Pürtüklü Endoplazmatik Retikül

Kısaca: Pürtüklü Endoplazmatik Retikül veya R.E.R. ...devamı ☟

Pürtüklü Endoplazmatik Retikül veya R.E.R. (Rough Endoplasmatic Reticulum) olarak adlandırılan bu sistem, protein sentezi mekanizmalarında yer alır ve ribozomların bütünleşmesinde özel bir şekil olarak kabul edilebilir. Diğer sistemlerde zarlar ribozomların mevcut olmamasıyla, bazan hücre içi farklı bir dağılımla ve bazı hallerde özel organizasyon şekilleriyle karakterizedir.

Morfolojik ve fonksiyonel yönden R.E.R.'den tamamen farklı olan bu sistem, Düz Endoplazmatik Retikül veya S.E.R. (Soot Endoplasmatic Reticulum) şeklinde adlandırılır. S.E.R. morfolojisi, enzim bileşimi ve fonksiyonları, çeşitli hücre tiplerinde büyük ölçüde farklıdır. Bu retikül kendinden elde edilen ve ayırıcı merkezkaç işlemiyle izole edilen parçacıkların biyokimyasal incelenmesinde geniş olarak gösterilmiş ve bunlara mikrozomlar adı verilmiştir.

Karaciğer hücresinde toplam S.E.R. miktarı, çeşitli faktörler tarafından kontrol edilir. Mesela bazı kimyasal toksik maddeler ve bazı ilaçların S.E.R. miktarı ve bununla ilgili metabolik reaksiyonları arttırma gücü vardır. Bu etkiye endüksiyon adı verilir. Kendiliğinden az toksik ilaçlar ve maddelerle ağır metabolik birleşme olayları arasında ortaya çıkabilecek ağır sinerjizme yol açan etki, özel olarak ilgi çekmektedir. Nitekim düz hepatosit retikül, ilaçlar ve diğer toksik maddelerin metabolizasyonundan sorumlu nakil zinciri parçasını içerir. Bundan başka düz hepatosit retikülün mutlak ayırıcısı olan ve glikoz çevresinde yayılmasını sağlayan enzimi de içerir.

Düz hepatosit retikülü, hepatosit içinde depolanmış glikojen artığından ileri gelen glikozun dolaşıma girmesiyle glikozun kan düzeyinin korunmasını sağlayan mekanizmada birinci derecede görevlidir. Buna karşılık çizgili kas liflerinde sarkoplazmatik retikül adını da alan retikül, çok karmaşık, fakat miyofibril ve sarkomer'in çeşitli kısımlarına oranla çok daha düzenli bir şekilde organize haldedir. Sarkoplazmatik retikül, gerek morfolojik, gerekse fonksiyonel yönden birbirinden farklı iki sisteme ayrılabilir. "T" Sistemi, sarkolemin zarından kaynaklanır ve maddesel olarak bununla devam eder; lifin büyük eksenine göre enine olarak sıralanmış ve türün bütün çizgili kaslarıyla ilişkili olarak ve lifin bütün kalınlığı boyunca derinleşen çok düz depolar meydana getirir.

"T" sistemi, sarkolemin elektrokimyasal uyarısının her bir miyofibrile doğru aktarılması için yapısal temeli oluşturur. Bilinen ikinci sistem, tek miyofibrilleri devamsız ve tamamlanmamış bir şekilde saran tübüller ve depolardan meydana gelir; iç ve dış miyofibriller Ca++ konsantrasyonunu kontrol ederek enzim sisteminin yapısal ifadesini oluşturur; miyofibrillerin kasılma ve gevşemelerini kontrol eder. Aynı şekilde diğer hücre tiplerinde mevcut S.E.R. fonksiyonu da farklılaşmış haldedir. Bu nedenle bütün hücrelerde ortak bir düz retikül fonksiyonundan söz etmek doğru olmaz.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.