Sünbülzade Vehbi
Kısaca: Sünbülzade Vehbi on sekizinci yüzyıl divan şairlerinden. Kahramanmaraş'ta doğmuş olup, doğum tarihi bilinmemektedir. Asıl ismi Muhammed bin Reşid'dir. Babası Kahramanmaraş'ın Sünbülzade ailesinden ReşidEfendidir. Sünbülzade ilk tahsiline Kahramanmaraş'ta başladı. İyi bir tahsil gördü. İlmini arttırmak için İstanbul'a geldi. Müderris oldu. Kadı olarak Rumeli'ye gönderildi. Uzun süre Boğdan ve Eflak'ta kaldı. Sonra İstanbul'a döndü. SultanÜçüncü Mustafa zamanında kendisine Haceganlık ver ...devamı ☟
SultanÜçüncü Mustafa zamanında kendisine Haceganlık verildi. Sultan Birinci Abdülhamid Han zamanında İran'a elçi olarak gönderildi (1774). Dönüşte uzun zaman işsiz kaldı. Sadrazam Halil Hamid Paşa tarafından tekrar kadılığa getirildi. Rodos, Silistre, Eski Zagra kadılıklarında bulundu. Rodos'tayken, Kırım'dan tart edilen Şahin Giray'ın idamında vazife gördüğünden, Eski Zagra'da intikamcı Tatarların hücumuna uğradı ve kurtularak İstanbul'a geldi. Üçüncü Selim Hanın da iltifatlarına kavuştu. Ömrünün son yıllarında kadılıktan ayrılarak, İstanbul'da yaşamaya başladı. 1899 senesinde İstanbul'da vefat etti.
Vehbi, devrinin klasik divan şiirini en iyi temsil eden şairdir. Reis-i şairan ünvanı da almıştır. Şiirlerinde daha çok şekle, dışa ve klasik estetiğe önem vermiştir. Sağlam, açık, fakat kuru bir anlatımı vardır. Şiirlerinde, günlük hayatla ilgili atasözleri ve deyimlere, mahalli konulara yer verir. Divan şiirinin söz ve mana sanatlarına hemen her beytinde rastlanır.
Sünbülzade Vehbi'nin yazdığı eserlerden bazıları şunlardır:
1) Lütfiyye: Oğlu Lütfullah'a ve onun şahsiyetinde diğer gençlere nasihat olarak yazdığı mesnevidir. 2) Tuhfe-i Vehbi: Farsça-Türkçe manzum sözleridir. 58 kıt'adan meydana gelmiştir. Birçok baskısı yapılmıştır. 3) Nuhbe: Arapça, Türkçe manzum sözlüktür. Medrese öğrencileri tarafından el kitabı olarak kullanılan eserin defalarca baskısı yapılmıştır. 4) Sevk-engiz, 5) Divan: Sultan Üçüncü Selim adına düzenlenmiş, oldukça hacimli bir eserdir. Mısır Bulak Matbaasında 1837'de basılmıştır.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.