Rahim Kanseri
Kısaca: Çoğunlukla rahim boynunda ve vajinanın başlangıç kısmında meydana gelen bir hastalıktır. Çok düşük yapan veya çok doğuran kadınlarda daha fazla görülür. Tıp dilinde uterus kanseri denir. ...devamı ☟
Çoğunlukla rahim boynunda ve vajinanın başlangıç kısmında meydana gelen bir hastalıktır. Çok düşük yapan veya çok doğuran kadınlarda daha fazla görülür. Tıp dilinde uterus kanseri denir.
Vajinadan kan veya fena kokulu akıntı gelir. Böyle durumlarda, vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Rahim kanseri belirtileri nelerdir ? Adet kanamasının miktarında artma, Adet kanamasının sık ya da düzensiz olması, Adetler arasında lekelenmeler, Adetten kesilme sonrası (menapoz) görülen kanamalarda diğer nedenlerin yanında rahim kanserinden de şüphelenilir.
Rahim kanseri yönünden özellikle dikkat etmesi gerekenler kimlerdir ?
50 yaş üzerindeki kadınlar, Doğum yapmamış kadınlar, Şişman olanlar, Yüksek tansiyonu olanlar, Şeker hastalığı olanlar, Ailesinde meme ve barsak kanseri olanlar
Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir ?
Cinsel ilşki sonrası kanama, Adet dışı kanama, Kanlı akıntı, Pis ve kötü kokulu akıntı, Bel ve kasık ağrısı olan kadınlarda diğer nedenlerin yanında rahim ağzı kanserinden de şüphelenilir.
Rahim ağzı kanseri yönünden özellikle dikkat etmesi gerekenler kimlerdir ?
Erken evlenenler, Cinsel hayata erken başlayanlar, Vücud ve dış üreme organları temizliğine dikkat etmeyenler, Çok doğum yapanlar
Smir testi (yayma) nedir ?
Smir testi rahim ağzında sonradan kansere dönüşebilecek herhangi bir değişikliğin olup olmadığını gösteren erken tanı testidir. Rahim ağzı kanseri erken tanı konursa kesinlikle tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Başlangıçta hiçbir belirti vermediğinden sadece smir testi yardımıyla tanı konulabilir.
Smir testi bütün kadınlarda yapılması gerekli olan bir test midir ?
Her yaşta kanser öncesi belirtiler olabilir. Bu nedenle bu testin her kadın için yaşamsal bir önemi vardır. En az üç yılda bir bu testi yaptırmanız gerekir.
Smir testi nasıl yapılır ?
Kanamanızın olmadığı bir zamanda rahim ağzındaki salgıdan çok az miktarda alınarak bir cama yayılır. Bu, araştırılmak üzere laboratuara gönderilir. Muayene ve bu işlem esnasında hiçbir acı hissedilmez.
Smir testini nerelerde yaptırabilirim ?
Bu testi kanamanızın olmadığı günlerde Doğumevleri veya hastanelerin Kadın Doğum Kliniklerinde yaptırabilirsiniz.
Bu konuda henüz görüş yok.