1608 yılında Kyoto`da Daitoku-ji manastırına başrahip oldu. Efsaneye göre tüm Japon kılıç dövüşçülerinin en ünlüsü olan Miyamoto Musashi`nin öğretmeniydi. YagyÅ« Shinkage-ryÅ« sisteminin kurucusu Yagyu Munenori, şogun Tokugawa Iemitsu ile de temasları olmuştu. Zen`in ruhunu kılıç dövüşü ve kaligrafiye taşımıştı. Yazmaları toplam altı cilttir ve günümüz savaş sanatı uygulayıcılarının üzerinde hala etkili olmaya devam etmektedir.
Takuan`dan
Hiçbir şey üzerinde oyalanmadan aklımızı zenginleştirmeliyiz. Her tür işte, işinizi yapma düşüncesi ortaya çıktığı zaman, aklınız yapmakta olduğunuz şeye takılır. Yani bu pasaj, hiçbir yerde oyalanmadan aklımızı zenginleştirmemiz gerektiği anlamına gelir. Aklınız canlı olması gereken yerde canlı değilse, elleriniz çalışmaz; yürüyorsanız, hemen orada durursunuz. Fakat özgül şeyler yapmak için aklını zenginleştiren, gene de süreç içinde durup oyalanmayanlara çeşitli sanatlarda uzman denir.Oyalanan akıldan, takılıp kalan akıl ortaya çıkar ve rutin varlığın sürekli kendini tekrarı da oradan başlar. Bu oyalanan akıl yaşam ve ölümün bağı olur.
Sorun, çiçek ve yaprakları gördüğünüz zaman bile çiçek ve yaprakları gördüğünüz bilinciyle orada durmamaktır.
Nihai nokta, gördüğün ve duyduğun zaman bile, aklı tek bir yerde bırakmamaktır."
Kaynak
- Takuan Soho/Wikipedi
- Thomas Cleary: Japon Savaş Sanatı, Çeviren Şen Süer Kaya, Anahtar Kitaplar, İstanbul, 1994.
İngilizce`de Takuan
- Unfettered Mind, the by Takuan Soho. Trans. William Scott Wilson. Tokyo: Kodansha International (JPN); Gift Ed edition (March 2003)
- Immovable Wisdom: Zen Teachings of Takuan Soho,Nobuko Hirose (Editor), Element Books Ltd, 1992