Atalarının, Oğuz boylarından Ağaçeriler`dir.Timur Türkistan`ı egemenliği altına alınca,yurtlarını terk etmek zorunda kalan Ağaçerilerin bir bölümü İran`a , bir bölümü de Anadolu`ya yerleşti.Moğolların Anadolu`yu işgal etmesi üzerine , buraya gelmiş olan Ağaçeriler bu kez Suriye ve Irak`a göç ettiler.Bunların bazısının , Timur`un ölümünden sonra (1405) yeniden Anadolu`ya döndüğü ve sonradan Tahtacılar olarak anıldığı kabul edilir.
Zamanla yerleşik yaşama geçmeye başlayan Tahtacılar günümüzde daha çok Fethiye, Kahramanmaraş, Adana, İçel, Antalya, Denizli, Isparta, Burdur, Muğla, Balıkesir, Aydın, Çanakkale ve İzmir yöresinde yaşarlar;sayıları 900 bin dolayındadır. (1990)
Alevi olmalarına karşın Tahtacılar Orta ve Doğu Anadolu`daki Alevilere benzer yönleri çok azdır. İnançlarında ve yaşam biçimlerinde şamanlığa ilişkin kanıtlarla Alevi, Bektaşi, Hurufi, Sünni inanç ve töreleri iç içe geçmiştir.
Tahtacılar dinsel yönden iki kola ayrılırlar. Yanın Yatırlar, İzmir`in Narlıdere`deki dedeye, Şehepler de Aydın`ın Reşadiye bucağındaki dedeye bağlıdırlar. Bu iki kolun ortak yanları Caferiye mezhebine bağlı olmaları ve Meşhed`deki İmam Rıza Türbesi`ni tek merci saymalarıdır. Tahtacılar oymak damgasını kutsal sayar; bu damganın kendilerini her türlü kötülükten koruyacağına inanırlar. Ağaç işçiliğinde kadın erkek birlikte çalışırlar.Kadına çok değer verirler. Asla yalan ve iftira atmazlar.