Taylorculuk

Kısaca: Taylorculuk veya Bilimsel Yönetim, ilkeleri ABD'li iktisatçı ve mühendis Frederick Winslow Taylor tarafından 1880'lerde geliştirilmiş olan ve 1911 yılında yayımladığı "Bilimsel Yönetimin İlkeleri" (Özgün adı: ''The Principles of Scientific Management'') adlı eseri ile ortaya konmuş olan bir üretim yöntemidir. Temel olarak bilim insanları tarafından maksimum verimi elde etmek için üretimi yapmanın en iyi yolunu () bulmayı amaçlar. Üretim organizasyonu, üretim için gereken jest, ritim ve kadans te ...devamı ☟

taylorculuk
Taylorculuk

Taylorculuk veya Bilimsel Yönetim, ilkeleri ABD'li iktisatçı ve mühendis Frederick Winslow Taylor tarafından 1880'lerde geliştirilmiş olan ve 1911 yılında yayımladığı "Bilimsel Yönetimin İlkeleri" (Özgün adı: The Principles of Scientific Management) adlı eseri ile ortaya konmuş olan bir üretim yöntemidir. Temel olarak bilim insanları tarafından maksimum verimi elde etmek için üretimi yapmanın en iyi yolunu () bulmayı amaçlar. Üretim organizasyonu, üretim için gereken jest, ritim ve kadans tekniklerinin analizine, üretim eylemlerinin önceden tasarlanmasına ve iş başına ücret yerine saat başına ücrete geçişe dayanır. Henry Ford tarafından üretim bandında çalışmayı içeren ve bir parçasını Taylorculuğun oluşturduğu Fordçuluk ile karıştırılmamalıdır. Ana amacı Taylorculuk, iş akışlarını analiz eden ve sentezleyen bir işletme teorisidir.

Ana amacı

ekonomik verimliliği, özelikle de işçi verimliliğini arttırmaktır. Üretim süreçlerine ve iş idaresine bilimsel tekniklerin uygulanmasının en erken örneklerindendir. Geliştirilmesi Frederick Winslow Taylor ile imalat sektöründe 1880 ve 1890'lı yıllarda başlamıştır. Etkinliğinin zirvesine 1910'lu yıllarda ulaşmıştır. 1920'li yıllardan itibaren etkisini karsıt ve tamamlayıcı teknik ve fikirlerin oluşmasını sağlayarak göstermiştir. Önemli bileşenleri Özgün bir teori olarak 1930'lu yıllarda geçerliliğini yitirmesine rağmen, bir cok ana teması ve fikirleri günümüzun Endüstri Mühendisliği'nin ve işletme yönetiminin önemli bileşenlerinden bir çoğunu oluşturmaktadır. Bunlardan bazıları: *analiz; *sentez; *mantık; *rasyonellik; *deneysellik; *iş etiği; *verimlilik; *israfın önlenmesi; *en iyi bilinen yöntemlerin standardizasyonu, geleneksel yöntemlerin sorgulanması; *el ustalıgına dayalı işlerin seri üretime geçirilmesi; *çalışanlardaki bilgilerin diğer çalışanlara, aletlere, süreçlere ve belgelere taşınması vb. Ayrıca bakınız *Hawthorne etkisi *Asri Zamanlar Notlar External links * Special Collections: F.W. Taylor Collection. Stevens Institute of Technology has an extensive collection at its library.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.