Tarihçe
TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin çağrısına uyan mühendislik fakültesi öğrencileri Ersin Arslan ve Kadir Tamkaya ``Sakarya Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi``ni kurdu. 2004`ün Şubat ayında ekip olarak resmi katılım başvurularını yaptılar.2004`ün sonunda proje raporundan olumlu sonuç alan ekip X4 tasarımını üretmek için çalışmaya başladı. X4 tasarımı, Kocaeli`nin Körfez ilçesinde hizmet veren ve projenin ana sponsorlarından biri olan Gülünce Otomotiv`in atölyelerinde ekip tarafından hayata geçirildi. 2005`in Ağustos ayı başında tamamlanan aracın halka tanıtımı 24 Ağustos 2005 tarihinde Sakarya`da gerçekleştirildi.
2005 Ağustos ayında yeni modelin tamamlanmasının ardından ekip Formula-G 2005`e katıldı.
Yarışın ardından bir sonraki yarış için projeye daha geniş çaplı katılım sağlamak ve daha iyi bir araç üretmek için fakültenin muhtelif yerlerine afişler asılarak öğrenciler projeye davet edildi ve SAGUAR X5`i üretmek için birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin de yer aldığı yeni bir ekip kuruldu.
Finansman ve sponsorluk ile oldukça uzun zaman harcayan ekip yeni aracın tasarım aşamasını bitirmesine karşın üretim aşamasına ancak 2006`nın başlarında geçebildi. Bu arada ekip çalışma alanını genişletmek ve genel olarak alternatif enerjiler alanında çalışmak için ``Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu`` (SAITEM) adını aldı.
2006 Haziran ayında X5`in tamamlanmasının ardından ekip Formula-G 2006`ya katıldı.
Tasarım Süreci ve Yarışlar
`ın tasarım süreci 2003`ün sonlarında başlamıştır. İlk tasarım olan SAGUAR X1 modelinin bilgisayar ortamında analizleri tamamlanmış ve ortalama maliyeti çıkarılmıştı. Fakat sponsorluk çalışmaları sonuç vermeyince bu tasarım modeli SAGUAR X2 adlı yeni bir tasarımla, ardından bu maliyet de fazla olunca X3 ve son olarak sadece 17 Bin YTL`ye mal olacak X4 tasarımıyla değiştirilmişti.Formula G 2005 Güneş Arabası yarışına katılan SAGUAR X4 kalkış sırasında yaşadığı rejeneratif frenleme ile ilgili bir sorun nedeniyle istediği performansı sergileyememesine karşın yarışı 16 ekip arasında 4. olarak tamamlamayı başardı. 17 Bin YTL`ye mal olan SAGUAR X4`ün düşük maliyetine karşı aldığı derece Sakarya Üniversitesi`nde memnuniyetle karşılandı.
Formula G 2005`in ardından araçta ciddi iyileştirmeler planlayan ekip SAGUAR X5`i tasarladı ve SAGUAR X4 aracının şasisini kullanarak SAGUAR X5`i üretti.
SAGUAR X5 modeli optimal hız kontrolü, aracın tüm bilgilerini her an pit bilgisayarına yollayan telemetri sistemi ve rüzgara karşı daha kararlı davranış sergileyen yeni aerodinamik yapısı ile X4 modelinden çok daha iyi olduğunu ilk yarışta iki kupa alarak gösterdi;
Formula G 2006 Ege Kupasını Grup 1.`si ve Genel Klasman 2.`si olarak tamamladı.
İstanbul`da yapılacak olan Formula G 2006 Türkiye Kupasında dereceye girmeyi bekleyen ekibi aslında kötü bir sürpriz beklemekteydi. Yarıştan birkaç gün önce optimal hız kontrol sistemi bir motor hatasını saptamış ileri hız ile geri hız arasında olmaması gereken bir hız farkının olduğu açığa çıkmıştı. Bunun üzerinde çalışan test ekibinin yaptığı yeni fırça ayarı yarıfinalde motor fırçalarında ciddi bir soruna neden oldu. Yarışın henüz ilk turunda yaşanan bu sorun sonrasında araca pistin kenarında müdahale eden teknik ekip arızayı giderdi. Yarış süresinin büyük kısmı geçmiş olmasına karşın henüz ilk turdaki SAGUAR X5, kalan sürede 19 tur atarak final sıralamasına girmeyi başardı. Fakat yarıştan yaklaşık 2 saat sonra hakemler tarafından pit dışında araca müdahale neden gösterilerek diskalifiye edildi. Bu nedenle araç finallerde yarışamadı. Bu kararı ağır bulan diğer pek çok üniversitenin ekipleri kollarında siyah bant ve araçlarının üzerindeki SAGUAR X5 etiketleriyle yarışa çıktılar.
Bağlantılar
- Formula-G
- Sakarya Üniversitesi
- SAGUAR`ı üreten Sakarya Üniversitesi Öğrenci Topluluğu SAITEM
- SAGUAR`ın Resmi Internet Sayfası