Plutonyum Bombası
Kısaca: Plutonyum bombası Sun'i olarak elde edilen radyoaktif bir element olan plutonyumdan yapılan bir çeşit atom bombası. Plutonyum bombası yapmak için, grafit kömürlerinden, kalın bir levhada açılan silindir şeklindeki boşluklara, saf olmayan uranyum çubukları yerleştirilir. Buna uran pili de denir. Kömür tabakalarının görevi uranyumdaki nötron hareketlerinde sürati azaltmaktır Uranyumdan çıkan nötronlar yavaşlatıldığından diğer çekirdeklere de girerek U-235 çekirdeklerini parçalar. Bu çekirde ...devamı ☟
Plutonyum elementi sun'i olarak elde edildikten sonra, asgari hacmi iki litre olan kalıplara konur. Plutonyum bombası, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sonunda Amerikalılar tarafından Japonya'nın Nagazaki şehrine atılarak 51.570 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Plutonyum bomba artıkları oldukça zehirli olup senelerce tesiri devam edebilir. Atıldığı yerde karada, denizde ve hatta havada plutonyumun çeşitli bileşikleri halinde değişik yollarla insan vücuduna girmesi cilt, akciğer, kemik kanserlerine sebep olur.
Plutonyum bombası ile uranyum bombası arasındaki fark, plutonyum bombasının atıldıktan sonra uzun müddet zehirleyici etkisini sürdürmesidir. Uranyum bombası ilk olarak 1945 senesinde Hiroşima'da atılmasına rağmen, uranyumun U-235 izotopu nükleer enerji üretiminde kullanıldığı için bomba yakıtı olarak sarfedilmesi istenmemektedir. Esasen nükleer enerji santrallarından yan ürün olarak Pu-239 elde edildiği için, uranyumu bomba yakıtı olarak kullanmaya gerek kalmamıştır.
Bu konuda henüz görüş yok.