Ali Alaaddin Efendi`nin oğludur. Sesinin güzelliği nedeniyle genç yaşta hafız oldu. Öğretmenleri; Hafız Melek Efendi, Kaşımpaşa Küçükpiyale Camii İmamı Hafız Cemal Efendi, Neyzen Emin Dede ve Muallim Kazım Uz`dur. Dini müzik ile din dışı müziği birlikte yürüttü; ilk bestesi olan hüzzam şarkısı “Hicran-ı Elem” `i 1926 yılında yazdı. İlk Türkçe ezanı seslendiren kendisidir.
Müzik eğitimini İstanbul Üniversitesi`nde tamamladı ve daha sonra Güney Doğu Anadolu`da yerel müzikler üzerine araştırmalar yaptı. 1940-1950 yılları arasında seksenin üzerinde film için beste yapmıştır. 1955 yılında felç geçirdi; 3 Şubat 1961 tarihinde İstanbul`da Haydarpaşa Numune Hastanesi`nde öldü. Merkez Efendi mezarlığında gömülüdür.
Mustafa Rona ve Yılmaz Öztuna doğum tarihini 1895 olarak belirtmişlerdir. 12 Ekim 1950 tarihli Resimli Radyo Dünyası dergisinin 17 nci sayısında ki bir söyleşide S.Kaynak doğum tarihini; «Çapa’ da Lütfüpaşa’ da 311 tarihinde [1] dünyaya gelmişim» diye açıklar. Aynı söyleşide anne ve babasının Karadeniz kökenli olduklarını da belirtir. Sanatçının ölümünden 12 gün sonra yayınlanan 16 Şubat 1961 tarihli Hayat Mecmuası’nda Orhan Tahsin , S.Kaynak’ın vasiyetini açıklar. 16 aralık 1958 günü hazırlanan vasiyetin son bölümünde şunlar yazılıdır: » Peygamber 63 sene yaşadı. Ben de 63 yaşındayım. Allah’ dan diliyorum ki bu sene öleyim. Tamam altı yıl oldu felç geleli. Bu senenin sonunda altı sene dolacak». Sadettin Kaynak bu belgenin hazırlanışından 3 yıl sonra ölmüştür. Kendi beyanındaki iki yıllık 311 (1893) fark, büyük bir olasılıkla, Hicri takvimin Miladi takvime hatalı çevrilmesinden doğmaktadır.
Sesinin güzelliği ve musikiye olan yakınlığı küçük yaşlarda dikkati çekmiş, Hafız Melek Efendi’ den dini musiki , ilahiler öğrenmiş, Darüşşafaka muallimlerinden Kazım Bey’ den (Kazım Uz) ve Kasımpaşa Küçükpiyalê Camii imamı Hafız Cemal Efendi’ den ve Neyzen Emin Dede’ den (Yazıcı) faydalanmıştır.
42 ayrı makamda yazdığı 330 kadar eseri bulunmaktadır.
Eserlerinden bazıları
- Gönül Nedir Bilene
- Leyla Bir Özgecandır - ``Söz: Vecdi Bingöl``
- Niçin Baktın Bana Öyle - ``Söz: Vecdi Bingöl``
- Yadeller Aldı Beni - ``Söz: Vecdi Bingöl``
- Çile Bülbülüm Çile - ``Söz: Vecdi Bingöl``
- Ben Güzele Güzel Demem - ``Söz: Karacaoğlan``
- Gönlüm Seher Yeli Gibi
- Benim Yarim - ``Söz: Karacaoğlan``
- Tel Tel Taradım
- Kara Bulutları Kaldır - ``Söz: R. Gökalp Arkın``
- Muhabbet Bağına Girdim
- Dertliyim Ruhuma Hicranını-^^söz: Vecdi BİNGÖL^^
- İncecikten Bir Kar Yağar-^^söz: Karacoğlan
- Enginde Yavaş Yavaş
- Gönlümün İçindedir Gözden Irak