Herhangi bir akımın parçası sayılamayacak derecede bireyselci olsa da soyut dışavurumculuk ile pop sanatı arasında köprü vazifesi görmüş olduğu söylenebilir. ABD`de sanata temsil olgusunu geri döndürmüştür. Geliştirdiği birçok yeni teknik ve yöntem, ondan sonraki kuşakların genç sanatçıları tarafından da kullanılmıştır.
Rauschenberg`in tarzı bazen, arkadaşı Jasper Johns ile beraber Neo-dada olarak tanımlanır. Etkilendiği sanatçılar arasında Dada sanatçısı Kurt Schwitters, ressam ve renk kuramcısı Josef Albers ve kavramsal sanatın öncülerinden Joseph Beuys sayılabilir. Rauschenberg zaman zaman sanat ve hayat arasındaki aralıkta çalışmak istediğini ifade etmiş ve gündelik nesnelerle sanatsal nesnelerin ayrımını sorgulayacak eserler vermiştir. Bu açıdan Dada hareketinin öncülerinden Marcel Duchamp ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
Rauschenberg, araba lastiği, tenis topu, bisiklet lastiği, doldurulmuş keçi gibi nesneleri bir değişikliğe uğratmadan, çoğunlukla dışavurumculuğa yakın bir tarz kullanmak suretiyle boya ile kombine etmiş, resim ile kolaj ve asamblaj arasında yer alan eserler vermiştir.
Kaynakça
- Tate Online
- Wikipedia`nın aynı başlıklı İngilizce maddesi (9 Haziran 2006)
- Wikipedia`nın aynı başlıklı Almanca maddesi (9 Haziran 2006). Almanca maddede belirtilen kaynaklar aşağıdadır:
- ``R. Rauschenberg im Gesprí¤ch mit Barbara Rose.`` Aus dem Amerikanischen übersetzt von L. Gorris. Köln 1989.
- Leo Steinberg: ``Encounters with Rauschenberg (a lavishly illustrated lecture)``. Houston/Chicago/London 2000.
çağdaş ressamlar heykeltraşlar