Seyid Şerif Curcânî

Kısaca: ...devamı ☟



(1340-1413)

Seyid Şerif Curcani ya da tam adı ile,Ali bin Muhammed es-Seyyid Eş-Şerif, 1340`ta Esterabad (Curcan) bölgesinde doğmuştur, 1413`te Şiraz`da ölmüştür. ``Seyid Şerif`` olarak da tanınmış ve bilinmiştir. Timur`un Şiraz`ı ele geçirdiğinde Curcani`yi Semerkand`a göndermiş ve orada Sadeddin Teftazani ile bir polemiğinde üstün olması sebebiyle önemli bir değer kazanmıştır. Her ikisi de etkili olmuş islam bilginleridir, ölümlerinden sonra uzun bir zaman bilginler Teftazani ve Curcani taraftarları olarak ikiye bölünmüşlerdir. Müteahhirin şeklinde islam tarihinde adlandılan dönem Teftazani ile başlatılmış ve Curcani ile sürdürülmüştür.

Felsefesi

Curcani, önemli felsefi çalışmalarını belirli bir şekilde diğer islam bilginlerinin görüşlerini tenkit ve yapıtlarını şerh ederken geliştirmiştir. ``Tarifat`` adlı bir felsefe sözlüğü olmakla birlikte, genelde kelamcıların ve islam filozoflarının görüşlerini ortaya koyduktan ve bunlar hakkında eleştiri ve sorgulamalarını yürüttükten sonra, kendi düşüncelerini belirtme yolunu seçmiştir.

``Mevakıf`` kitabı Abhudeddin el-íŽci`nin kitabı olup Curcani tarafından şerh edilmiş ve hatta bu şerh kitabın kendisinden daha öpnemli hale gelmiştir. Bilim konusundaysa Fahreddin Razi`yi tenkit etmiş ve ona karşı argümanlar geliştirmiştir. Razi, kendi varlığımız hakkındaki bilgilerimizi zorunlu bilgiler olarak kabul ederken, Curcani buna itiraz eder. Bilimin zorunlu kesinliği ve göreliliği arasındaki tartışma da ise Gazali`nin düşüncelerini tenkit eder. Curcani bir çok düşüncenin eleştirisinden sonra, kendi uygun bilim ya da bilgi anlayışını öne sürer ki; buna göre bilim hakikattir, yani bilim belirli bir durumda anlamlar arasındaki çatımanın aşılması ve celişikliğe son verilmesini gerektirir. Ona göre şüphe bilimin tanımının dışında kalmaktadır ve kalmalıdır. Ancak başka bir noktadan, tasarımların niteliği noktasından şüpheyi bilime sokmaktadır.

Bunlara bağlı olarak Curcani aynı yaklaşım biçimiyle, yani bilgelerin öğretilerini açıklayıp özetlemek, eleştirisini yapmak ve ardından kendi düşüncelerini belirtmek biçimiyle, bilgi teorisi, öznelik,varlık, kuram, bilinç konularında açıklamalar getirir. Bu düşüncelerin genel anlamda zamanımızdaki yeni pozitivist bilim anlayışına ve bazı bilim felsefecilerinin tanımına yakın nitelikte olduğu belirtilmektedir.``İslam Felsefesi``, Hilmi Ziya Ülken, Cem Yayınevi

Göz at

Kaynakça

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.