Rijitlik merkezi tanımı
Yatay yükler etkisindeki çok katlı bir yapıda; her hangi bir katta, o katta bulunan yatay yük taşıyıcı elemanlara - çerçeve kolonları, dolu veya boşluklu perdeler ile bunların birleşmesinden meydana gelen çekirdeklere gelen kesme kuvvetlerinin bileşkelerinin kesişme noktasına o kata ait “Kayma Merkezi” veya “Burulma Merkezi” olarak tanımlamak mümkündür.Türkiye'de gerek akademik çevrelerde ve gerekse uygulamada, kayma veya burulma merkezi yerine yaygın olarak “Rijitlik Merkezi” adı kullanılmaktadır. Literatürle ve uygulamayla uyum sağlamak amacıyla burada da - rijitlik merkezi - kullanılacaktır. Rijitlik merkezini başka bir ifadeyle; “Yapının burulmasız yalnız öteleme yapabilmesi için dış yükün, yapıda uygulanması gereken nokta” olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımlara göre, rijitlik merkezinin tayini için ilk önce; yapının plandaki her iki asal doğrultusundaki öteleme hesapları, verilen dış yüklere göre, birbirinden bağımsız olarak yapılarak yatay yük taşıyıcı elemanlara gelen kesme kuvvetleri bulunur. Daha sonra, her kat için yatay yük taşıyıcı elemanlara ait kesme kuvvetlerinin bileşkelerinin kesişme noktası hesaplanarak rijitlik merkezi tayin edilir. Bu tanım ve hesap yöntemi genel olup taşıyıcı sitem türünden bağımsızdır.
Kesmeli bir eğilmenin burulmasız olabilmesi için kesme kuvvetinin kesitte geçmesi icap eden nokta kayma merkezi” olarak veya “Burulmasız kesmeli eğilmede, kesitte dağılı kayma gerilmelerinin bileşkesinin geçtiği nokta kayma merkezi
Bir başka tanımda:
İnce cidarlı ve açık kesitli çubukların veya diğer adıyla açık tüplerin üniform olmayan burulma teorisinde (VLASOV Teorisi) açık tüp kesitlerin, burulmalı eğilmedeki kayma merkezi ile üst üstte düşen ve “Burulma Merkezi” adı verilen belirli bir nokta etrafında döndükleri bilinmektedir.