Suleyhiler

Kısaca: Suleyhiler Mısır'daki Şii-Fatımi Devletine bağlı bir Arap hanedanı. 1038-1168 yılları arasında Hadramut'tan Mekke'ye kadar Yemen ve Asir bölgesine, tamamen hakim oldular. Yemen, Abbasi hilafet merkezi olan Bağdat'a uzaklığı sebebiyle kontrolden mahrumdu. Kısa zamanda Şiilerin, Özellikle Zeydi fırkasının merkezi haline geldi. Bazı bölgelerde sünni Müslümanlar da vardı. Hanedanın kurucusu ve Suleyhilerin lideri olan Ali bin Muhammed de, Ehl-i sünnet bir insan olan Haraz Kadısı Muhammed b ...devamı ☟

Suleyhiler Mısır'daki Şii-Fatımi Devletine bağlı bir Arap hanedanı. 1038-1168 yılları arasında Hadramut'tan Mekke'ye kadar Yemen ve Asir bölgesine, tamamen hakim oldular.

Yemen, Abbasi hilafet merkezi olan Bağdat'a uzaklığı sebebiyle kontrolden mahrumdu. Kısa zamanda Şiilerin, Özellikle Zeydi fırkasının merkezi haline geldi. Bazı bölgelerde sünni Müslümanlar da vardı. Hanedanın kurucusu ve Suleyhilerin lideri olan Ali bin Muhammed de, Ehl-i sünnet bir insan olan Haraz Kadısı Muhammed bin Ali Suleyhi'nin oğlu olup çok zeki ve okumaya meraklıydı. Kendisine dost gibi yaklaşan Rafizi daisi amir bin Zehavi'ye küçük yaşta kanıp onun verdiği bozuk kitaplardan İmamiyye fıkhını okudu. Böylece atalarının doğru yolundan ayrılıp, Fatımilere bağlandı. Kendisini saptıran Fatımi daisi (propagandacısı) Ali bin Zehavi ölünce onun yerine geçip bölgede Şii propagandacılığını üstlendi. Önce kendisini halka tanıtmak ve taraftar toplamak için on beş sene Yemen'den hacca giden hac kafilelerine delillik yaptı. Babasının nüfuzundan da istifade ederek bir hayli taraftar buldu. 1038 (H.430) senesinde Yemen'e hakim olacak güce geldiğine kanaat getirerek, harekete geçti. Eskiden beri hakim olduğu Haraz'ın Mesar civarında bir kale yaptırıp, taraftarlarını burada topladı. Sonra Ya'furi, Ressi ve Ziyadi kabilelerinin Zeydi imamlarına karşı mücadeleye başladı. 1047'de Ressi imamı Cafer bin İmam-il-Kasım ile giriştiği mücadelede onu mağlup etti. Yena Kalesiyle Hazur bölgesini ele geçirdi. 1048'de Ya'furilerden Yahya bin Ebi Haşid'i Savf köyünde mağlup ettikten sonra San'a'yı zapt etti. Bu hadiselerden sonra Yemen, Fatımilerin kontrolü altına girdi. Mustansırbillah adına hutbe okunmaya başlandı.

Harekatına devam eden Ali Suleyhi, 1060'ta Zabid, 1061'de Aden ve 1063'te Hicaz'ı işgal etti. Mekke'den Hadramut'a kadar bütün Yemen'e hakim oldu. Ali Suleyhi, 1067'de ölünce, oğlu Ahmed, Suleyhilerin başına geçti. Bu dönemde (1067-1084) Suleyhi hakimiyeti en geniş hudutlarına kavuştuysa da, elde edilen yerler uzun müddet muhafaza edilemedi. Necahiler yeniden toplanıp, Aden'de istiklallerini kazandılar. Yemen Zeydi imamları San'a'nın kuzeyindeki Sa'da'da kaldılar. El-Mükerrem Ahmed hükümdarlığının sonlarına doğru devlet işlerini kabiliyetli hanımı Erva'ya bıraktı. Ahmed'in 1091'de ölümünden sonra Erva Hanım ülke idaresini tamamen kendi elinde topladı ve 1138'de doksan iki yaşında ölünceye kadar Suleyhilere hakim oldu. Erva, başşehri, San'a'dan Zü-Cibla'ya nakletti. Suleyhilerin sonlarına doğru iktidar Zurayilerin eline geçtiyse de, Eyyubilerden Turanşah'ın 1174 yılında bölgeye gelişine kadar kendilerini muhafaza ettiler. Bununla beraber bazı Suleyhi melikleri 12. yüzyılın sonuna kadar Yemen'deki kaleleri ellerinde tuttular.

Suleyhi Melikleri



Tahta Geçişi

Ali bin Muhammed 1047

Mükerrem Ahmed bin Ali 1067

Mükerrem el-Asgar Ali bin Ahmed 1084

Mansur Sebe' bin Ahmed Muzaffer bin Ali

(Melike Erva'nın hakimiyetinde) 1099-1138

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.