapta toplanır. Bir ağaçtan 1-2 litre terementi elde edilir. Fakat ağaç kesilecekse daha fazla yaralama ile 8-10 litre terementi elde edilebilir.
Terementinin % 70’i reçine, % 30’u uçucu yağdır. Bu uçucu yağı elde etmek için terementi ya doğrudan doğruya distillenir, ya su destilasyonuyla yahut da 180 derecede vakumda distillenir. Terementi yağı, mum, kauçuk ve birçok organik maddeyi eritici özelliktedir. Akıcı, yanıcı ve yakıcı bir maddedir.
Kullanıldığı yerler: Terementi solunum ve idrar yolları hastalıklarında antiseptik olarak kullanılır. Tahriş edicidir. Boya ve kağıt sanayiinde katkı maddesi olarak kullanılır. Terementi yağ da idrar yollarında antiseptik olarak taş düşürücü ilaçların bileşiminde, kurşun zehirlenmelerinde ve eritici olarak eczacılıkta kullanılır.
Terementi
Türkçe Terementi kelimesinin İngilizce karşılığı.n. terebinth
Terementi
Türkçe Terementi kelimesinin Fransızca karşılığı.térébenthine [la]
Terementi
Türkçe Terementi kelimesinin Almanca karşılığı.das Terpentin
Bu konuda henüz görüş yok.