Rezene

Kısaca: Rezene Familyası: Maydanozgiller (Umbelliferae), Türkiye'de yetiştiği yerler: Ege ve Akdeniz bölgesi. Haziran-ağustos ayları arasında sarı renkli çiçekler açan bir buçuk-iki metre boylarında iki yıllık kokulu otsu bitkiler. Yaprakları saplı ve tüysüzdür. Bitkinin gövdeleri dik, içleri boş silindir şeklinde ve tüysüzdür. Çiçekler uzun saplı ve bileşik şemsiye durumundadırlar. Meyveleri silindir şeklinde tüysüz ve yeşilimsi esmer renktedir. Tohumları protein ve yağ bakımından zengin bir ...devamı ☟

rezene
Rezene

Rezene Familyası: Maydanozgiller (Umbelliferae), Türkiye'de yetiştiği yerler: Ege ve Akdeniz bölgesi.

Haziran-ağustos ayları arasında sarı renkli çiçekler açan bir buçuk-iki metre boylarında iki yıllık kokulu otsu bitkiler. Yaprakları saplı ve tüysüzdür. Bitkinin gövdeleri dik, içleri boş silindir şeklinde ve tüysüzdür. Çiçekler uzun saplı ve bileşik şemsiye durumundadırlar. Meyveleri silindir şeklinde tüysüz ve yeşilimsi esmer renktedir. Tohumları protein ve yağ bakımından zengin bir besi dokuya sahiptir. Birçok çeşidi vardır. Daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişir. Raziyane ismiyle de bilinir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları meyve, kök ve yapraklardır. Rezene meyveleri müsilaj, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar taşır. Midedeki gazı giderici, süt çoğaltıcı ve yatıştırıcı (müsekkin) olarak çay veya toz halinde kullanılır. Yaprakları yara iyi edici, kökü ise idrar arttırıcıdır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

rezene

Maydanozgillerden, 1-1,5 m yüksekliğinde, sarı çiçekli, yaprakları iplik biçiminde parçalı, hoş kokulu, baharatlı meyveleri anason gibi yemeklerde ve bazı içkilerde tat verici olarak kullanılan, hekimlikte gaz söktürücü olarak yararlanılan çok yıllık otsu bir bitki (Foeniculum vulgare).

rezene

Türkçe rezene kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. fennel

rezene

maydanozgillerden, hoş kokulu, baharlı meyveleri anason gibi yemeklerde ve kimi içkilerde tat verici olarak kullanılan, hekimlikte gaz söktürücü olarak yararlanılan çok yıllık otsu bir bitki (foeniculum vulgare).

rezene

Türkçe rezene kelimesinin Fransızca karşılığı.
aneth [le], fenouil [le]

rezene

Türkçe rezene kelimesinin Almanca karşılığı.
Fenchel

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

rezene Resimleri