Sivrice

Kısaca: Bulunabilen mevcut kaynaklara göre Sivrice İlçesi; Bizans döneminde Müslüman Arapların hücumlarına maruz kalmış zaman zaman el değiştirmiştir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk toprağı olmuştur. Fetihten sonra bölgeye hakim olan çeşitli Türk beyliklerinin idaresinde kalan bu topraklar 1234 yılında Alaattin Keykubat tarafından 1243 Kösedağ Savaşından sonra da İlhanlıların kontrolüne giren bölge, Fetret Devrinde Dulkadir Oğulları Beyliğinin sınırları içerisinde kalmıştır. ...devamı ☟

Sivrice Haritası

Bulunabilen mevcut kaynaklara göre Sivrice İlçesi; Bizans döneminde Müslüman Arapların hücumlarına maruz kalmış zaman zaman el değiştirmiştir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk toprağı olmuştur. Fetihten sonra bölgeye hakim olan çeşitli Türk beyliklerinin idaresinde kalan bu topraklar 1234 yılında Alaattin Keykubat tarafından 1243 Kösedağ Savaşından sonra da İlhanlıların kontrolüne giren bölge, Fetret Devrinde Dulkadir Oğulları Beyliğinin sınırları içerisinde kalmıştır. 1366’ dan sonra Memlüklu’ların eline geçen bu topraklar 1465’ ten itibaren Akkoyunlu, 1514 Çaldıran Zaferinden sonra Yavuz Sultan SELİM tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Hazar Gölü kış görüntüsüBu gün 50 köyün ilçe merkezi olan Sivrice’ nin kuruluş tarihi oldukça yenidir.1933’ten 1940’ a kadar Yugoslavya, Romanya ve Rusya’dan yurdumuza getirilen 6000’den fazla Türk göçmenler ziraate elverişli devlet arazilerinde iskan edilmişlerdir. Bunların çoğu Uluova’ya, bir kısmı Palu ve Kovancılar ve Karakoçan’a, bunların içerisinden 92 kişi de bu günkü Sivrice’ye yerleştirilmiştir. Evvelce mevcut olan ve çoğu yeni kurulan iskan mahallelerine yerleştirilmişlerdir.Bunlar için Hazar Gölü’nün güney batı kenarına Sivrice adında yepyeni bir köy kurulmuştur.

1936 yılında Dedeyolu (Yukarı Huh) köyünde teşekkül eden bu ilçe merkezinin 1939 ‘da göçmenler için kurulan bu günkü yerine taşındığını görmekteyiz.

Sivrice, halen ELAZIĞ iline bağlı turistik ve çok şirin bir ilçedir.Merkez Belediyesi dışında belediyelik yerleşim yerimiz yoktur.

Ekonomik Durum

İlçemizdeki başlıca ekonomik faaliyetler, tarım ve hayvancılıktır. Az eğimli alanlar ile vadi tabanları tarımsal faaliyetlerin görüldüğü başlıca alanlardır. Kürk Deresinin aşağı çığırında ki yerlerde kısmen sulamalı tarım alanları yer alır. Bazı köylerimizde de kaynak sularından yararlanılarak, sulamalı tarım yapılmaktadır. Buna rağmen tarım alanlarının büyük bir kesiminde kuru tarım görülür. Ayrıca; tarımla uğraşan çiftçiler ek uğraş olarak hayvancılık faaliyetlerinde bulunmaktadırlar.

İlçemizin diğer ekonomik faaliyeti ise sanayidir. İlçe merkezinde kurulan ve özel sektöre ait 4 adet kiremit – tuğla fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalar bilhassa ilçe merkezinde oturanların bir kısmının geçim kaynağı halindedir.

Hazar Gölü Bunlardan başka ilçemize bağlı Uslu Köyünde bugüne kadar ilkel olarak yapılmakta olan çanak-çömlek zanaatı mevcuttur.

Bu konuyla ilgili olarak 2001 – 2002 yılından itibaren ciddi ve bilimsel bir şekilde Kaymakamlıkça projeler üretilmiş olup, bu projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Sivrice'de arıcılıkİlçemizin en önemli geçim kaynaklarından biri de arıcılıktır. İlçemizde 2002 yılı itibarı ile arılı kovan sayısı 13510 dur. İlçede üretilen balın kalitesi oldukça yüksektir.

Ekonominin diğer önemli kollarından biri olan hayvancılıkta ise ; İlçe genelinde 4900 baş sığır, 19950 adet küçük baş ve 25000 adet kanatlı hayvan mevcudu bulunmaktadır.Az da olsa gölde balıkçılık yapılmaktadır.

İlçemizde 1 yılda üretilen tahıl ve hayvansal ürün miktarları aşağıda belirtilmiştir.

Nüfus bilgileri

İlçe nüfusu 2000 yılı genel nüfus sayımına göre İlçe merkezinde 5427, Köylerde ise 8400 kişi olmak üzere toplam 13827 kişi yaşamaktadır.

İdari durum

İlçemiz; Gölbaşı, Hazar, Kültür, Olgunlar, Sanayi, Karaçalı ve Akpınar Mahalleleri olmak üzere toplam yedi mahalleden meydana gelmiştir.

İlçeye bağlı 50 köy ve 82 mezra bulunmaktadır. Bütün köylerimizde elektrik, yol, telefon ve içme suyu mevcuttur.

Eğitim - Öğretim

1936 yılında ilçe olma hüviyetini kazanan Sivrice’de diğer resmi kuruluşlarla beraber okulların açılması da ilçe olma tarihinden sonra başlamıştır.

İlçe merkezinde, Atatürk, Cumhuriyet, 75.Yıl İ.M.K.B ve Sanayi İlköğretim okulları halan eğitim öğretime devam etmektedirler. Bu okullarımızda halen faal olarak 39 derslik mevcuttur.

Daha önceki yıllarda köylerimizde 52 İlköğretim Okulu mevcut iken bu gün 26 köy İlköğretim okulu açıktır. Bu okullarımızda 42 derslik mevcuttur. İlçemiz genelinde halen 80 derslikte eğitim – öğretim devam etmektedir. İlçe merkezinde 1044, köylerimizde ise 498 olmak üzere toplam 1542 öğrenci mevcuttur. İlköğretimde 71 sınıf öğretmenimiz mevcuttur. İlçe genelinde Sınıf Öğretmenliğine ihtiyaç yoktur.

26 Köy İlköğretim Okulumuz başka yerlere yapılan göç nedeniyle öğrenci yokluğundan dolayı kapalı olup, güvenlik ve öğretmensizlik nedeniyle kapalı köy okulumuz bulunmamaktadır.Öğrenci sayısı düşük olan yerleşim yerlerindeki öğrencilerimiz, ilçe merkezinde faal durumda olan pansiyonda daha iyi şartlarda eğitimlerine devam etmektedirler. Ayrıca Gözeli Köyümüzde hayırsever hemşehrimiz Celal İLALDI tarafından yaptırılan Gözeli Celal İLALDI Pansiyonlu İlköğretim Okulu 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında hizmete açılmıştır.

Gözeli Celal İLALDI Pansiyonlu İlköğretim Okulunun Valimiz Sayın Osman AYDIN ‘ ın katılımı ile yapılan temel atma töreni.

Gözeli Celal İLALDI Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nun temel atma töreni

Orta Öğretim: İlçemizin tek lisesi olan Sivrice Lisesi 10 derslikli bir okulda 240 öğrencisiyle eğitim-öğretimine başarılı bir şekilde devam etmektedir. Halen 22 öğretmen görev yapmaktadır. Binası ilçenin en eski binalarından olup, ihtiyaca güçlükle cevap verebilmektedir.

Yüksek Öğretim: Fırat Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulumuz 1997 yılında eski Lise binasında eğitim – öğretime başlamıştır.şimdi ise kapatılan TÜĞSAŞ Gübre Fabrikasının bu günkü yerinde; ARICILIK, TAPU ve KADASTRO, TURİM İŞLETMECİLİK ve KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ olmak üzere 4 bölümde halen 329 öğrenci ile Eğitim-Öğretimine devam etmektedir. Okulun İlçemize ekonomik ve sosyal yönden büyük katkıları olmaktadır.

Yaygın Eğitim(Halk Eğitim): Merkezimizin kendine ait binası yoktur. Lisenin eski işlik binasında faaliyetlerine devam etmektedir.Halk Eğitim Merkezince bu güne kadar ilçe genelinde 48 okuma –yazma kursu açılmış olup, bu kurslarda 645 yetişkine okur- yazarlık belgesi verilmiştir.İlçemiz halkının %95’i okur- yazardır. Bu konuda ki çalışmalara titizlikle devam edilmektedir.

Turizm

Sivrice'de turizm Sivrice’ de yaşarken ve gezerken bir çok güzelliklerle tanışırsınız. Sivrice’ nin Karakaya Baraj Gölü, Hazar Gölü, Keban Baraj Gölü aralarına inci taneleri gibi serpilmiş, bazen yeşil vadilerde, bazen kartal yuvası tepelerde, bazen puslu yaylalarda birden karşımıza çıkıveren, birbirine sırt vermiş hayaller kuran içine kapanık çocuklar gibi oturan, minicik evleriyle misafir tutkunu köylerini mi anlatsam? İnsana doyumsuz lezzetler sunan cennet kokulu balını mı? İçmekle doyamadığımız Karaçalı Suyunu mu? Mis kokulu kekik çayını mı? Yoksa bütün haşmetiyle Hazar Dağının göğsüne yaslanmış, Sivrice’ye tepeden bakan HAZAR BABA kayak tesislerini mi? Lezzetli balığını mı? .. Yoksa Hazar Gölü’nün sularının derinliğinden fışkıran doğa harikası BATIK ŞEHRİNİ Mİ? Yoksa bütün bu güzellikleri diliyle konuşturan, yüzüyle gülümseten güzel insanlarını mı anlatsam?

Sivrice'de turizmİşte kısaca İsviçre’nin küçük bir maketine benzeyen SİVRİCE’ nin tanımı budur.

Kıyısında yaslandın mı ağaca

Baktın mı bir uçtan diğer bir uca

Bütün derdin uçar bir yıkanınca

Şifa verir suyu Hazar Gölü’nün.

Son yıllarda Hazar Gölü çevresinde kurulan ve kooperatifleşerek gerçekleştirilen yazlıklar, buranın ileride eşine ender rastlanan turistik bir yöre haline geleceği kanaatindeyiz. Bütün bunlarla beraber tüm ilçe ve yöre halkının arzusu, gelecekte bu eşsiz doğal güzelliklerin tahrip edilmemesi. Gölümüzün ve çevresinin kirlenmemesidir.

İlçenin, deniz seviyesinden yüksekliği 1266 m olup, yüzölçümü 634 km2 ‘dir.

Sivrice doğuda, Maden ilçesi, Batıda Baskil ilçesi, kuzeyde Elazığ, güneyde Diyarbakır’ ın Çüngüş ve Malatya’nın Pütürge İlçeleriyle komşu Elazığ İlimizin şirin bir ilçesidir.

İlçemizin kendine özgü özellikleri vardır. Sanki güneş başka doğar, başka batar bu ilçe topraklarında sanki suyunun rengi değişiktir Hazar Gölü’nün..

Hazar Gölü, güney batı – kuzey doğu yaklaşık 20 km uzunluğunda, 3-5 km genişliğindedir, gölün alanı ise 78,6 km2 dir. Göl tektonik bir çukurun ortasında yer almaktadır.Hazar Gölü daha çok iç kuvvetlerin tesiri ile yer kabuğunun kırılması ve çökmesi neticesinde binlerce yıl evvel teşekkül etmiştir.Dipten kaynayan ve yamaçlardan inen küçük dereler ve sel sularıyla bu günkü halini almıştır.

Göl suyunun yüzey sıcaklığı yazın ortalama 240 dir. Göl suyu hayvanlar tarafından içildiği, göl kıyısında su içinde bitkilerin yetiştiği çevrede, tarla sulamada kullanıldığı görülmektedir.

Göl balık bakımından zengindir. Göl kıyısında ki tesislerde her an sazan, aynalı sazan ve son yıllarda yetiştirilen alabalık gibi lezzetli balık yemekleri mevcuttur.

Gölün etrafında özel ve kamu kuruluşlarına ait bir çok kamp, mesire ve dinlenme yerleri yapılmıştır. Bu gün dahi gölün etrafında hızlı bir yapılaşma mevcuttur.

Gölün en kayda değer yanı son yıllarda suyun azalması sebebiyle bütün haşmetiyle ortaya çıkan BATIK ŞEHİRE ait bina kalıntılarıdır. Gölün, güney batı sahillerine yakın” Gölcük Adası” denilen küçük adada muntazam temellere tesadüf edilmektedir.Bu temeller, burada önemli bir şehrin bulunduğunu göstermektedir. Daha sonra Göl Sularının kısmen yükselmesiyle suların içerisine gömüldüğü görülen tahminen 300 haneli bir kasabanın mevcut olduğuna kesin gözüyle bakabiliriz. Evliya Çelebi eserlerinde. Gölcük Adası ve Batık Şehir hakkında bilgi vermekte birbirini doğrulamaktadırlar. Çünkü bu evler ve harabeler bu gün çok rahat bir şekilde görülebilmektedir.

Hazar GölüBatık şehir ve Ada çevresi resmi makamlarca koruma altına alınmıştır.

İlçenin turizmine hayat veren Hazar Gölünde her yıl büyük çapta su sporları gösterileri yapılmaktadır. İlçe’nin turizmine büyük katkısı bulunan Hazar Gölü ne tepeden selam verir gibi mağrur bir şekilde duran ve 1850 m rakımda her tür güzelliğe hakim bir şekilde duran ve 1997 yılından beri yöre insanına hizmet veren HAZAR BABA kayak merkezinin yararlarını da unutmamak gerekir. Gerçekten kurulduğundan bu yana ilçede turizm yönünde gözle görülür büyük bir canlılık meydana gelmiştir.

İlk etapta günü birlik olarak düşünülen tesis; iki adet dinlenme salonu yapılmış, enerji, su ve yol problemleri çözülerek halkın hizmetine sunulmuştur.

Hazarbaba Kayak Merkezi'nden görüntüHazar baba kayak merkezine Elazığ- Diyarbakır karayolu ve aynı zamanda demir yolu üzerinde bulunan ilçemizden sonra 7 km lik Hazar Baba dağına yapılan kara yolu ile tırmanıştan sonra ulaşılabilmektedir. 7 km lik yol stabilize olup ulaşımın daha rahat olabilmesi için yer yer parke taşı döşenmiştir. Özellikle yağışlı havalarda elverişsiz olan doğa şartlarının zorluklarını en aza indirgemek amacıyla unımog aracı alınmış olup 24 saat süreyle kar temizleme çalışmaları yapılmaktadır.

Hazar Baba kayak merkezi şu anda günü birlik bir tesis olup gelenlerin gününü en iyi bir şekilde geçirecekleri kayak yapıp, dinlenip, eğlenecekleri bir yerdir.

Mevcut haliyle konaklama tesisi mevcut değildir. Ancak özel müteşebbislerin bu konuda girişimleri vardır.

Şu andaki talebe cevap verebilecek 1100 metre kayak pisti ve mekanik tesisler standartlara uygundur.

Genel olarak bölgemizde olduğu gibi ağaçlandırma konusunda Hazar Baba dağında da yetersizlik var. Orman Bölge Müdürlüğünün bu konuda çalışmaları devam etmektedir. Yapılacak ağaçlandırmanın ardından gelecek olan çevre düzenlemesiyle Hazar Baba piknik alanı olarak da yaz- kış halkımıza hizmet edecektir.

Sivrice

Elâzığ iline bağlı ilçelerden biri.

misafir - 9 yıl önce
deyerli sivriceli hemşerilerim hepinizi sevgile saygıyla slm larken sivricenin ünlü çilek kirazı balık zeki sarban ist zbn

misafir - 9 yıl önce
saygı der hemşerilerim gezilecekyerler göl kenarları ve topaluşağı ve çamurlık mezrası sarbanlar mah gidin görün misafir perverlıgını görürsönöz ilgiç bir haber 11oyaşında yaşayan fatma sarban ninemiz

misafir - 9 yıl önce
sivricenin en güzel mezrasıçamurluk tır kaysı kiraz nar dud meşurdur hele bir tarihi var anlatayım attaşı mevkiyi kanisarık çeşmemiz ida ediyurum türkiyede tektir ve ilginç 1 olay 110 yaşında yaşıyan fatma ninemiz var. M.ZEKİ SARBAN SAYGILARIMLA İST/ZEYTİNBURNU

misafir - 9 yıl önce
deyerli hemşerilerim sivrice ilçemiz türkiyede benzerıyuk topaluşağı çamurluk mazrası tam tatıllık bir yerdır sulararı çok gözeldir havası çok iyi örneğın nesı meşurdır hazıran ayınakadar kar bulunor keklik leri meşur pekmezı hele birde hazal pekmezi tükiyede tek adres zeki sarban 05352796857

misafir - 9 yıl önce
ilçemizi tanıyalım zeki sarban

misafir - 9 yıl önce
çamurlukta yaşayan fatma sarban ninemizi hakkın rahmetine kavuştu ruhuna fatiha mehmet zeki sarban

misafir - 9 yıl önce
ilçemizide önemli iş adamlarından celal ilaldı bey can uşağı köyünde doğmuştur örnk iş adamızıdır kendisine gözelide yaptığı okulu sayesinde çocuklarımız faydalanmaktadır ilçem adına teşekür derim mehmet zeki sarban

misafir - 9 yıl önce
samato.çatakkaya köyünün balı insanı misafir perverliği doğa manzarası görünmeye değer yaşanılabilir bir yer

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Başkaynak, Sivrice
5 yıl önce

Başkaynak, Elazığ ilinin Sivrice ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı ”Keydan”dır. Elazığ iline 51 km, Sivrice ilçesine 21 km uzaklıktadır. Yerelnet27...

Başkaynak, Sivrice, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akbuğday, Sivrice, Akseki, Sivrice
Alıncık, Sivrice
6 yıl önce

ilinin Sivrice ilçesine bağlı bir köydür. Alıncık köyünün kuruluşu 1300'lü yıllara dayanmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Elazığ iline 38 km, Sivrice ilçesine...

Alıncık, Sivrice, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akbuğday, Sivrice, Akseki, Sivrice
Aşağıçanakçı, Sivrice
6 yıl önce

Elazığ ilinin Sivrice ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski ismi Çanakçı Süfla' dır.[kaynak belirtilmeli] Elazığ iline 55 km, Sivrice ilçesine 25 km...

Aşağıçanakçı, Sivrice, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akbuğday, Sivrice, Akseki, Sivrice
Gelindere, Sivrice
6 yıl önce

Gelindere, Elazığ ilinin Sivrice ilçesine bağlı bir köydür. Köy 1992 tarihinde bu ismi ilik deresinde meydana gelen çığ da ölen gelin den almıştır.[kaynak...

Gelindere, Sivrice, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akbuğday, Sivrice, Akseki, Sivrice
Kürkköy, Sivrice
6 yıl önce

Kürkköy, Elazığ ilinin Sivrice ilçesine bağlı bir köydür. Köy, 2005 depreminden sonra tamamen oturulamaz duruma gelmiştir. Can kaybı olmayan depremden...

Kürkköy, Sivrice, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akbuğday, Sivrice, Akseki, Sivrice
Kayapınar, Sivrice
6 yıl önce

Ermiye olarak bilinmektedir. Kayapınar köyü Sivrice ilçe merkezine 45 Km mesafededir. Elazığ iline 75 km, Sivrice ilçesine 45 km uzaklıktadır. [kaynak belirtilmeli]...

Kayapınar, Sivrice, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akbuğday, Sivrice, Akseki, Sivrice