Reklamcılar Derneği

Kısaca: Reklamcılar Derneği 1984 yılında kuruldu.Halen (22 Kasım 2004 itibariyle) 76 tüzel kişi (9 üyesi medya ajansıdır) ve 40 gerçek kişi üyesi bulunuyor.Tüzükte belirtilen niteliklere sahip reklam ve medya ajansları, tüzel kişi, bu tür ajanslarda çalışan imza yetkisine sahip yöneticiler de gerçek kişi olarak derneğe üye olabilir. ...devamı ☟

Reklamcılar Derneği
Reklamcılar Derneği

Reklamcılar Derneği 1984 yılında kuruldu.

Halen (22 Kasım 2004 itibariyle) 76 tüzel kişi (9 üyesi medya ajansıdır) ve 40 gerçek kişi üyesi bulunuyor.

Tüzükte belirtilen niteliklere sahip reklam ve medya ajansları, tüzel kişi, bu tür ajanslarda çalışan imza yetkisine sahip yöneticiler de gerçek kişi olarak derneğe üye olabilir.

Kurucu üyeleri, Eli Y. Acıman, Affan Başak, Nazar Büyüm, Attila Öğüd, Muammer Öztat, Zühtü Sezer, Halit Talayer, İzmir Tolga'dır.

Halen görevde olan Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmaktadır:

Jeffi Medina(Başkan), Haluk Sicimoğlu(Asbaşkan), Nil Bağcıoğlu(Genel Sekreter), Özgür Sağlam(Sayman), Pınar Kılıç, Yiğit Şardan, Arzu Ünal.

Türkiye'deki reklam ajanslarının mesleki kuruluşu olan Reklamcılar Derneği'nin kurumsal amacı, Türkiye'de reklamcılık mesleğinin ve reklam ajanslarının gelişerek ve güçlenerek devamını sağlamaktır.

Dernek, bu hedefi gerçekleştirmek için: Reklam kurumunun saygınlığını korumak ve yükseltmek; Reklam pazarını nitelik ve nicelik olarak değiştirmek ve geliştirmek Reklamın anayasal bir hak olan ifade özgürlüğünün ticari alanda kullanılması olduğunu savunmak ve bu görüşü kamuoyuna benimsetmek stratejilerini uygulamaktadır.

RD ana işlevi gereği öncelikle reklam ajanslarının sorunlarına ve bunun doğal sonucu olarak reklamcılığın genel sorunlarına eğilir. Kurulduğundan bu yana tüm Dernek yönetimleri bu kapsamdaki her soruna çözüm bulma yönünde ciddi ve özverili çalışmalar yapmıştır, yapmaktadır. RD'nin 19 yıllık faaliyet ve projelerinin gerçekleşme listesi uzun olacağı için belli başlıları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışalım.

1. Avrupa İletişim Ajansları Birliği EACA'ya (EAAA, Kasım 2000 tarihinden itibaren EACA, European Association of Communication Agencies, olarak değişmiştir) 1987 yılında üye olarak Avrupa reklam standartlarının ülkemizde yerleşmesine öncülük etmiştir.

EACA'da Türkiye'yi yıllardır temsil etmektedir. Ülke ekonomisi ve pazarlama sektörüyle ilgili her türlü gelişme hakkında gerek toplantılara katılarak, gerekse yazılı dökümanlar göndererek diğer üye Avrupa ülkeleriyle bilgi alışverişinde bulunmaktadır. Reklam standart ve uygulamalarının gelişmesini izleyip Türkiye'ye aktarmak, ticari iletişim özgürlüğü bilincinin yerleşmesinde Avrupa Birliği bünyesindeki gelişmelerden reklamcılarımızı haberdar etmek ve reklama yönelik haksız tavır ve uygulamalara karşı argümanlar geliştirmek ve benzeri konularda EACA ile sıkı işbirliği yapılmaktadır.

2. Yıl boyunca yaptığı başarılı çalışmaları nedeniyle, 1986 yılında Uluslararası Reklamcılık Derneği IAA Altın Lale Ödülü'nü almıştır.

3. Türkiye'de ilk yaratıcılık yarışması olan Kristal Elma'yı başlatmıştır.

Türkiyenin değişik kentlerindeki reklamcıların 1000'e yakın eserle katıldıkları bu yaratıcılık yarışmasına gösterilen ilgi her yıl artarak sürmektedir. Yarışmaya, reklam ajansları televizyon, basın, radyo, açıkhava, sinema mecralarında yarışma dönemi içinde yayınlanan eserleri ile katılabilir. Türk reklamcılarının yaratıcılığının değerlendirildiği tek ulusal yarışmadır.

4. Her yıl düzenlenen Kristal Elma Marka Konferansı'nda, konusunda uzman konuşmacılar dünyadaki gelişmeleri katılımcılara aktarmaktadır.

5. Medya izleme ölçümlerinin Türkiye'de başlamasına öncülük etmiştir.

1986 yılında televizyon, basın ve radyo mecralarındaki izleme, okuma ve dinleme alışkanlıklarının tesbiti için 20.000 yüzyüze görüşme ile gerçekleştirilen bu türdeki ilk çalışma, "Reklamcılar Derneği Türkiye Medya Araştırması"dır. PİAR Araştırma Şirketi'ne yaptırılmıştır.

Televizyon İzleme Araştırma Kurulu TİAK ve Basın İzleme Araştırma Kurulu BİAK'ta aktif olarak temsil edilmektedir.

2003 yılında başlatılan Radyo Dinleme Araştırması'nın yönetim ve koordinasyonu Reklamcılar Derneği tarafından yürütülmektedir. RİAK başkanı RD üyesi ve eski Asbaşkanı'dır.

6. Mesleki etik uygulaması olarak reklamda özdenetim sisteminin ülkemizde ilk olarak kurulmasını sağlamıştır.

Reklam Özdenetim Kurulu dokuz buçuk yıldır faaliyettedir. Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, TV ve basın kuruluşları temsilcilerinden oluşmaktadır. Kurul'un değerlendirme ilkeleri Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'nı temel almaktadır. Hukuki yaptırım gücü olmamasına karşın, kurucularının kamuoyuna yaptığı taahhüdü gereği ve reklam üçlüsünün topluma karşı sorumluluğunun bilinciyle doğru ve dürüst olmayan reklamların yayınını önlemektedir.

Avrupa Reklam Standartları Birliği EASA'ya üye olan Reklam Özdenetim Kurulu'nun başkanlığını, RD Yönetim Kurulu Danışmanı yapmaktadır.

7. Reklam üretimi ve yayınını kapsayan en geniş süreçte tüm alanlardaki işleyiş ve ilişki kurallarını gösteren "İş Ortaklığı Dosyası" hazırlanmıştır. Reklamverenler Derneği ile işbirliği içinde oluşturulan tavsiye niteliğindeki ilke ve sözleşmeler şu belgelerden oluşmaktadır: Reklam Ajansı Seçim Kılavuzu, Reklam Ajansı Seçim Sözleşmesi, RV-RA Hizmet ve İşbirliği İçin Verimli Çalışma Kılavuzu, RV-RA Hizmet ve İşbirliği Sözleşmesi, Medya Planlama ve Satınalma Sözleşmesi, Performans Odaklı Değerlendirme, Reklam Filmi Yapımı Sözleşmesi, Oyunculuk/Fotomodellik Sözleşmesi, Seslendirme/Dublaj Sözleşmesi.

8. Hükümet uygulamaları, yasal düzenlemeler, medya ile ilişkiler ve diğer tüm mesleksel sorunlarında üyelerini temsilen çalışmalarda bulunmakta, taraf olmaktadır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Reklam Kurulu'nda reklamcılar derneklerinin temsilcisi olarak RD'nin bir üyesi sürekli görev yapmaktadır.

Reklama karşı yasaklamalar başta olmak üzere ticari iletişim özgürlüğünü kısıtlayan bütün girişimlere karşı hemen tavır alınmakta, bu konularda her platformda görüşlerimiz dile getirilip savunulmaktadır.

Yasa ile getirilen sınırlamaları aşan sağlık kuruluşları, kozmetik ve gıda ürünleri reklamlarıyla ilgili yönetmeliklerin iptali için RD olarak açılan davalar devam etmektedir.

9. İstanbul mahkemelerince, reklamla ilgili davalarda bilirkişi olarak uzmanlığından yararlanılacak reklamcılar RD'den istenmektedir.

10. Reklamcılar Derneği'nin öncülüğünde, Dernek üyeleri tarafından "Reklamcılık Mesleki, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı" 1998 yılı sonunda kurulmuştur. Derneğin yasalar nedeniyle kısıtlandığı ve yapamadığı konular, Vakfın amaç ve hedefleri arasında yer almaktadır. Mesleki eğitim ve yayın, gündemindeki en önemli konulardır.

11. 1999 yılında, Turizm Bakanı'nın çağrısı üzerine, Türkiye'nin tanıtımı konusunda Bakanlık'la işbirliğine girilmiştir. Türkiye'nin yurtdışında daha programlı, bilinçli ve sistematik bir biçimde tanıtılması amacıyla bir kampanya düzenlenmesine karar verilmiştir. Kampanyanın stratejik ve kreatif konsepti, RD'nin gönüllü üyelerinden oluşan uzman bir Ekip tarafından hazırlanmıştır.

Türkiye'nin tanıtımında bugüne kadar yapılan olumlu ve olumsuz çalışmaların derlenmesinden oluşan bir araştırma raporu hazırlatılmış ve işbirliği çerçevesinde bir kopyası Turizm Bakanlığı'na iletilmiştir. Bu rapor, reklam ajanslarınca hazırlanacak kampanyalar için bilgi kaynağı olarak kullanılmaktadır.

RD üyesi gönüllü ajanslar, 17 Ağustos'ta yaşanan büyük deprem nedeniyle maddi, manevi yardım ve destekte bulunan ülkelere teşekkür ilanı hazırlamışlardır. Hazırlanan ilanlar bir hafta boyunca sergilenmiş; ayrıca, Bakanlık tarafından seçilen bir ilan 22 ülkenin basın organlarında yayınlanmıştır.

Tarihçesi

Reklamcılar Derneği, günümüzde ekonominin ve toplumun değişen ve gelişen ihtiyaçlarını reklamcılık ve pazarlama haberleşmesinde karşılayabilmek ortak bağıyla birleşen; kişilik itibariyle ve ticari yönden saygın üyelerden oluşan; kar amacı taşımayan bir meslek kuruluşudur.

Reklamcılar Derneği'nin kurulmasından önce uzun yıllar reklamcılar mesleki örgütlenme ihtiyacı duymuşlardır. Bu amaçla çeşitli toplantılar yapılmış, ancak konjonktürün elverişli olmaması nedeniyle somut ilerleme kaydedilmemiştir.

Daha sonra, Reklamcılığı Geliştirme Derneği adı altında bir dernek kurulmuştur. Bu derneğin mesleğin sorunlarının belirlenip tartışmaya açılmasına olanak sağladığı söylenebilir.

Asıl önemli gelişmeler 1980'lerin başında başlamıştır. O yıllarda dernek kurmak o kadar kolay bir iş değildi. Kuruluş izni alabilmek için yıllarca beklenildi. Nihayet, 8 Ekim 1984 tarihli İstanbul Emniyet Müdürlüğü yazısıyla "sıkıyönetim yasaklama ve sınırlamalarının ihlal edilmemesi için dernek mensuplarının özen göstermeleri koşulu ile" Sıkıyönetim Komutanlığı'nın emirleriyle kuruluşumuza izin verildi.

Uluslararası reklam kuruluşlarıyla fiilen süren ilişkilere hukuksallık kazandırılması için Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları'nın olumlu görüşlerinin alınması gerekiyordu. 3 Şubat 1987 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Reklamcılar Derneği, Avrupa Reklam Ajansları Birliği EACA ile işbirliği iznini almış oldu.

Reklamcılar Derneği'nde ülkemizin önde gelen ve reklam iş hacminin yaklaşık %85'ini gerçekleştiren 76 tüzel kişi ve 40 gerçek kişi üyesi bulunuyor.

Misyonu

Türkiye'deki reklam ajanslarının mesleki kuruluşu olan Reklamcılar Derneği'nin kurumsal amacı, Türkiye'de reklamcılık mesleğinin ve reklam ajanslarının gelişerek ve güçlenerek devamını sağlamaktır.

Reklamcılar Derneği bu amaç doğrultusunda; • reklam kurumunun saygınlığını korur ve yükseltir; • reklamın iletişim etkinliğini ve yatırım verimliliğini korur, arttırır; • reklam pazarını nitel ve nicel olarak geliştirir; • reklamın anayasal bir hak olan ifade özgürlüğünün ticari alanda kullanılması olduğunu savunur.

Reklamcılar Derneği, bunları uygulamada; • reklamın Türkiye ekonomisinin işleyişinde vazgeçilmez bir görev yaptığını, her fırsatta somut gerçeklerle sergiler, böylece toplum için yararlı olduğunu gösterir; • reklamda özdenetimin etkin biçimde benimsenip işlemesi için çaba gösterir; • reklamın devlet ve kamuoyu önünde sözcülüğünü yapar; • reklamverenlerle ve onların meslek kuruluşlarıyla işbirliği yapar; • medya kuruluşlarıyla (ve onların oluşan meslek örgütleriyle) işbirliğiyle reklam ajanslarının ticari çıkarlarını korur.

Reklamcılar Derneği'nin bu uğurda yaralanacağı kaynaklar şunlardır:

• Üyelerinin iletişim ve sunum sürecindeki becerisi, yaratıcı birikimi; • Kendi parasal gücü; • Uluslararası örnekler ve mesleki ittifaklar.

Kaynak:

Reklamcılar Derneği Web Sitesi

Linkler

[1]

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Reklamcılar Derneği Resimleri

Kristal Elma
3 yıl önce

yapılan önemli "Reklam Ödülleri" yarışmalarından biridir. Her yıl "Reklamcılar Derneği" tarafından düzenlenen bu büyük organizasyonda birçok dalda reklam...

Kristal Elma, Reklam, Türkiye, Reklamcılar Derneği
Jeffi Medina
3 yıl önce

Reklam Kampanyası Büyük Ödülü'nün sahibi oldu. Jeffi Medina, her yıl "Reklamcılar Derneği" tarafından düzenlenen ve Türkiye'de yapılan önemli "Reklam Ödülleri"...

Eli Acıman
3 yıl önce

sektörün en önemli çatı kuruluşu olan Reklamcılar Derneği'nin de kurulmasına öncülük etmiş ve büyük emek verdiği bu derneğin ilk başkanlığını yapmıştır. 1990...

Eli Acıman, 1919, İstanbul, Reklam ajansı, Reklamcı
Erdoğan Bilenser
6 yıl önce

Derneği), BİMED (Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği), AISEC Yüksek Danışmanlar Kurulu, Uludağ Kalite Derneği ile...

Society for News Design
6 yıl önce

göstermektedir. Derneğin üyeleri arasında sanat yönetmenleri, editörler, grafik tasarımcıları, illüstratörler, fotoğrafçılar ve reklamcılar bulunmaktadır...

Fida film
3 yıl önce

Advertising World Association'a üye bir kuruluştur. Dünya Sinema Reklamcıları Derneği SAWA, dünya çapında sinema reklamcılığıyla ilgilenen firmaların oluşturduğu...

Fida film, 1965, Reklam, Sinema
Gökhan Akçura
6 yıl önce

küratörlüğü. Resim ve Heykel Müzesi- Hareket Köşkü. 1990 Haziran.Reklamcılar Derneği için Geçmişe Bir Bakış sergisinin küratörlüğü. Büyük Tarabya Oteli...

Gökhan Akçura, 1951, 1980, 1998, Ankara Üniversitesi, Albüm Dergisi, İthaki Yayınları, Ivır Zıvır Tarihi, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi
Ragıp Duran
6 yıl önce

(Avesta, 2000) Anneme reklamcı olduğumu...( Jacques Seguela, AFA) Biz devrimi Çok Sevmiştik (Daniel Cohn-Bendit, AFA) İnsan Hakları Derneği Istanbul Şubesi...