Ruslar düşmanlarını iyice sıkıştırıyorlardı, ama Hindenburg ile Ludendorff'un, Tannenberg'de olduğu gibi yaptıkları ustaca manevralar sayesinde Almanya istila edilmekten kurtuldu. 1915'te, Alman Yüksek kumandanlığı harekatın ana hedefi olarak tekrar Polonya'yı seçti (bk. Birinci DÜNYA SAVAŞI); genel karargah Pszczyna'ya (Pless) Silezya yerleştHindenburg, Augustow üstüne yaptığı ve Doğu Prusya'yı kurtaran başarılı saldırısından sonra, Mackensen'in emri üzerine Seeckt'in kurmaylığını yaptığı ve rus cephesinin yarılması işiyle görevlendirilen 18 tümenlik bir ordu kurdu. 2 Mayısta, Gorlice'ye karşı her yönden harekata geçti ve Galiçya'yı yeniden ele geçirdKısa bir süre sonra güneydeki Mackensen ile kuzeydeki Gallwitz, Varşova çıkıntısına karşı aynı zamanda saldırıya geçtiler. Ruslar ağustosta başkenti boşaltmak zorunda kaldı. Batı cephesinin (Artois ve Champagne'da fransız saldırıları) ihtiyaçları ve Sırbistan seferinin hazırlıkları dolayısıyle baskı hafifledAma 13 temmuzda Galhvitz, Rusları Przasnysz'ye ve 17 temmuzda da Narew'e sürdü. 30 Temmuzda Almanlar Vistül'ü yukarıdan aştı ve geri çekilen rus ordularını Lublin ile Brest'e doğru sürdüler. Bununla birlikte, ağustos sonuna doğru, Borisov'da Berezina'ya ulaşan alman süvarisinin çabalarına rağmen cephe bir daha 1917 yılına kadar bozulmayacak şekilde Mitau – Smorgonie -Pinsk – Gzernowitz (Çernovtsıy) hattı üzerinde kaldı. Bu sefer Ruslara çok büyük kayıplara mal oldu (900 000 esir). Durumdan sorumlu tutulan ve gözden düşen büyük dük Nikolay Kafkasya cephesine gönderildAma Polonya'yı ele geçiren Almanlar, Rusları kendi sınırlarından 500 km içeri sürdülerse de onları yok etmeyi başaramadılar.
İkinci Dünya savaşı sırasında:
1939 Sefer Eylülün birinci günü sabah saat 5'te Wehrmacht savaş ilan etmeden Polonya'ya girdLuft-waffe, ikiye ayrılan 2 700 uçağıyle şehirleri bombalamağa başladı ve savaşa ağırlığını koydu. İki ordu grubuna bölünmüş olan (kuzeyde Bock; güneyde Rundstedt) ve aşağı yukarı 1 500 000 kişiden meydana gelen 7'si zırhlı 70 alman tümenine karşı Polonya, 2 000 km uzunluğunda bir cepheyi savunmak zorunda olan ve 600 uçakla desteklenen 750 000 kişilik bir orduyu cepheye sürdü. Yıldırım savaşının en yetkin örneği olan alman manevrasının amacı Vistül'ün batısında bulunan polonya kuvvetlerini yandan çevirmektPomeranya ile Doğu Prusya yolunu açan Bock, Danzig koridorunu çevirdi, Narew'e ulaştı (6 eylül), Bug'u geçti (10 eylül) ve Rundstedt'in kuvvetleriyle birleştiği Varşova önlerine geldBu sırada Rundstedt'in kumandasındaki ordular da Warta'yı geçmiş, 6 eylülde Krakow'u, 8 eylülde de Lodz'u ele geçirerek başkentin kapılarına dayanmıştı.Bu kuvvetler 16 eylülde San sınırlarına u-laştı ve Przemysl'i ele geçirdBütün cephe boyunca Polonyalılar büyük bir tank savaşının yapıldığı Kutno ve Varşova'ya doğru geri çekildiler. Rydz-Smigly'nin Bug-Vistül San hattı üzerinde durumu düzeltmek için giriştiği teşebbüsler de 12 eylülde başarısızlıkla sonuçlandı. Buna karşılık 14 eylülden beri düşman kuvvetler tarafından tamamen sarılmış olan Varşova garnizonu umutsuzca direnmeğe devam ettBiolystok ve Lwow'a doğru ileri hareketlerine devam eden Bock ve Rundstedt kuvvetleri 16 eylülde birleştArtık Wehrmacht'm bütün işi, Modlin, Varşova, Zamosc, Gdynia ve Lwow'da çevrilmiş olan polonya kuvvetlerini yok etmekten ibarettBu sırada Kızılordu Doğu Polonya'ya girdi ve 22 ile 28 eylül anlaşmalarıyle tespit edilen bir sınır hattı üzerinde alman kuvvetleriyle buluştu.
Almanlar Ruslara bırakılan Lwow ile Bialystok'u derhal boşalttılar, 18 eylülde Polonya hükümetiyle Yüksek Kumanda heyeti birkaç birlikle Romanya'ya geçt1944 Yazı saldırısı sırasında sovyet kuvvetleri Doğu Polonya'ya, sonra Vistül'e ulaştı. Lublin'in düşmesi Rusya'nın 21 temmuzda Polonya'da Chelm'de geçici bir hükümet kurmasını sağladı. Rus ilerleyişi 1 ağustosta Varşova'da general Bor Komorovvski tarafından yönetilen polonyalı yurtseverlerin topluca ayaklanmasına yol açtı. Ama Almanların varşova halkına uyguladıkları korkunç baskıya rağmen Rokosovskiy kumandasındaki sovyet ordusu 4 ağustosta Wehramcht tarafından tamamen yakılıp yıkılan başkent yönünde giriştiği saldırıya 4 ağustosta son verdRokosovskiy, Jukov ve Konyev emrindeki üç sovyet ordusu ancak 12 ocak 1945'te Vistül'e ulaşarak Polonya'da genel bir saldırıya geçtVarşova'yı (17 ocak), Krakovv'u (18 ocak), Lodz ve Kutno'yu (19 ocak), Poznan'ı (27 ocak) ele geçirdTorun'un düşmesinden sonra da 1 şubatta Almanlar hemen hemen bütün Polonya topraklarından çıkarılmıştı.