Pedius M.Ö. 57 yılında, Sezar`ın Galya`yı fethi sırasında general olarak görev yapmış ve M.Ö. 55`de, aedile olmak için girdiği seçimleri kaybetmiştir.
M.Ö. 49 yılında Sezar ve Pompey arasındaki Roma iç savaşı sırasında Sezar`ın tarafında yer almıştır. M.Ö. 48`de Roma`da praetorluk görevine terfi ettirildi ve aynı yıl Titus Annius Milo`yu öldürdü. M.Ö. 45 yılı başlarında Sextus Pompeius`a karşı Hispania`da legatus olarak görev yaptı. Pedius, Sextus Pompeius`a karşı zafer kazandığını iddia etti ve Sezar`la birlikte Roma`ya döndü. Sezar tarafından bir zafer alayı ile onurlandırıldı ve proconsul olarak atandı.
Sezar 15 Mart M.Ö. 44 tarihinde Roma`da düzenlenen bir suikastle öldürüldü. Pedius, Sezar tarafından mirasında varis olarak zikredilenlerden birisiydi. Tıpkı kuzeni Lucius Pinarius gibi kendisine mirasın 1/8`i vasiyet edilmişse de Sezar`ın en büyük varisi ve aynı zamanda Pedius`un kuzeni olan Octavian (geleceğin Roma İmparatoru Augustus) tarafından mirastan men edilmiştir. M.Ö. 43 yılı Ağustos ayında bir ordu ile Roma`ya ilerlemeye başlayan ikili, Senato tarafından Konsül olarak seçilmişlerdir.
Pedius konsüllüğü sırasında ``Lex Pedia`` ya da ``Pedius kanunu`` olarak adlandırılan ve Sezarın katillerinin cezalandırılmasını amaçlayan bir kanun çıkarttı. Pedius, görevli olarak Roma`da kalırken diğer konsül Octavian, Marcus Antonius ve Marcus Aemilius Lepidus`la İkinci üçlü yönetimi oluşturmak üzere Kuzey İtalya`ya doğru hareket etti.
Kanunu senatoda onaylandı ve kısa bir süre sonra da Bononia`da İkinci üçlü yönetim teşkil edildi. Octavian, Antonius ve Lepidus tarafından oluşturulan yeni güç paktı ve ölüme mahmum ettikleri kişilerin listesi Roma`ya ulaştığı zaman Pedius endişeye kapıldı. Pedius bu haberden kaynaklanan olayları durdurma konusunda başarısız oldu ve sadece on yedi kişinin öldürülmesini tavsiye debildi. Konuyla ilgisi olmayan Roma yurttaşlarını korumaya çalıştı. Politik olarak o kadar çok yıprandı ki kısa bir süre sonra öldü.
Pedius, soylu bir Romalı kadın olan ve Romalı konsül, senatör ve hatip Marcus Valerius Messalla Corvinus`un akrabası (belki kız kardeşi) Valeria adında bir kadınla evliydi. Pedius ve Valeria`nın Quintus Pedius Publicola adında bir oğulları vardı. Publicola, sonradan belagati ile ünlü bir Romalı senatör olmuştur.
Kaynaklar
- Suetonius, ``On İki Sezar`ın Hayatları``, Sezar, İng
- Ronald Syme, ``The Augustan Aristocracy`` (Augustus Aristokrasisi), İng
- William Smith, text of ``Yunan ve Roma Biyografisi ve Mitolojisi Sözlüğü``, cilt 3 s. 163, İng
- Kaynak wiki