![Pötürge](/images/imgk/poturge.jpg)
İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehrine dökülen Şiro Çayı'nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik yerlerde yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.
![Haritada Pötürge](/images/imgk/harita-poturge.png)
İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri'ne dökülen Şiro çayının geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.
![İlçenin uydu fotoğrafı](/images/imgk/poturge-uydudan.jpg)
Pütürge halkının büyük bir çoğunluğu tekstil sektöründe çalışmaktadır. Pütürge İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlere büyük göç vermektedir.
Tarihi
İlk adı güzel yer, istenen yer anlamına gelen (İmrun, Mürün) Pütürge, bundan 300 yıl önce köy olarak kurulmuş, 1877 yılında bucak haline getirilerek Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ilçe olarak mülki taksimatta Elazığ iline bağlanan Pütürge, Cumhuriyetin ilanıyla Malatya'ya bağlanmıştır.Önceleri Şiro ve Mürün adlarıyla anılırdı. Kahta'ya bağlı bir nahiye iken, 1870 senesinde Elazığ’a bağlanarak bir kaza merkezi oldu. Bir süre sonra da Malatya'ya bağlandı. Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Pütürge halkının bir bölümü Türkmen'dir, bir bölümü de Kürt. Halkın büyük çoğunluğu Sünni İslam inancına sahip olsa da bazı bölgelerde Alevi inancındaki vatandaşlara da rastlannaktadır. Malatya'nın birçok yerinde görülen mozaik Pütürge ilçesinde de bulunmaktadır. Bu da çeşitli etnik kökenden ve inançtan olan insanların birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşayabildiğinin en açık örneğidir.
Bağlı bucak ve köyler
![Malatya'nın ilçeleri](/images/imgk/harita-malatya-ilceleri.png)
Pütürge ilçesine bağlı bucak ve köylerin nüfusu 23.587’dir. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır. Akça, Aktarlı, Arınlı, Aslankent, Bakımlı(Hırava), Bayırköy, Belen Köy, Bölükkaya, Bölünmez, Çayköy, Çengelli, Çığırlı, Çukuroymağı, Düvenlik, Erdemler(CELUŞAĞI), Esencik, Gökçeli, Gözlüce(Mavroto), Gündeğer, Gündüz(Babik), Karahüseyin, Karakaya, Karşıyaka, Koçköy(Lar), Pazarcık, Taşmış, Tatlıcak, Teluşağı, Tosunlu, Uyanık, Uzunhüseyin, Uzunkoru, Yediyol, Sinan, Aliçeri, Alihan, Arıtoprak, Başmezra, Büyüköz, Çaygören, Dikilitaş, Esenlik, Gökçeli(Gertan), Kayadere, Kavaklıdere, Korucak, Kozluk, Körme, Sahilköy, Sorguçlu, Söğütlü, Taştepe, Tekederesi, Ulutaş, Uzuntaş, Üçyaka, Yandere, Yazıca, Köklükkaya, Örencik, Deredüzü, Meşedibi, Bayırlı, Örnekköy, Nohutlu, Uzuntaş, Tepehan, Kozluk, Kökpınar, Ormaniçi.
Linkler
- http://harita.turkcebilgi.com/pötürge/haritasi
- Pütürge Çevre Köyleri Derneği