Tannik Asit
Kısaca: Tannik Asit Bazı bitkilerin kabuk, gövde ve yapraklarından elde edilen bir materyal karışımı. Tannik asit, proteinlerle çözünmeyen bileşikler meydana getirir. Bu özelliğiyle hayvan derilerinin dabağlanmasında kullanılmaktadır. Asırlarca bu maksatla kullanılmıştır. Bundan başka, sabit mürekkeple kağıt ve kumaş için ahar (haşıl) imalinde, mordant olarak, fotoğrafçılıkta ve pirogallol ile gallik asit üretiminde kullanılır. Eskiden tıbbi maksatlarla da kullanılmıştır. Tannik asit, sarımsı ...devamı ☟
Tannik asit, sarımsı ve amorf (şekilsiz) bir toz veya lapa şeklindedir. Ancak ışık ve havanın etkisiyle yavaş yavaş kararır. Suda az, alkolle asetonda iyi çözünür. Tannik asit tek tip bir bileşimde değildir. Tanenin bazı grupları hidrolizlenebilen glikoz ve gallik asit (veya diğer hidroksibenzoik asitlerin) esterlerinden müteşekkildir. Diğer grup ise hidrolizlenemeyen flavanollerden ibarettir.
Tannik asit çayda vardır. Ticari ölçüde elde edildiği en mühim kaynak mazı meşesidir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabi tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.