Polarografi

Kısaca: POLAROGRAFİ (fr. polarographie). Madenlerin tuzlu çözeltilerde analiz metodu; 1922'de Heyrovski tarafından bulunan bu metot, elektroliz içindeki kutuplanma geriliminin ölçülmesine dayanır. ...devamı ☟

Bir elektrolizde, bir elektroda, mesela katoda bağlı akım yoğunluğu, elektrotlar arasında uygulanan potansiyel farkına göre değişir; kutuplanma eğrisi bu değişimi gösterir. Bu eğrinin biçimi birçok etkene bağlıdır. Çok küçük boyutlu bir katodun (mikrokatot) kullanıldığı ve elektrolit çalkalanmasının önlendiği özel durumlarda uygulanan potansiyel farkı arttığı zaman kutuplanma limit im akım yoğunluğuyle (yayınma akımı) belirlenen bir biçim alır. Akım, mikrokatoda, boşalan iyonların bu elektrot yakınındaki derişme değeri hızlı bir elektroliz tarafından hemen hemen sıfıra düşürüldüğü için, bu şekilde sınırlanır. Bu andan itibaren, çökelti hızını yani i değerini, çözeltinin geriye kalan iyonlarının yayınma hızı verir; bu yayınma hızı prensip olarak çözeltinin iyon derişikliğiyle orantılıdır. Burada, elektrotlar arasında uygulanan potansiyel farkı yüzünden meydana gelen elektrik alanının etkisiyle iyonların yer değiştirmesi değil de derişme gradyanının sürüklediği iyon yayınımı söz konusudur. Elektrolite, deney şartlarında incelenen elektrolit gibi elektrolize uğramayan, KCI gibi bir destek elektrolit fazla miktarda karıştırılırsa, incelenen iyonlar için yayınım akımına oranla bu yer değiştirme akımı ihmal edilebilir. Böylece elektrotlar dışında, çözeltinin hemen her noktasında, akım, destek elektrolitle iletilir; bununla birlikte aynı akım, elektrotlarda sadece elektrolize uğramış iyonlar tarafından taşınır.

Polarografide bu ilkeler uygulanır

Bir polarograf, içinde elektrolit bulunan A kabından meydana gelir; kabın düz ve geniş olan alt kısmı anot olarak kullanılan civa ile kaplıdır; mikrokatot, bir B ampulünün kılcal alt ucunda meydana gelen bir civa damlasından oluşur; potansiyometrik bir tertibat, bazı sınırlar çerçevesinde elektrotlar arasındaki potansiyel farkını değiştirmeğe imkan verir; fakat ampermetre ve voltmetrenin aynı anda okunmasıyle, nokta halinde kutuplanma eğrisini çizmek mümkündür; uygulamada bu eğriyi çizecek bir kaydedici tertibattan faydalanmak daha elverişlidir.

Akımın hızlı çıkış bölgesi ile onu takip eden bir yatay çizgiden meydana gelen, belli bir iyonun kutuplanma eğrisine polarografi dalgası denir. Bu dalganın karakteristik değerleri şunlardır: iyon derişmesiyle orantılı limit akım; akımın hızlı çıkış bölgesine ve aynı zamanda eğrinin eğimine tekabül eden yarım-dalga potansiyeli; bu potansiyelin redoks sisteminin karakteristiği olduğu ispat edilir; redoks sistemindeki yükseltgenme, mikrokatot üzerine boşalan iyonlardan, indirgenme ise iyon boşalmasından meydana gelir.

Polarografinin çok önemli uygulamaları arasında özellikle şunlar sayılabilir: bir iyonun yarım-dalga potansiyeliyle özdeşlenmesi ve bir çözeltinin iyon derişmesinin limit akımla ölçülmesNitelik ve nicelik bakımından metot tek bir tuz veya çözelti halindeki bir karışıma uygulanabilir. Bu sonuncu halde kutuplanma eğrisi, birbirini izleyen kat kat dalgalardan meydana gelir. Ayrıca kimyasal kinetikte, organik ve inorganik kimyada da polarografinin birçok uygulaması vardır; polarografi bazı tepkime mekanizmalarının düzenlenmesine ve bazı kimyasal bağ tiplerinin tespit edilmesine de yardım eder.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.