1829 yılında Kırklareli`nin Vize ilçesinde doğdu. Bir çiftçinin oğlu idi. Hem medrese, hem Darülmuallimin eğitimi gördü. Bursla Paris`e gönderildi. 6 yıl kaldığı Paris`te Mekteb`i Osmani adlı okulda ve Muradyan Mektebi`nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yurda döndükten sonra eğitim ile ilgili birçok kurumda çalıştı. Özellikle ilköğretimde geleneksel eğitim yöntemlerinin yerine yeni ve etkili eğitim yöntemlerinin uygulanması için çaba gösterdi. Bir ara sansürcülük görevine getirildiyse de, bu işi II. Abdülhamit`in istediği gibi yapamadığı için azledildi. Darülmuallimin`de psikoloji ve metodoloji öğretmeni oldu. İlk alfabeyi hazırladı. Dilbilgisi kuralları, mantık, söz söyleme sanatı, matematik, coğrafya konularındaki ders kitapları uzun yıllar okullarda okutuldu. 1910 yılında İstanbul`da öldü.
Selim Sabit, okuma yazma alanında kullanılan metotlarda ilk defa büyük değişiklikler yapan eğitimcidir. Okuma yazma öğretim ile ilgili fikirlerinin uygulanmasını Elifba-yı Osmani adlı eserinde yapmıştır.
Selim Sabit`in geliştirdiği Usul-i Cedide adı verilen yeni öğretim yöntemi 1872`de Süleymaniye`de bir okulda denenmiş; Nuruosmaniye`de “numune” okul açılmış; başarılı sonuçlar alınması üzerine İstanbul`da iptidai adıyla 22 okul açılmıştır. Harita, sıra gibi okul araçları ilk defa bu okullarda uygulanmıştı. Sübyan mekteplerinde geleneksel yöntemlerle eğitim sürerken 1880`lerde iptidailer yaygınlaşmıştır.
İlkokul öğretmenleri için Rehnüma-yı Muallimin başlıklı bir rehber kitap hazırlamıştır.