Saad I Al-Abdullah Al-Salim Al-Sabah

1930 doğumlu Şeyh Saad Al-Abdullah Al-Salim Al-Sabah (Arapça: الشيخ سعد العبدالله السالم الصباح) kısa bir sure için 15 Ocak 2006 - 24 Ocak 2006 tarihleri arası Kuveyt Emiriydi. Ölen Şeyh Cabir`in yerine geçen Saad Kuveyt`in on dört uncu Emiri oldu ve Al-Sabah ailesinin Salim dalındandır. Saad Kuveyt`in on birinci Emiri olan ve 1950 - 1965 yılları arası hizmet veren Abdullah Al-Salim Al-Sabah`ın en büyük evladıdır.

Ailesi

Şeyha Latife Fahad Al-Sabah`la evlenen Saad`in altı evladı vardır. Büyük`ten küçüğe: kızları Meryem, Hissa, Şeyha, Cemeyil, Fadya ve oğlu Fahad. Saad maalesef kızları Meryem ve Şeyha`yı kayıp etti. Meryem Bayan Sarayında olan bir kaza sırasında hayatini kayıp etti ve Şeyha senelerdir tedavi gördüğü kansere yenik dutsu. Manal El-Wazzan`la evlenen oğlu Şeyh Fahad`in altı evladı vardır; oğulları Abdullah, Halit, Cabir, Saad, Muhammet ve kızı Hatice. Kızı Şeyha Fadya ise Terörle Mücadele Polisi`nin kumandanı Şeyh Salman Al-Sabah`la evlenerek dört çocuk sahibi oldu; kızları Fatma, Nebile, Meryem ve oğlu Sabah. Ahmet Al-Yusuf`la evlenen Hissa ise tek çocuk sahibi oldu.

Kariyeri`nin İlk Yılları

1961 ve 1962 arası Polis ve Kamu Hizmetleri Başkanı olan Saad 1962 - 1978 yılları arası İçişleri Bakanıydı. 1964 - 1978 arası Saad İçişleri Bakanlığı görevine ek birde Savunma Bakanlığı yaptı. 31 Ocak 1978 tarihinde Şeyh Saad Şeyh Cabir tarafından Veliaht Prensi ilan edilmişti ve Şubat 1978 - Temmuz 2003 yılları arası Kuveyt`in Başbakanlığını yaptı. 2003`un Temmuz ayında Başbakanlık görevi şu anda Kuveyt`in Emiri olan Şeyh Sabah`a verilmişti. Saad birden 1991 - 1992 yıllarında Kuveyt Ordusunun Valiliğini yaptı.

1990 Körfez Savası

Kuveyt`in Irak tarafından işgali sırası, Kuveyt`i kurtarma amacıyla Şeyh Saad önemli bir rol almıştı. Saddam Hüseyin`in vekilleri ve Filistin Kurtuluş Örgütü`nün başkanı olan Yaser Arafat`tan taviz almayı ret eden Saad, Kuveyt`in özgürlüğü kavuşmasından başka hiçbir şey tartışmayacağını belirtmişti. Savaş esnasında Şeyh Cabir`i kurtarma amacıyla Suudi Arabistan`a kaçırmayı başaran Saad, birde meşhur bir genel konuşma yapmıştı. Bu konuşma sırasında vatan haini Ala Hüseyin Ali`ye yanlışlıkla "Alaatdin" olarak hitap etmişti ve bu olay sonradan büyük bir alay konusuna dönüşmüştü. Kuveyt`in özgürlüyü sonrası kayıp olan Ala Hüseyin Ali ile ilgili olan bir metin gazetelerin ilk sayfasında "Alaatdin Nerede?" baslığı almıştı.

Kuveyt Emiri

Şeyh Saad`in kalın bağırsak problemi vardır ve buna ilaveten kanser savası vermektedir. Bu nedenlerden dolayı Saad`in Emir olmayı kabul etmeyeceği tahmin ediliyordu. Kasım 2005 tarihinde yapılan bir açıklama bunun aksini ispatlata ve Şeyh Cabir`in öldüğü gün Saad Emir oldu. Ama Saad Cabir`in cenaze törenine tekerlekli sandalyeyle katılınca, devam eden sağlık problemleri insanlar arasında tedirginlik yaratmıştı. Kuveyt Parlamentosunun bazı üyeleri bu tedirginliklerini dile getirerek Saad`in 24 Ocak 2006 tarihinde iki satırdan oluşan yemini söyleyemeyeceğine inanmıştı.

23 Ocak 2006 günü, aile içinde yapılan tartışmalar sonrası, Saad Emir olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Saad`in Emirliği sadece on gün sürmüştü ve yeni bir Emir adayı açıklanmadığı halde Saad`in ikinci kuzeni ve ölen Emir Cabir`in üvey kardeşi olan Şeyh Sabah`ın olacağı belliydi.

24 Ocak 2006 tarihinde Kuveyt Parlamentosu Saad`in Emir olamayacağını karar vermişti. Bu karar Şeyh Saad`in çekilme dilekçesini almadan önce verilmişti. Aynı zamanda Kuveyt Kabinesi Başbakan olan Şeyh Sabah`ı Emir adayı olarak göstermişti. CNN

Bağlantılı Metinler



Referanslar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.