Sünbüliyye

Kısaca: Sünbüliyye tasavvufta Sünbül Sinan hazretlerinin ve talebelerinin takip ettiği yol, tarikat. Halvetiyye yolunun kollarındandır. Sünbül Sinan Efendinin ismine nispetle Sünbüliyye adı verilmiştir. Sünbüliyye yolunun kurucusu olan Sünbül Sinan Efendi 1451 (H.856) senesinde Merzifon'da doğdu. İlk tahsilini gördükten sonra medrese tahsili için İstanbul'a geldi. Efdalzade Hamidüddin Efendiden ders gördü. Ayrıca, Çelebi Halife ismiyle şöhret bulan Veziriazam Koca Mustafa Paşanın Yedikule'de y ...devamı ☟

Sünbüliyye
Sünbüliyye

Sünbüliyye tasavvufta Sünbül Sinan hazretlerinin ve talebelerinin takip ettiği yol, tarikat. Halvetiyye yolunun kollarındandır. Sünbül Sinan Efendinin ismine nispetle Sünbüliyye adı verilmiştir.

Sünbüliyye yolunun kurucusu olan Sünbül Sinan Efendi 1451 (H.856) senesinde Merzifon'da doğdu. İlk tahsilini gördükten sonra medrese tahsili için İstanbul'a geldi. Efdalzade Hamidüddin Efendiden ders gördü. Ayrıca, Çelebi Halife ismiyle şöhret bulan Veziriazam Koca Mustafa Paşanın Yedikule'de yaptırdığı dergahın hocalığını yapan Muhammed Cemaleddin Efendiden ilim ve feyz aldı. Tasavvuf yolunda olgunlaştı. Hocası ona hilafet vererek Mısır'a gönderdi.

Üç sene müddetle Mısır'da kalıp insanlara Allahü tealanın emir ve yasaklarını anlattı. Mekke-i mükerremeye gidip hac ibadetini yerine getirdi. O sırada vefat eden hocasının vasiyeti üzerine İstanbul'a dönerek, onun dergahındaki vazifesini üstlendi. Hocasının talebelerine ders verip, insanlara İslamiyeti anlattı. Ayasofya ve Fatih camilerinde vaz ve nasihat ederek insanların dünya ve ahiret saadetine kavuşmaları için gayret etti. Otuz üç sene müddetle Kocamustafapaşa Dergahının postnişinliğini yaptı. 1529 senesinde vefat edince yerine Merkez Efendi geçti.

Tasavvuftaki yoluna Sünbüliyye adı verildi. Umumiyetle Halvetiyye yolunun esaslarına uyan Sünbüliyye yolu yaygın hale geldi. İstanbul'da yirmi civarında Sünbüliyye tekkesi faaliyet gösterdi. Sünbül Sinan Efendinin yolu asırlar boyunca insanların kurtuluş ve saadetlerine vesile oldu. (Bkz. Sünbül Efendi) Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.