Sphyrna Mokarran

Büyük Çekiç Başlı Köpek Balığı

Büyük çekiçbaşlı (Sphyrna mokarran), Sphyrnidae familyasına ait, ortalama 4,6 m (15 ft) uzunluğa ulaşan ve maksimum 6,1 m (20 ft) uzunluğa ulaşan en büyük çekiçbaşlı köpek balığı türüdür. Dünya çapında tropikal ve ılıman sularda, kıyı bölgelerinde ve kıta sahanlığında yaşar. Büyük çekiç kafası, neredeyse düz bir ön kenara sahip geniş "çekiç" şekli ("cephalofoil" olarak adlandırılır) ve uzun, orak şeklindeki birinci sırt yüzgeci ile diğer çekiç kafalarından ayırt edilebilir. Yalnız, güçlü yüzen bir apeks avcısı olan büyük çekiçbaş, kabuklulardan ve kafadan bacaklılardan kemikli balıklara ve daha küçük köpekbalıklarına kadar çok çeşitli avlarla beslenir. Vahşi doğada bu türün gözlemleri, cephalofoil'in tercih edilen bir av olan vatozları hareketsiz kılmak için işlev gördüğünü göstermektedir. Bu türün canlı bir üreme şekli vardır ve her iki yılda bir 55 yavru doğurur.

Potansiyel olarak tehlikeli olmasına rağmen, büyük çekiç kafası nadiren insanlara saldırır. Bu köpekbalığı, Asya pazarında köpekbalığı yüzgeci çorbasının ana maddesi olarak son derece değerli olan büyük yüzgeçleri nedeniyle yoğun bir şekilde avlanmaktadır. Sonuç olarak, büyük çekiç kafalı popülasyonları dünya çapında önemli ölçüde azalmaktadır ve 2019 itibariyle Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından Kritik Tehlike Altında olarak değerlendirilmiştir.

Taksonomi

Büyük çekiç başlı ilk olarak 1837'de Alman doğa bilimci Eduard Rüppell tarafından Zygaena mokarran olarak tanımlandı. İsim daha sonra mevcut Sphyrna mokarran olarak değiştirildi.

Özellikleri

Ortalama minimum büyük çekiç başlığı 3,5 m (11 ft) uzunluğunda ve 230 kg (510 lb) ağırlığındadır ve ortalama maksimum 4,6 m (15 ft) uzunluğa kadardır.Kayıtlardaki en uzun çekiç başı 6,1 m (20 ft) idi.Bilinen en ağır çekiçbaşlı, 2006 yılında Florida, Boca Grande'de yakalanan 4.4 m (14 ft) uzunluğunda, 580 kg (1.280 lb) bir dişidir. Dişinin ağırlığı,hamile olmasından kaynaklanıyordu.

Kaynak:

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.