Tanzimat-I Hayriye Madalyası
Kısaca: Tanzimat-ı Hayriye madalyası, Tanzimat'ın ilânı dolayısıyla bastırılan madalya (1850). Belçikalı Hart tarafından yapıldı; bir yüzünde Türk bayrağı ve çeşitli askeri silâhlardan meydana gelen ve üzeri padişahın tuğrasıyla süslü bir arma, armanın sağında Tanzimat Hattı Hümayunu'nu temsil eden bir ferman vardır. Bu fermanın kıvrımı üzerine Fransız imlâsına göre Tanzimat kelimesi ve diğer kıvrımlarında Reşid, Ali isimleriyle bu fermana bağlı Abdülmecid'in tuğrası olan iki mühür yer alır. Armanın ...devamı ☟
Armanın çeşitli yerlerinde Osmanlı devrimlerinde ismi geçen padişahların isimleri vardır. Tam ortada, kalkanın üzerinde Osman'ın, sancağın üzerinde Mehmed II'nin, topun üzerinde Kanuni'nin ve zırhın üzerinde Mahmud II'nin isimleri okunur. En altta, Regeneration de L'Empire d'Osman par Abdul-Medjid sözünün biraz yukarısında Köprülü'nün ismi vardır.
Madalyanın etrafında ve çerçeve içinde Fransızca olarak «Herkese eşit adalet, eğitim yaygınlaştı, sanatlar ve barış korundu, sığınma hakları devam etti. İmparatorluğun onuru yükseltildi, zayıflar himaye edildi» yazılıdır.
Madalyanın arka yüzünde dalgalara göğüs geren kayalar üzerinde yükselen heybetli bir burç, Sultanahmet camiinin kubbesi ve iki minaresi, burç üzerinde dalgalanan Türk bayrağı vardır. Etrafında L'empire subsistera (imparatorluk bakidir); en altında ise madalyanın hak tarihi olan 1850 tarihi okunur.
Bu konuda henüz görüş yok.