Tepekule, Bayraklı

Kısaca: Tepekule, İzmir ili Bayraklı ilçesine bağlı bir mahalle. Ayrıca yaklaşık 5.000 veya 3.000 yıllarında antik Smyrna'nın kurulduğu ilk yerleşim alanıdır.. ...devamı ☟

Tepekule, İzmir ili Bayraklı ilçesine bağlı bir mahalle. Ayrıca yaklaşık 5.000 veya 3.000 yıllarında antik Smyrna'nın kurulduğu ilk yerleşim alanıdır. Konumu Bayraklı ilçesi 2009 yılına kadar, Karşıyaka ilçesine bağlı bulunuyordu. 2009 yılı yerel seçimlerinden itibaren Bayraklı, Karşıyaka ilçesinden ayrılarak ayrı bir ilçe olmuştur. Tepekule mahallesi günümüzde, İzmir Körfezi'nin kuzey ve doğu kıyısında bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesinin metropol ilçelerinden birisi olan, Bayraklı ilçesinin 23 mahallesinden birisidir. Tarihi Bayraklı ilçesi ile özdeşleşmiş olan Tepekule (Smyrna) Antik Kenti bu mahalle sınırları içerisinde bulunmaktadır. Homeros ünlü İlyada Destanı'nı, M.Ö. 700'lü yıllarda o tarihlerde günümüzdeki İzmir ilinin merkezi olan eski adıyla Smyrna yani Bayraklı'da yazmıştır. 1824 yılında başlatılan arkeolojik kazılar neticesinde, burada dünya tarihinde saptanan en eski evler ve Athena Tapınağı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan bu kazılarda ayrıca Fenike kökenli eserler, Kıbrıslı heykel ve heykelcikler, Asya ve Akdeniz kökenli fayans figürleri bulunmuş olup, bulunan bu eserler neticesinde Smyrna'nın M.Ö. 7. yüzyılın ortalarından 6. yüzyılın son çeyreğine kadar bölgede Akdeniz ticaretine önemli ölçüde bir liman kenti olduğu ortaya çıkmıştır.

Günümüzde

Mahalle genel anlamda konut ağırlıklı bir yerleşim merkezidir. Ayrıca mahallede Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi, Corners bulunmakta ve burası ticaret ve sanayi merkezi olarak faaliyet göstermektedir.Homeros'un destanında bu bölgede yaşayan halkın başlıca geçim kaynağının tarım olduğunu belirtmiştir. Ancak günümüzde bu bölgede hiç bir tarımsal faaliyet yapılmamaktadır. Mahallenin bazı yerlerin göç edenlerden oluşması ve göç eden kişilerin düşük gelir düzeyi, kaçak yapılaşmayı beraberinde getirmekte olduğundan dolayı, bazı alanlarda gecekondulaşma görülmektedir. Tepekule ören alanında tarihi eserlerin gezilmesi için bir gezi yolu oluşturulmuş ve bilgilendirme panoları konulmuştur. Mahallenin kentsel standartları düşüktür.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.