Saparna

Kısaca: Saparna Familyası: Zambakgiller (Liliaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Marmara, Batı ve Güney Anadolu. Ağustos-eylül ayları arasında, beyazımsı-sarı renkli çiçekler açan, tırmanıcı, dikenli ve iki evcikli bir bitki. Yapraklar saplı ve kışın dökülmez. Kalb şeklinde ve tam kenarlıdır. Çiçekler yaprakların koltuğunda küçük şemsiye durumunda, 5-10 çiçeklidir. Meyveleri kırmızımsı, yuvarlak, 1 cm kadar çapta ve 1-3 tohumludur. Öz dikeni adıyla bilinir. Kullanıldığı yerler: Kökleri tan ...devamı ☟

Saparna Familyası: Zambakgiller (Liliaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Marmara, Batı ve Güney Anadolu.

Ağustos-eylül ayları arasında, beyazımsı-sarı renkli çiçekler açan, tırmanıcı, dikenli ve iki evcikli bir bitki. Yapraklar saplı ve kışın dökülmez. Kalb şeklinde ve tam kenarlıdır. Çiçekler yaprakların koltuğunda küçük şemsiye durumunda, 5-10 çiçeklidir. Meyveleri kırmızımsı, yuvarlak, 1 cm kadar çapta ve 1-3 tohumludur. Öz dikeni adıyla bilinir.

Kullanıldığı yerler: Kökleri tanen, nişasta, şekerler ve saponin taşır. Terletici ve kan temizleyici özelliktedir. Tohumların üzerlerindeki zar, “gıcır” adıyla sakızlara katılır. Körpe sürgünler sebze olarak haşlandıktan sonra yenir. Batı Anadolu'da “sircan” adıyla tanınır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

saparna

Eskiden kökü hekimlikte kullanılmış olan, zambakgillerden, yeşilimsi çiçekli, dikenli ve tırmanıcı, çok yıllık bir bitki (Smilax).

saparna

Türkçe saparna kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. sarsaparilla

saparna

eskiden kökü hekimlikte kullanılmış olan, zambakgillerden, yeşilimsi çiçekli, tırmanıcı, çok yıllık bir bitki (smilax).

saparna

Türkçe saparna kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Segge, Sauergras

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.